Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alsenfelt: ”Jag kan bara garva åt det”

Oscar Alsenfelt släppte sex puckar förbi sig mot Skellefteå.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmömålvakten Oscar Alsenfelt lämnar tisdagens match mot Skellefteå.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Tredje matchen mellan stolparna.

Då blev det sex insläppta mål för Redhawksstjärnan Oscar Alsenfelt.

– Hade jag målat upp de tre första matcherna på säsongen så hade det värsta tänkbara varit att måla upp det så som det blivit, säger han. 

Malmö Redhawks åkte på en rejäl uppförsbacke direkt från start och redan efter den första perioden ledde gästande Skellefteå med 3-1.

Jayce Hawryluk fyllde på till 4-1 i mittperioden, innan duon Elias Stenman och Jonathan Pudas avslutade målkalaset i matchens tredje och sista akt

– Vad ska jag göra? Det är bara att skratta åt det, säger Malmömålvakten Oscar Alsenfelt efter storförlusten.

– Hade jag målat upp de tre första matcherna på säsongen så hade det värsta tänkbara varit att måla upp det så som det blivit.

Ja, Oscar Alsenfelt inledde årets hockeyäventyr från sidan på grund av en höftoperation. Han inledde säsongen den 14 oktober, när Malmö förlorade mot Linköping med 4-3.

Alsenfelt ställdes även mellan stolparna i lördags, när Malmö vann mot Frölunda efter en rafflande förlängning. 

”Kan bara garva åt det”

Allt som allt har den rutinerade 34-åringen släppt 13 puckar förbi sig under säsongens tre första matcher.

– Jag kan bara garva åt det. Det är så dåligt som det kan bli, säger han.

Hur studsar ni tillbaka från det här då? 

– Ja, man gör det genom att tro på processen. Det är fokus på prestationen i morgon och sova och äta bra. Det är så, man får ta det dag för dag. Jag är glad ändå att jag varit med lite, jag vill mer vara nöjd över mitt eget spel varje dag och inte göra ett enda dåligt ingripande under en match.

– Jag vill utvecklas åt det hållet. Allt det andra är lättare för mig att inte bry mig om, som jag hade brytt mig om för några år sedan. 

”Kan bara gå till mig själv”

Så sent som den 16 oktober ställdes Redhawks mot just Skellefteå och den gången blev det vinst med 3-2. Därefter förlorade Malmö på bortais mot Brynäs, följt av den gångna helgens seger mot tabellettan Frölunda. 

– Det var kanske en bättre målvakt då? säger Oscar Alsenfelt, på en fråga varför tisdagens match mot Skellefteå blev så olik den senaste.

– Hur det kan vara så stor skillnad ... Ja, det är en jättebra fråga. Jag kan bara gå till mig själv och min prestation och jag tycker kanske att jag skulle tagit någon. Varför det ser ut som det gör är jag kanske fel man att fråga, men om jag ska gissa är det att man inte riktigt är där mentalt när pucken släpps. 

För Oscar Alsenfelt och resten av Malmö Redhawks väntar en ny match redan på torsdag. Då åker det rödsvarta entouraget till Småland för bortamöte mot de regerande svenska mästarna Växjö Lakers. 

– En gång är ingen gång. Två gånger börjar det bli mönster, säger Alsenfelt, och fortsätter:

– Man kan göra sin bästa match och förlora i hockey och man kan vara jättedåliga och vinna. Så rent prestationsmässigt, att vi kan gå rakryggade ur nästa match är så klart jätteviktigt för vår process med der här laget. Helt klart.

Hur mycket kan du som målvakt träna upp formen och hur mycket behöver du spela upp formen?

– Det är en bra fråga. Den här situationen är ny för mig och jag har aldrig gått in i en säsong utan att ha spelat en enda försäsongsmatch eller kommit så sent på det. Om jag bara tittar tillbaka på andra säsonger så har jag behövt några träningsmatcher för att prestera som bäst. 

– Jag brukar växa in i säsongerna. Så tittar jag tillbaka historiskt så har det varit lite att jag behövt spela för att komma i form. Men jag tycker inte man ska se historian som ett resultat. Det handlar om att jag mentalt klarar av att jaga bort det mönstret lite. Jag tycker inte att det är något att skylla på. Jag tycker jag har alla förutsättningar för att spela bra hockey nu.

TV: SE FLER SPORTNYHETER

MFF-mittfältaren svarar på fem snabba frågor