Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alsenfelt: ”Jag förstår vad du vill med frågan”

Höjdpunkter från Malmös match mot Timrå
Oscar Alsenfelt och hans Malmö Redhawks har haft en tung säsong.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

TIMRÅ. Oscar Alsenfelt har varit nyckelspelare i alla sina säsonger sedan han kom till Malmö 2015.

Men nu är han med om samma sak som förra säsongen. Ett lag som tampas i bottenträsket av tabellen.

Han medger dock att en sak skiljer sig. Han tar inte lika stor plats i gruppen, som tidigare.

– Jag har tagit en lite annan roll. Men jag får kanske rannsaka mig själv och se vad som behövs just nu, säger Alsenfelt.

Direkt när Carl Söderberg blev klar för Malmö stod det ganska omgående klart att han skulle bli ny lagkapten.

Förra säsongen var det Oliver Lauridsen som var det, när Fredrik Händemark skulle dra till Nordamerika.

Under Peter Anderssons år i Malmö Redhawks så var det till stora delar två spelare som ledde gruppen.

Det var Händemark, och det var Oscar Alsenfelt.

Så är det inte nu. Även om Händemark är tillbaka, så är det Carl Söderberg som är lagets ledare och tränaren Joakim Fagervalls högra hand.

Enligt Oscar Alsenfelt har han medvetet valt att kliva lite åt sidan, men öppnar ändå upp för att ta en större plats.

– Jag har tagit en annan roll i år, men då får jag kanske rannsaka mig själv, om det är vad som behövs just nu. Jag får titta på mig som målvakt och även som ledare, och se vad jag kan göra bättre.

Man har ändå hört att du haft väldigt tydliga synpunkter på gruppen förr när ni inte presterat. Det har hörts 20 meter bort i korridorer när du haft dina åsikter mot gruppen. Har du bränt av gruppen i år, och hjälper det?

– Nej, det har jag inte. Jag försöker väl vara en annan typ av ledare. Sedan är det klart att jag har de tendenserna ändå. Jag tycker mer att det som sägs ska inte vara i affekt, utan ha ett syfte.

”Det är mycket snack om tränare”

Har ni inte nått punkten där det kan ha ett syfte?

– Jo. Det är kanske det jag ska göra nu. Det kanske är så.

Om ni inte gör det i gruppen så kommer ni förmodligen tvinga ledningen att vidta åtgärder, och som jag förstår det så gillar ni era tränare?

– Så är det. Alla företag, och även sportlag. Om man inte presterar så kommer man att behöva göra förändringar. Jag vidhåller det jag sagt att vi har ett väldigt bra tränarteam som jobbar oerhört hårt. Kanske det hårdast jobbande tränarteamet jag någonsin haft, eller det är det. De rannsakar sig själv, men jag kan säga att de är närmre sin maxprestation än vad vi i gruppen är.

Hur ska ni vända det?

– Med min erfarenhet så finns det en gemensam nämnare som gör att man går från många förluster till många vinster. Man får inte längre en anledning att skylla på någon annan att man förlorar. Jag sa det att förra året när vi vände, så ändrade vi inte i spelet, utan att till slut kunde man inte gå till någon annan än sig själv. 

– Det är mycket snack om tränare, målvaktens räddningsprocent, och vem som inte gör mål. Om man rannsakar egna gruppen så finns det för många individer som är för långt ifrån sin egen prestation. Det är så man sammanfattar det. Det är lätt att titta på tre-fyra-fem stycken och tränarna. Men om vi tittar efter så tror jag alla i den bussen kommer hålla med mig nu att jag får det inte riktigt att stämma. Jag är inte mitt max, och så får man jobba med det. Man kan inte tycka synd om sig själv liksom. 

Drar ni jämt i gruppen?

– Ja, det gör vi.

Gör ni verkligen det?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det. Det är klart vi drar jämt och vill vinna. Jag förstår vad du vill med frågan. Det är klart vi har att jobba med i gruppen. Annars underpresterar man inte.


Malmö föll mot krislaget Djurgården

Se alla höjdpunkter från Malmö och Djurgården