Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Accepterar beslutet: ”Det fanns inget val”

Hela SHL-slutspelet ställs in, inga lag åker ur och inga lag flyttas upp. Sanny Lindström menar att stora ekonomiska förluster väntar klubbarna.
Daniel Zaar, forwardsstjärna i Rögle.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Rögle har gjort sin bästa säsong någonsin.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrik Sylvegård, VD och sportchef i Malmö Redhawks.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Rögle fixar första slutspelsplatsen på 26 år.

Då stängs säsongen.

– Det fanns inget annat val, säger forwarden Daniel Zaar, 26.

Beslutet från Hockeyförbundet har precis kommit när Daniel Zaar sjunker ner i soffan hemma i Jonstorp.

– Sjukt tråkigt. Frustrerande när man kämpat en hel säsong. Sedan kommer det här. Men det är förståelig, säger stjärnforwarden.

Hockeysäsongen 2019-2020 tog slut söndagen den 15 mars. Coronautbrottet drar ner rullgardinen efter 52 omgångar i ligan. Det blir inget slutspel. Hela säsongen raderas.

– När ligorna stängde ner runt i världen kände man att det kom närmare och närmare. Några dagar före Malmömatchen förstod jag att det inte skulle bli något slutspel, säger Zaar.

Rögle är den stora överraskningen i SHL. Efter en fantastisk säsong slutade laget trea och många experter såg Ängelholmslaget som en klar guldkandidat.

– Vi har ett lag med sjukt mycket kvalitet. Vi kunde gått hela vägen. Därför känns beslutet extra tungt. Framförallt när vi satt oss i ett bra utgångsläge med en tredjeplats och skapat hemmaplansföredel med allt vad det innebär, säger Daniel Zaar.

Han lider med alla trogna supportrar som stöttat laget.

– Klart det är tråkigt, för hela föreningen och för alla fans som väntat 26 år på att få se en slutspelsmatch i Ängelholm.

Rögleforwarden: ”Hockey är sekundärt”

Zaars forwardskompis Hampus Gustafsson, 26, har samma känsla.

– Efter vår prestation i SHL är situationen extra tråkig. Känslan är att vi hade en bra chans i slutspelet. Vi har spelat bättre än någonsin. Vi har delat det med fansen och sett hur glada dom varit.

Samtidigt förstår Gustafsson situationen.

– Hockey är sekundärt just nu. Det är viktigare att ta hand om sina medmänniskor och alla man har nära och kära, säger han.

Vad tycker du: fanns det andra lösningar?

– Alla har väl en egen åsikt. Jag tror att man har tänkt på allt. Om det varit möjligt hade man skjutit fram säsongen. Förbundet har gått igenom alla möjliga scenario. Om man tycker detta är enda möjligheten måste vi acceptera det, säger Hampus Gustafsson.

Patrik Sylvegård, VD och sportchef i Malmö Redhawks, menar att det var ett väntat och rätt beslut.

– Det är viktigare att få bukt med coronaviruset än att spela hockey inför tomma läktare.

– Tittar vi på hur det ser ut i världen, där världen stänger ner och länder isolerar sig totalt, känns idrotten och hockeyn ganska oviktig, säger Sylvegård.

Redhawks laddar redan för nästa säsong

Malmöbossen har redan börjat blicka mot nästa år.

– För oss är det inte konstigare än att säsongen hade tagit slut i slutspelet. Vi har ett möte på måndagen, sedan avslutar vi säsongen och grabbarna får några veckors semester. 

Vad betyder det ekonomiskt?

– Det beror på vad som händer med pengarna vi får från SHL. Vi har inte budgeterat med slutspel, därför hade allt från och med i dag varit plus för Malmö Redhawks, säger Sylvegård – och utvecklar:

– Att spela slutspel utan publik hade varit negativt för oss. Frågan är vad som händer på lång sikt. Vi har positiva och bra samarbetspartners. 

Ledningen i Redhawks avvaktar hur marknaden med tunga sponsorer reagerar på beslutet.

– Här och nu är det ingen katastrof för oss. Men självklart är det inte bra. Det är likviditeten som dödar bolagen.

– Vad händer nu? Vem vet? frågar Patrik Sylvegård – och svarar själv:

– Ingen.