Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abbott: ”Jag är inte intresserad av det”

Rögles huvudtränare Cam Abbott.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Rögles huvudtränare Cam Abbott under slutspelsserien mot Frölunda.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Rögle firar efter att ha vunnit mot Frölunda i kvartsfinal.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Rögle ska spela semifinal för första gången någonsin.

Men de där historiska vingslagen är ingenting som huvudtränare Cam Abbott bryr sig om.

– Nej, jag är inte intresserad av det. Vi är ute på en resa ihop som lag och vi har ett jobb att göra, säger han. 

Rögle inledde årets slutspel på bästa möjliga sätt. Skåningarna pulveriserade Frölunda i kvartsfinalerna, vann med 4-0 i matcher och tog sig vidare lekande lätt.

Härnäst väntar Skellefteå AIK, som allra närmast kommer från en lång och tuff matchserie mot Luleå.

– Det är ett lag med mycket ”flow” och de har en trupp med mycket skicklighet. Offensivt kan de vara mycket farliga om de får tillräckligt med tid och utrymme. Det är ingen hemlighet att Skellefteå är ett bra lag, de har ju tagit sig hela vägen till semifinal, säger Rögletränaren Cam Abbott.

– Men vi har pratat om hur vi ska spela och det blir viktigt att Skellefteå tvingas anpassa sitt spel efter oss och inte tvärtom. 

Rögle avancerade till semifinal efter att ha besegrat Roger Rönnberg och hans Frölunda med 4-0 i matcher under kvartsfinalerna.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Skellefteå avslutade årets grundserie på en fjärdeplats, fem poäng bakom Rögle. Förutom hemvändaren Pär Lindholm finns även ikoner som Joakim Lindström och Oscar Möller i klubben.

”Inte intresserad av det” 

Under årets SHL-grundserie vann Rögle tre av fyra matcher mot Skellefteå. 

– Det finns mer skillnader än likheter mellan hur vi spelar hockey. Men de har hittat ett framgångsrikt spelsätt och vi kommer behöva spela utifrån våra styrkor.

– Det ska bli kul att påbörja matchserien i morgon, säger Cam Abbott.

Kan du som huvudtränare passa på ibland att känna av hur historiskt det ändå är för Rögle och för staden att ni tagit er så här långt? 

– Nej, jag är inte intresserad av det. Vi är ute på en resa ihop som lag och vi har ett jobb att göra. Samtidigt har fansen och folket som stöttat oss genom alla år förtjänat detta.

– Men vi håller oss kalla och fortsätter jobba på, fortsätter Cam Abbott. 

”Om det finns någon fördel ...” 

Rögle kommer till spel med en hel och ren trupp utan några större skador. Ängelholmarna har varit helt spellediga sedan den 14 april, när det blev 6-1-seger mot Frölunda i den fjärde och sista kvartsfinalen.

– Om det finns någon fördel att dra av att man varit ledig några dagar så vill vi ta vara på den. Spelarna är fräscha och vi ska se till att vi tar med oss rätt intensitet till matchen när pucken släpps, säger Cam Abbott, och fortsätter:

– Vi ska bara göra vår grej. De har precis spelat sju matcher och vi har varit lediga. Om det finns någon fördel där så ska vi ta vara på den. 

Får ingen vila mellan matcherna  

Den första semifinalmatchen spelas på fredag, med nedsläpp klockan 19.00. Därefter väntar returmöte redan klockan 15.15 på lördag.

Med andra ord får varken Rögle eller Skellefteå någon längre vila mellan matcherna. 

Måste du som huvudtränare arbeta på ett annorlunda sätt när det är back-to-back med så här pass tajta matcher?

– Nej, inte egentligen. Varje match lever sitt eget liv och spelarna är vältränade. Vi har fyra starka kedjor där spelarna får ganska jämna minuter på isen och det är uppenbarligen bra när vi spelar mycket matcher.

Tror du spelet på isen kan påverkas av att det är en femmatchserie och inte en sjumatchserie?

– Varje match blir ju lite extra viktig och det går inte att ha en dålig match. Fast det vill man ju inte ha i en matchserie på sju matcher heller. Vi måste vara skarpa och oavsett vad som händer måste vi ganska snabbt koppla bort de matcher som vi har spelat och direkt fokusera på nästa, säger Cam Abbott, och avslutar: 

– Det är bäst av fem, klart matcherna blir extra viktiga. Men båda lagen spelar efter samma regler och utefter samma förutsättningar.