Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rögle vidare i Europa – när stjärnan gjorde comeback

Hingsten El Barone vägrade – Malin Baryard fick avbryta
Dennis Everberg jublar efter sitt 2-1-mål.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Rikard Grönborg under slutspelsmatchen mot Rögle.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Ted Brithén gjorde comeback efter skadefrånvaro när Rögle vann mot Zürich i CHL.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Rikard Grönborg och Zürich får tacka adjö till CHL – åtminstone för den här gången.

Tisdagens slutspelsretur mot Rögle slutade med förlust, 3-1.

Därmed är skåningarna vidare till sin första kvartsfinal någonsin i Europaspelet.

– Vi gör en bra match och det var skönt att vinna, säger målvakten Christoffer Rifalk. 

Rögle bjöd för första gången in till CHL-slutspel i Catena arena och inför matchen levererade klubben på en riktigt fin överraskning till sina grönvita anhängare.

Stjärncentern Ted Brithén gjorde nämligen comeback – hans första match sedan den 14 oktober, när han drabbades av en skada mot Frölunda.

Brithén formerades som center i samma kedja som lagkapten Mattias Sjögren och nyförvärvet Tyler Kelleher.

Målet godkändes – efter lång granskning 

Men comebacken till trots var det gästande ZSC Zürich som tog ledningen i Ängelholm. Visserligen krävdes först en lång videogranskning där domarteamet försökte avgöra om Christoffer Rifalk blev överkörd innan pucken gick i mål eller inte.

Men till sist levererade domarna sitt beslut: 1-0 till Zürich, med den tidigare Nashville Predators-backen Yannick Weber uppskriven som målskytt.

– Det blir en liten påkörning, säger Rifalk, och fortsätter:

– Men känslan är att pucken hinner gå in innan han träffar mig. Så då är det väl ett korrekt mål? Sedan kan jag tycka att det bör vara en utvisning även om jag kan skydda mig själv lite bättre.

Christoffer Rifalk åkte på en pååkning när Zürich gjorde 1-0-målet mot Rögle.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Där och då innebar resultatet att det var likaläge i CHL-slutspelet. Rögle vann nämligen det första mötet i Schweiz med 4-3 och i Europa avgörs slutspelsserierna i bästa av två, med målskillnad som avgörande faktor. 

Rögle hade däremot ingen större lust att låta tisdagens slutspelskamp gå till någon förlängning. Kort efter Zürichs ledningsmål kom hemmakvitteringen, när Ludvig Larsson satte sin klubba mot ett backskott från Ryan McKiernan och styrde in 1-1-målet.

Även den fullträffen krävde videogranskning – men den blev rapp och enkel, ganska snabbt pekade domarna mot mittpunkten och hemmasupportrarna kunde stämma upp i ett rejält måljubel. 

Avgjordes – efter stor dramatik  

Sedan passerade minuterna. 

Mittperioden svepte förbi, den tredje akten tog vid och Rögle kröp närmre och närmre en plats i kvartsfinalerna. 

Spelet på isen blev allt mer chansrikt samtidigt som både sångvolym och nerver ökade på läktarplats. 

Med sju minuter kvar på tisdagens tillställning kunde Rögleanhängarna till slut andas ut en djup lättnadens suck. Ett skott från blålinjen studsade mot sargen, nådde Dennis Everbergs klubba – sedan kunde forwardsstjärnan enkelt sätta 2-1 bakom landslagsmeriterade Ludovic Waeber.

Den tidigare svenska förbundskaptenen Rikard Grönborg försökte få till en sista anstormning och plockade ut sin målvakt redan när över två minuter återstod av åttondelsfinalen. 

Men det räckte inte.

Med 34 sekunder kvar på matchen utökade i stället Adam Edström till 3-1 i tom kasse. Det blev även slutresultatet och därmed är Rögle för första gången vidare till kvartsfinal i CHL. 

– Det var riktigt starkt att spelarna kom tillbaka. Det hade varit riktigt surt om vi hade torskat på det målet som Zürich gjorde, säger Christoffer Rifalk. 

– Nej, vi gör en bra match och det var skönt att vinna. 

Från ditt perspektiv, varför lyckas ni vända och vinna?

– Vi fick lite energi efter vårt mål. Innan dess var vi lite avvaktande och vi spelade kanske inte riktigt vårat spel. Men sedan så fort det blev lite mål så fick vi några extra procent i benen. 

– Vi började spela vårt spel igen och då är vi riktigt starka. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Kina-journalisten Jojje Olsson om intervjun med försvunne tennisspelaren