Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rögle nära semifinal – efter storsegern

Se vem som fick bragdguldet i ExpressenTV
Rögle firar ett av sina mål mot Sparta Prag i CHL.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Rögle har halva skridskon i CHL-semifinal. 

Tisdagens första kvartsfinal slutade 5-2 till ängelholmarna.

Därmed krävs en rejäl tjeckisk uppryckning för att Sparta Prag ska vända på matchserien nästa vecka. 

Formsvaga Rögle kastade om i laguppställningen när CHL-äventyret fortsatte med kvartsfinalmöte mot Sparta Prag under tisdagskvällen.

Såväl forwards som backar fick nya omgivningar – petade Ryan McKiernan bildade backpar med Tony Sund och Ted Brithén flyttade ut till en kant bredvid Brady Ferguson och Anton Bengtsson.

För att nämna två av många förändringar.

Bristedt kvitterade sent

Blev det då ett spelmässigt lyft för nyrenoverade Rögle?

Nja, inte till en början i alla fall.

Kvartsfinalmötet hade knappt hunnit börja i den tjeckiska huvudstaden innan den tidigare Röglespelaren Erik Thorell satte ledningsmålet för Sparta Prag.

Direkt efter baklängesmålet drog Rögle på sig dubbla utvisningar och hade uppenbart svårt att etablera något tryck.

– Vi fick inte den start som vi ville ha i kväll. Jag tycker inte riktigt att intensiteten i vårt spel fanns där, säger Cam Abbott.

Missnöjet till trots – det kom ändå ett kvitteringsmål. 

Som så många gånger förr var Rögle sylvassa i powerplay och med fyra sekunder kvar på den första perioden tryckte Leon Bristedt in den psykologiskt viktiga 1-1-fullträffen.

Rögle tog över matchen

– Vi gjorde ett viktigt mål i slutet på den första perioden som jämnade ut matchen. Sedan etablerade vi vårt spel i den andra perioden, säger Cam Abbott.

Stärkta av sitt kvitteringsmål kom Rögle ut starkt i mittperioden och kopplade på en gång ett hårt grepp om sina tjeckiska motståndare.

Perioden var drygt sex minuter gammal när Tony Sund satte det grönvita ledningsmålet, assisterad av Tyler Kelleher.

Några snabba skridskoskär senare hittade Lucas Ekeståhl Jonsson fram till formtoppade Adam Tambellini – som tryckte in ett bombsäkert 3-1-mål. 

Sparta Prag lyckades för en kort stund få en resultatmässig kontakt när den forne juniorlandslagsmannen Radek Jeřábek reducerade till 3-2 med 3:47 kvar på mittperioden. Men kort senare smög Samuel Johannesson närmre och närmre det tjeckiska målet – sedan bombade han in 4-2 till Rögle. 

Retur väntar nästa vecka 

Stämningen och spänningen sjönk i Prag i takt med att Rögle allt mer hade tisdagens kvartsfinal i ett stabilt järngrepp. 

Drygt sex minuter in på slutperioden utökade Lucas Ekeståhl Jonsson bortaledningen när han tryckte in matchens sjunde mål – assisterad av Ludvig Larsson och nyförvärvet Eric Gelinas.

Den fullträffen blev även matchen sista, vilket innebär att Rögle tar med sig en 5-2-ledning hem till Ängelholm. CHL-slutspelet avgörs i bäst av två matcher med målskillnad som avgörande faktor.

Returen spelas den 14 december i Catena arena. 

TV: SE FLER SPORTNYHETER

William Olsen om kraschen som förändrade livet