Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reaktionerna efter domen: "Kan skada och förändra”

Patrik Sylvegård, sportchef Malmö Redhawks.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jakob Lilja.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hockeyspelaren Jakob Lilja döms för misshandel även i Högsta domstolen.

Spelaren får nu stöd av Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård, som tror att idrotten kommer att påverkas av domen mot Lilja.

– Det här kan skada och förändra vissa saker, säger Patrik Sylvegård.

På tisdagsmorgonen kom beskedet att Högsta domstolen fastställer hovrättens dom i fallet Jakob Lilja.  

Spelaren som 2015 hoppade på och crosscheckade Malmö Redhawks-backen Jens Olsson i ett Skånederby döms för misshandel, men får straffet reducerat till endast villkorlig dom.

Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård går nu ut i försvar för den tidigare Röglespelaren.

Sylvegård menar att bestraffningen av Lilja borde ha stannat vid disciplinnämndens beslut. 

– Vi kan inte bete oss hursomhelst på en hockeyplan, men i det här fallet har vi ett bra regelverk. Det är inte så att man skulle döma en boxare som en privatperson och där tycker jag att hockeyns regelverk sköter det bra som det är, säger Sylvegård.

"Tillräckligt med bekymmer i samhället"

Sportchefen i Malmö tror att domen mot Lilja kan få större konsekvenser för andra spelare och för idrotten överlag.

– Till slut kan det bli som att spelare inte vågar gå in i situationer fullt ut, det är ändå en fysisk sport. Jag tycker det är synd och jag tycker synd om Lilja. Från Malmös sida har det aldrig funnits någon vilja om att han ska bli dömd.

Patrik Sylvegård fortsätter:

– Det här kan skada och förändra vissa saker. Vad händer nästa gång något dramatiskt händer? Det kanske skadar idrotten överlag. Vad händer om en fotbollsspelare går in med sina dobbar i vaden på en annan spelare, är det värre? Var går gränsen? Då är vi fel ute. Vi har tillräckligt med bekymmer i samhället för att gå på idrotten.

"Jag tycker det är fel"

Jens Olsson, som drabbades av Liljas överfall, har sagt att han inte vill kommentera händelsen vidare. Sedan det hände har spelarna blivit sams och det är inte Olsson som har varit drivande i ärendet mot Lilja.

– Det Lilja gjorde var en dum grej men så farligt var det inte. Han ville inte skada honom direkt. Vi har rett ut det här, men jag tycker synd om Lilja för det kommer bli konsekvenser i idrotten generellt, säger sportchefen Patrik Sylvegård.

– Skulle en bortasupporter tycka att en spelare i det andra laget gör något kan man plötsligt anmäla. Jag tycker det är fel på något sätt.

Stjärnagenten håller inte med

Gunnar Svensson, spelaragent.Foto: TOMAS LEPRINCE

Spelaragenten Gunnar Svensson, som bland annat har flera NHL-stjärnor i sitt stall, tror i sin tur inte att Jakob Liljas dom kommer att påverka framtida situationer på isen. 

Han minns dock tillbaka på händelsen 2015 med att han vid den tiden blev överraskad över att det gick hela vägen till domstol.

– Det är ett fall där man verkligen kan diskutera brutaliteten i det hela. Det är jämförbart med mycket annat och vore en annan sak om det var ett brutalt överfall, då är det inget snack, säger Gunnar Svensson.

– Hockeyn är betydligt renare i dag än för bara fem-tio år sedan, trots att det går snabbare och spelarna är starkare. Spelarna har lärt sig vart gränserna går och jag tror inte Lilja-fallet påverkar det nämnvärt mycket.