Piken: ”Ändå valde de en sämre arena”

Den skånske byggmästaren Percy Nilsson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tre Kronor spelar på hemmaplan i hockey-VM 2025.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Hockey-VM kommer till Sverige och Danmark 2025 – och då kan Malmö bli en viktig värdstad.

I alla fall om storbyggmästaren Percy Nilsson får välja.

Samtidigt har han inte glömt besvikelsen över att gå miste om junior-VM i hockey 2022.

– Vi var bombsäkra på att vi skulle få det, men ändå valde de en sämre arena i Göteborg, säger han.

Innan årets hockey-VM avslutades blev det klart att Sverige kommer att stå värd för mästerskapet om sex år.

Vissa matcher kommer även att spelas i Danmark, men vilka städer som delar på uppdraget och hur upplägget kommer att se ut är ännu inte helt bestämt.

Den skånske storbyggmästaren Percy Nilsson, som ligger bakom Malmö arena och uppbyggnaden av området Hyllie, ser gärna Malmö som en del av VM-festen.

– Det kommer att vara många turer fram och tillbaka. Vi har en arena som kan ta hand om ett VM, men i det här fallet är det mycket politik och pengar inblandat, säger han.

Men om du fick bestämma?

– Haha, då är det ganska enkelt. Vi hoppas så klart på det.

Gick miste om JVM: ”Vi var bombsäkra”

Malmö arena har tidigare arrangerat stora mästerskap och evenemang så som handbolls-VM, SM-final i innebandy, junior-VM i hockey och Melodifestivalen flera år.

Dessutom ansökte Malmö om att få tillbaka junior-VM till 2022. Det stod mellan Stockholm, Göteborg och Malmö – och Svenska ishockeyförbundet valde Göteborg.

En stor besvikelse för Percy Nilsson.

– Vi var bombsäkra på att vi skulle få det, men ändå valde de en sämre arena i Göteborg. Vi tycker inte att det finns någon bättre svensk arena än Malmös, om vi pratar om spelarnas och publikens välbefinnande.

Kommer du att sätta press på politiker för att få VM?

– Nej, vi har Karin Mårtensson (vd för Malmö arena, reds anm) som är duktig på den biten. Jag blandar mig inte i politiska frågor.

”Våra politiker kanske kan vinna...”

Percy Nilsson fortsätter:

– Men det kommer att vara många diskussioner fram och tillbaka och vi kommer att se till att vi fortsätter att ligga i topp. Nu fick vi inte JVM och då hoppas vi få vanliga VM i stället. 

Varför fick ni inte JVM?

– Det finns vissa kriterier man måste uppfylla – stadens utsmyckning, pengapott och sådana saker – och när man uppfyller det men ändå inte får mästerskapet är det politik som avgör. 

– Den här gången kanske våra politiker kan vinna matchen, för förra gången förlorade vi.

Malmö arena.
Foto: BILDBYRÅN

Hockeyprofilen drömmer om VM

Han säger att han är förhoppningsfull om att det finns ett stort intresse inom staden och regionen för att Malmöbor ska kunna se VM-hockey 2025.

Den som känner till Percy Nilsson, som var med och gjorde Malmö Redhawks till ett vinnande lag på 90-talet, vet också att sporten ishockey och Percy Nilsson går hand i hand.

– Vi har haft många stora grejer i Malmö arena, men skulle vara väldigt stolta över att få ett hockey-VM, framför allt skulle jag det. Hockeyn står mig väldigt nära så det skulle vara fantastiskt.

– Ett hockey-VM i Malmö vore drömmen, precis som det vore för de flesta som sysslar med det här, säger Nilsson.