Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordföranden om framtiden: ”Finns bra förutsättningar”

Tom Kellheim är Malmö Redhawks vice ordförande.
Foto: Johan Svensson
Julie Jensen och Kristine Melberg.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Marion Bladh i samband med kvalet till SDHL.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

ANGERED. Malmö Redhawks missade uppflyttning till SDHL.

Ett faktum som kostar pengar - men som inte skjuter skåningarnas damsatsning i sank. 

– Vi hoppas få ihop ett lag som är minst lika slagkraftigt, säger ordföranden Tom Kellheim.

Det är bara några år enstaka år sedan Malmö Redhawks drog i gång sin damverksamhet. 

En verksamhet som skördat snabba framgångar - redan förra säsongen var det uttalade målet att nå toppen av Damettan Södra.

De senaste veckorna har Redhawks damverksamhet kulminerat med SDHL-kval. Först besegrades storklubben Färjestad i bäst av tre matcher - men därefter blev Göteborg för svåra. Den tredje och avgörande kvalmatchen slutade 4-0 till göteborgarna

”Vill spela på så hög nivå som möjligt”

Den missade uppflyttningen innebär att Redhawks går miste om viktiga extra intäkter, berättar ordföranden Tom Kellheim. Men samtidigt har det uttalade målet inte varit uppflyttning - och verksamheten fortsätter som vanligt även efter sommaren, när en ny säsong stundar.

– Tjejerna har väldigt bra förutsättningar i Malmö. De håller till i Isstadion precis som juniorerna, där finns alla möjligheter till fysträning och bra isträningar, säger Kellheim.

Vad hade det inneburit med SDHL?

– Det hade givetvis inneburit att vi fått tillsätta mer resurser i form av pengar och kanske även materiellt och i ledarstaben. Det är styrelsen redo att göra om vi når dit nästa säsong.

Ja, för är det den uttalade satsningen - att ni ska gå upp? 

– Det finns inget uttalat. Men det är klart, när man tävlar så vill man spela på så hög nivå som möjligt. Vi hoppas få ihop ett lag som är minst lika slagkraftigt som laget vi har i år och då ska vi nog ha en chans nästa år.

Angående framtiden för Redhawks spetsforward Jessica Campbell säger Tom Kellheim:  

– Vi för en dialog med Jessica redan nu. Hon är kvar en vecka till innan hon åker tillbaka. Thomas (Kollar, sportchef) har möte med henne inbokat i veckan. Vi vill absolut ge henne en ärlig chans att se över alternativet att komma hit en hel säsong.

Hoppas dra nytta av stjärnans kontaktnät

Att signera ett längre kontrakt med Jessica Campbell vore positivt ut flera synvinklar, berättar Tom Kellheim. 

Inte minst är den 27-åriga kanadensiskan en friskt fläkt på isen - hon har dessutom lång erfarenhet från damhockeyn. Campbell har bland annat representerat Kanadas juniorlandslag, spelat i de främsta ungdomsligorna och gjort två säsonger för Calgary Inferno i det som förr var en av Kanadas främsta hockeyligor på damsidan, CWHL.

– Hon har tydligen ett rätt stort kontaktnät. Det kan vi kanske utnyttja, säger Tom Kellheim, och fortsätter: 

– Tyvärr finns det inte så mycket skånska tjejer, så vi kan inte bygga på samma sätt som herrlaget. De tjejer som finns har antingen slutat eller lagt ned sin karriär, eller så spelar de på andra håll. Vi försöker dammsuga hela Skåne.

”Ser möjligheter”

Redhawks sportchef Tomas Kollar berättar att klubben har fått blodad tand efter vinterns framgångar - den missade uppflyttningen till trots. 

– Det är klart man blir jätteladdad och ser möjligheter att göra något bra. Vi kommer fortsätta att bygga ett starkt lag även nästa år som ska kriga i toppen. Sedan får vi se hur det går, säger han. 

Samtidigt verkar såväl damklubbar som damspelare i en tuff verklighet där de ekonomiska ramarna är små. Nyligen bojkottade Damkronorna allt landslagsspel efter en konflikt med Svenska Ishockeyförbundet. 

Till sin avgörande kvalmatch på hemmais lockade Malmö Redhawks 477 åskådare - långt under motsvarande snitt på herrsidan. 

Men den tuffa verkligheten till trots, Malmö Redhawks är fast beslutna att fortsätta satsa på sin damverksamhet. 

– Vi vill vara en klubb för alla och alla ska kunna vara med hos oss. Klubben är mycket positiv till ett damlag, så det är inga konstigheter, säger Tomas Kollar.

Kommer det behövas mer pengar för att behålla sådana som Jessica Campbell, och göra en extra satsning för att gå upp?

– Varje deal ser annorlunda ut och vissa kommer hit och har inte betalt alls. Det beror lite på vad du hittar för spelare.

– Om vi generaliserar utan att gå in på enstaka fall hos oss, så är det klart att det kostar pengar. Men det gör allting. Vi vill vara med och satsa, så vi är beredda, avslutar Tomas Kollar.