Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-stjärnan: De avråder från att berätta detaljer

Berättar om sommaren i Malmö
Carl Söderberg i landslagströjan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Carl Söderberg hoppas på fler år i NHL efter att hans kontrakt går ut nästa år.

Carl Söderberg, 33 år, ser fram emot en nytändning i Arizona. 

Samtidigt hoppas han på fler säsonger i NHL efter att hans kontrakt går ut nästa år. 

– Jag känner att jag är tillräckligt bra för det, säger hockeystjärnan som också berättar om känslorna runt trejden, framtiden i Malmö och NHL-klubbarnas avrådan till spelarna. 

Solen gassar från en klarblå himmel under en av sommarens varmaste dagar i Malmö. 

På trottoaren utanför gymmet i Västra hamnen har Carl Söderberg parkerat sin cykel.  

– Det är mycket cykling nu. Barnen vill cykla hela tiden, påpekar han med ett leende. 

NHL-stjärnan är nyligen hemkommen från en långhelg i Italien med sin fru Caroline. De tre barnen som är två, tre och fem år har passats hemma av mor- och farföräldrarna. 

– Jag åker gärna på långweekend men jag hade helst sluppit flyg och hotell i och med att jag reser så mycket under säsongen. Italien är ett av mina favoritländer, det är nära och det är god mat och fin miljö. 

”Bortbytt över en natt”

Sommaren hemma i Malmö är annars sig lik men till hösten väntar en helt ny tillvaro i Nordamerika. 

I slutet av juni blev han över en natt bortbytt från Colorado Avalanche i Denver till Arizona Coyotes i Phoenix. En trejd som han hade på känn men inte funderade på särskilt mycket innan den låg på bordet. 

– Jag har ett år kvar på kontraktet och det är då det brukar hända någonting. 

– Men när säsongen är slut försöker man ta semester och rensa hjärnan. Jag funderade inte så mycket på var eller med vem jag skulle spela med. Jag tar det som det kommer.

Är det rentav en nödvändig inställning i NHL? 

– Det tror jag. Jag tycker bara det är roligt med en ny miljö, ny stad och nytt lag. Det är lite meck runtomkring men egentligen ingenting. Det löser sig alltid. För vår del kommer grejerna stå och vänta på oss i nya huset när vi kommer och vi har fått klartecken från barnens skolor. 

Under den gångna säsongen i Colorado slog han personligt målrekord med 23 mål under grundserien och gjorde karriärens första NHL-hattrick. En riktigt bra notering, inte minst i ljuset av hans roll som andracenter i skymundan av superkedjan med Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen. 

Något nytt poängmål för den kommande säsongen har han inte satt upp. 

– Det är svårt att säga inför säsongen, det beror på många faktorer. Om jag spelar mitt spel ska det gå bra. De ville ha mig, de trejdade mig för att de vill att jag ska spela bra för dem och jag kommer från en bra säsong. 

Snackat med ”OEL”

Tror du att du med din rutin får ta mer ansvar i Arizona? 

– Det tror jag, men det är ett lag med mix som även har många veteraner. 

– Arizona var svåra att slå förra året. Alla våra matcher var tajta och de släppte in lite mål. 

I Arizona blir Carl Söderberg lagkamrat med Oliver Ekman Larsson, som är kapten, och Niklas Hjalmarsson. Och han har förstås redan snackat med dem. 

– De säger att jag kommer tycka om det och vi har pratat om var man ska bo. Arenan ligger en bit från stan och man vill bo på ett rimligt avstånd för att undvika dagrum närmare arenan efter värmningen på matchdagar. Man är redan borta så mycket så det slipper jag gärna. 

Ser du flytten som en nytändning efter fyra säsonger i Colorado? 

– Ja, det händer lite. Det är inte tillbaka till samma plats där man varit i fyra år och kan det mesta innan- och utantill. Man vet exakt vad som väntar på campen och så vidare. Nu är det ny organisation och det är spännande. 

Carl Söderberg lämnade Malmö för spel i Linköping säsongen 2011 men han har fortfarande full koll på moderklubben. 

– De gör det bra och har stabiliserat sig i SHL och inte varit nära att åka ut någon gång senaste åren, vilket är positivt. 

Vill stanna i NHL

Vill du avsluta karriären i Malmö?

– Min målsättnig nu är att göra den här sista säsongen på kontraktet så bra som möjligt och sedan får man se vad som händer. Jag hoppas inte att det är sista säsongen. 

Du vill stanna längre i NHL.....? 

– Ja, det är jag sugen på. 

– Jag får möta bra spelare, spela med bra spelare och känner att jag är tillräckligt bra för det. Sedan är det mycket stress och press, vilket kan vara både roligt och jobbigt. 

Är du bra på att hantera de tuffare perioderna? 

– Ja, så bra det går att hantera. De flesta spelare som är där borta är bra på det, annars blir man inte långvarig där. Det är tufft men roligt. 

När vi ses har det blossat upp en diskussion i hockey-Sverige huruvida unga svenska spelare åker över till NHL för tidigt, innan de är redo, och tvingas vända hem tilltufsade med svansen mellan benen. Frågan är om juniorer har för bråttom att testa lyckan i Nordamerika. 

Calle Söderberg åkte å sin sida över till Boston först vid 27 års ålder men han avråder inte unga spelare att ta chansen.  

– Jag tror att det är lättare att slå sig in i NHL i dag än någonsin. Topplönerna på stjärnorna har gått upp och då måste lagen ge yngre spelare med rookiekontrakt chansen, annars fixar de inte lönetaken. Därför tror jag det är fler öppna platser och det förnyas mer i lagen.

– Sedan ska man vara redo för det också men om man är talangfull spelare och laget har draftat en så kommer de ge en chansen förr eller senare och då gäller det att ta den. 

– Det var svårare att slå sig in i NHL för tio år sedan. Då var det mer veteraner som höll platserna och inte så många öppna platser varje år. Jag skulle absolut inte avråda någon till att försöka. 

Kommer inte bosätta sig i USA

Det har gått över tio år sedan du råkade ut för en hemsk olycka på isen, träffades av en klubbspets i ögat och förlorade nästan all syn på ena ögat. Jag har läst att du hört om liknande fall där ögat har fått tillbaka mer syn med tiden – har du märkt någon förändring? 

– Nej, jag vet inte. Det är i så fall marginellt. Jag lever med det och det är en del av mitt liv. Det är många år sedan nu. 

Denver, Arizona, Malmö – var är hemma för dig? 

– Basen är alltid i Sverige så klart men Denver har också varit hemma. Det är där man har livet och skolorna just nu för barnen, det här är mer semester för dem. 

– Sedan kommer vi förmodligen inte stanna i USA så länge efter karriären. Det blir i södra Sverige där vi har våra familjer. 

Carl Söderberg har alltid velat hålla det stora huset, som han köpte av Zlatan Ibrahimovic för något år sedan på Ribersborg, privat men annars är han öppen i den mån det går. NHL-klubbar avråder spelarna från att berätta detaljerat om privatlivet av säkerhetsskäl. 

– Det är stor skillnad mot i Sverige. Säkerhetsanordningar på skolor och sådant, konstaterar han. 

Vi rundar av. Carl Söderberg tar sin cykel. 

Tjatar barnen på att du ska ha hjälm? 

– Nej. Pappa har hjälm när han spelar hockey, skrattar han.