Oliver Ekman-Larsson var med och vann VM i våras. Nu berättar han om känslorna efter sin mammas bortgång och att missa OS. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNOliver Ekman-Larsson var med och vann VM i våras. Nu berättar han om känslorna efter sin mammas bortgång och att missa OS. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oliver Ekman-Larsson var med och vann VM i våras. Nu berättar han om känslorna efter sin mammas bortgång och att missa OS. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Man har brutit ihop totalt”

Publicerad

STOCKHOLM/MALMÖ. Oliver Ekman-Larsson vann VM-guld med Tre Kronor i våras kort efter sin mammas bortgång.

Nu berättar Arizona-backen om den svåra processen att gå vidare i livet.

– Det har varit bra dagar och sen har man brutit ihop totalt, men det är så det får vara, säger han.

Det var en minst sagt omtumlande år för den förre Tingsrydsbacken Oliver Ekman-Larsson.

Hans mamma Annica förlorade i våras kampen mot cancer och den svenske NHL-stjärnan stod över de tre sista matcherna på säsongen med klubblaget Arizona.

Efter en tids sorgearbete valde den 25-årige backen att ändå att ställa upp i VM som slutade med svenskt guld.

– Det här betyder jättemycket. För familjen och för mamma, sa Oliver Ekman-Larsson efteråt.

Inför en ny säsong med Arizona i NHL berättar stjärnbacken nu vad VM-guldet betyder för honom och hur tiden har varit efter mammans bortgång.

– Det är alltid bra att vara en vinnare. Självförtroende, man vet att man kan vinna. Man kommer in med lite nya tankar, lite nytändning, säger Oliver Ekman-Larsson.

– Sen det här med mamma. Det är inte något som kommer gå över på en vecka eller ett år. Det är något som kommer leva med mig resten av livet. Det är okej att ha dåliga dagar och bra dagar. Hon hade velat att man skulle köra på och det är det vi sagt att vi ska göra.

Ekman-Larsson: ”Har brutit ihop totalt”

Oliver Ekman-Larsson berättar att det kändes konstigt att komma hem i sommar.

– Man kände att det var något som fattades. Men man har försökt hålla igång och ha saker för sig och leva vidare så gott det går. Men det tar tid. Det har varit bra dagar och sen har man brutit ihop totalt, men det är så det får vara.

Till den här säsongen får han delar av familjen på närmare håll än tidigare. Lillebrorsan Kevin Ekman-Larsson kommer spela för AHL-klubben The Tuscon Roadrunners på bara två timmars avstånd. Ett skönt stöd att ha – för dem båda.

– Ja, det känns väl som att det var en kanonlösning. Skulle något hända honom är jag två timmar iväg och skulle något hända mig kan han ta hand om mig. Det är perfekt.

– Det är jätteroligt att han fick chansen att komma över och få en liten nytändning också med tanke på allting som varit. Jag tror det är väldigt viktigt att han kommer iväg lite. Han har haft en jättebra sommar och tränat hårt. Jag tror på honom i år och det har jag alltid gjort och det kommer jag fortsätta att göra.

Pappans sportchefsjobb i KHK: ”På riktigt”

Pappa Patrik Larsson stannar däremot i Sverige efter att ha tagit över som sportchef i Karlskrona HK i SHL. En inte helt okänslig övergång om man är från Tingsryd...

– Jag är inte jättenöjd med det ska jag säga, skrattar Oliver Ekman-Larsson.

– Vi har skojat om det hemma. Men han är ju faktiskt från Karlskrona från början så det är väl okej då. Det är jättekul för honom också. Tajmingen var väl bra så sett också med tanke på hur allt var. Kul för honom att få lite nytändning. Han har gjort det bra när han var i Tingsryd och hjälpte dem ett år. Nu blir det lite mer på riktigt om man får säga så.

Surt att missa OS

Den 4 oktober drar NHL-säsongen igång. Men något OS-spel i Pyeongchang i Sydkorea i februari blir det inte för Oliver Ekman-Larsson eller någon annan NHL-spelare sedan NHL valt att stoppa sina spelare den här gången.

– Det är surt. De promotar NHL på den sidan och får en chans att göra det nu och då tar man inte den. Det känns ju väldigt skumt. Jag tror de flesta tycker samma sak, men det är inte mycket man kan göra. Det är bara att bita i det sura äpplet. Man får spela hockey i alla fall så det är bra.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag