Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardären som pumpar in pengar i svensk hockey

Foto: PONTUS FERNEMAN / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hugo Stenbeck har satsat uppåt 100 miljoner i svensk hockey – utan att lyckas i Linköping och Malmö. 

Nu uppges han bli lösningen på allsvenska Panterns kris. 

Men åsikterna går isär om den hockeyintresserade miljardären kan bli en potentiell maktfaktor – eller bara en tillfällig livräddare.

– Det är klart att vem som helst med resurser och kärlek för hockey kan påverka, säger förre klubbdirektören i Linköping, Mike Helber. 

Miljardären Jan Stenbeck hade kört tre och en halv timme för att se sin son spela ishockey. 

Men Hugo var övertaggad och fick matchstraff efter bara några sekunder när en av motspelarna börjat bråka med honom. 

– Jag fick ta en tidig dusch som jag absolut inte behövde. När jag sedan gick upp på läktaren fasade jag för min fars reaktion men han tog det riktigt bra. Han var faktiskt rätt nöjd med att i stället kunna åka i väg och äta lunch, säger Hugo Stenbeck i en intervju med Skånesport

Pappa Jan körde också ofta till träningarna. 

– Jag minns att han hade en vana att steka upp ett par ägg i pannan och sedan ta på sig ytterrocken med bara ett par boxershorts under och sedan köra mig till utomhusrinken. Där släppte han av mig och var sedan alltid på plats i tid för att hämta upp mig efter träningen.

Jan Stenbeck på American Cup år 2002. Foto: MAGNUS GOTANDER / PRESSENS BILD

Hugo Stenbeck, som växte upp på Long Island i USA, spelade hockey under hela sin studietid. Men trots kärleken till sporten blev han aldrig det hockeyproffs han drömde om.

– Hugo älskar ishockey. I första hand hade han önskat att få spela hockey själv, säger Mike Helber, nära vän till Hugo och tidigare klubbdirektör i Linköping. 

I stället har den svensk-amerikanska miljardären i vuxen ålder spenderat åtskilliga slantar på svensk hockey. Uppåt 100 miljoner hittills. 

Efter två år som partner till Linköping köpte han aktiemajoriteten i Malmö Redhawks 2011 och nu uppges han bli tung finansiär i hockeyallsvenska Pantern

Varför investerar den excentriska affärsmannen i hockey? Är det bara av kärlek till sporten? Eller vill han rentav bli en potentiell maktfaktor och sätta avtryck likt Percy Nilsson gjort under årtionden? Och är det ens möjligt? 

 – Jag älskar att arbeta med sport och det är inte konjunkturkänsligt. Hockey är den sport som jag tror på mest just nu som den mest snabbväxande sporten i vår del av världen, säger Hugo Stenbeck i en intervju med Dagens Industri år 2008.  

Hugo Stenbeck - god för 2,7 miljarder 

Plånboken är gigantisk. I Veckans affärer lista över svenska miljardärer ligger svensk-amerikanen och Kinneviksarvtagaren Hugo Stenbeck, på 85:e plats med 2,7 miljarder.

 – Jag vet inget om Hugo mer än att han är full av pengar. Vad han kan göra med Pantern eller svensk ishockey vågar jag inte säga. Men jag vet att hans syster är väldigt skicklig och duktig, säger Anders Öhrn, hedersordförande och tidigare storsponsor i Pantern.  

Tommy Qvarfort, före detta ordförande i Malmö Redhawks, fyller på: 

– Namnet Stenbeck står för fantastisk affärskreativitet och framgång och han har väl ärvt en del av det fröet. Det är fantastiskt vad systern Cristina har gjort och vidareutvecklat pappas bolag.

Cristina Stenbeck. Foto: SVEN LINDWALL

 

Dynastin Kinnevik bildades som ett investeringsbolag 1936 av Hugo Stenbecks farfar, Hugo Stenbeck, tillsammans med Wilhelm Klingspor och Robert von Horn. I dag ingår runt 30 bolag, däribland MTG, ett av Nordens största mediaföretag, Zalando, Millicom och Tele2 i det imponerande företagsbygget. 

Men Hugo Stenbecks första år i hockeyns värld har inte varit framgångsrikt. 

– Hans cv inom hockeyn är ingen rolig läsning, konstaterar hockeyagenten Gunnar Svensson. 

Misslyckades i LHC trots supertjeckerna 

 Även om Mike Helber, tidigare klubbdirektör i Linköping, säger att han levererade allt han lovade under sina två år där, misslyckades laget med målet att vinna CHL. Hugo köpte bland annat stjärntjeckerna Jan Hlavac och Jarolslav Hlinka till klubben.

Och den efterföljande tiden i Malmö blev cirkus de luxe. 

Hugo Stenbecks 60 miljoner, som skulle ha investerats under tre säsonger, spenderades av Malmöledningen första året och en segdragen konflikt uppstod mellan Hugo och klubben. 

– Han hade stort hockeyintresse och var rätt kunnig i hockey. Det var bara den ekonomiska biten, han inte hade riktigt koll på vad man betalar spelare, säger Percy Nilsson och åsyftar Linus Klasens galna lön på 21 miljoner på tre säsonger i andradivisionen. 

LÄS MER: Dokument: Malmö Redhawks fall och uppgång.  

I dag har Hugo Stenbeck sålt av en stor del av sina aktier i Malmö Redhawks, men äger fortfarande 13 procent själv och 21 procent via ungdomsstiftelsen. 

– När det gäller Hugo så kan han hjälpa Malmö Redhawks på många sätt. Ett sätt är att bidra till att nya ägare kan komma in genom att minska sitt eget ägande, har Mats Larsson, ordförande i Malmö Redhawks, tidigare kommenterat Hugos framtid i klubben.  

 Tommy Qvarfort, före detta ordförande i Malmö, är inte alls förvånad över att Hugo Stenbeck dragit ner sitt ägande i Redhawks. 

– Det är vad man vill. Det är jättebra att det blir på fler händer igen och ingen dominerande ägare, säger han.  

– Det borgar för stabilitet framöver med trygghet i lokal förankring. Percy har varit trygghet med lokal förankring och de som nu gått in är väldigt hockeyintresserade och lokalt förankrade och vill regionen och lagets väl, det är inga flyktiga pengar. 

Tommy Qvarfort, tidigare ordförande i Malmö Redhawks. Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Nu uppges Hugo Stenbeck bli tung finansiär till Pantern, där hans kompis Mattias Schönhult är ordförande. Den lilla kvartersklubben från Kirseberg med några hundra personer på läktaren under matcherna som chockat hockey-Sverige med sin framfart i hockeyallsvenskan senaste åren – men också stått på ruinens brant flera gånger. En klubb som under de senaste månaderna har skakats av skatteskulder hos Kronofogden, interna bråk samt sparkad sportchef och tränare. 

 

– Det är jättebra att Mattias (Schönhult, ordförande Pantern) har hittat en stabil ekonomisk partner som han kan jobba vidare med i Pantern. Det är jag bara tacksam för. Ju fler stabila sponsorer i en förening desto bättre är det, säger Anders Öhrn, hedersordförande och sponsor som själv investerat miljoner i klubben under åren.   

Agenten: Finns ingen affärsverksamhet i hockeyn

Frågan är vad Hugo Stenbeck vill åstadkomma med Pantern – en ny storsatsning likt den i Linköping och Malmö eller bara en hjälpande hand till vännen. Det har uppgetts att nya tränaren Joby Messier är handplockad av Hugo. 

– Jag tror inte han har någon jätteplan för Pantern, säger Mike Helber.  

Hugo Stenbeck kommer i alla fall inte öka sin förmögenhet i hockeyn om man får tro expertisen: 

 – Rika personer som investerar pengar, inte generella sponsorer, utan exempelvis Hugo Stenbeck och Anders Öhrn, deras återbäring är 0,00. Det kostar bara pengar, det finns ingen affärsverksamhet i det. Tror man det då är man fullständigt ute och cyklar, säger Gunnar Svensson. 

Gunnar Svensson, hockeyagent. Foto: TOMAS LEPRINCE

– Det är närmast ideella satsningar baserat på stort hockeyintresse. Han gör inte det för att tjäna pengar utan för att komma in i hockeyvärmen och kunna vara aktiv som ägare i en klubb, säger Tommy Qvarfort.  

Kvällsposten har sökt Hugo Stenbeck utan framgång. Även den hockeyallsvenska klubben har fram tills nu lagt locket på om den framtida finansiären. 

– Det är många som satsar på formel 1 också, det gör man väl för att synas. Det är kanske en möjlighet för honom att komma in i Svenskt affärsliv, Hugo har förmodligen någon sådan tanke, säger Percy Nilsson. 

"Mest klassiska när man bjöd in Magic Johnson till Borås"

Samtidigt lyfter Gunnar Svensson, som varit aktiv i svensk hockey under många decennier i allt från rollen som agent till klubbchef, fram en potentiell konflikt mellan utländska intressenter och den svenska idrotten.

– Nu generaliserar jag och pekar inte ut Hugo men de som ger sig in i Svensk idrott, speciellt de med utlandsrötter, har för dålig kunskap om svensk idrotts struktur och uppbyggnad sen 20-talet. Jag menar med Riksidrottsförbundet i toppen, distrikt, specialförbund med mera.  Man kan tycka att idrottsrörelsens demokratiska process är föråldrad men den har fått fram enormt med världsartister, säger han. 

– De har inte respekten för det här. De brakar in och tror att det går att ändra på saker och ting över en natt. Det blir en konflikt och i de flesta fall gå man bet. Det mest klassiska är väl då man flög in Magic Johnson till Borås, det skulle bli så fantastiskt för svensk basket men de har väl inte hämtat sig än. Och så var det lite med Hugo när han kom in i Malmö och satsade 60 miljoner. 

Tror du att Hugo Stenbeck har lärt sig av debaclet i Malmö? 

– Det har jag svårt att tro. 

Kommer han sätta avtryck i hockey-Sverige? 

– Nej det tror jag inte. 

Pengar verkar inte vara något problem men Tommy Qvarfort tror inte heller att Hugo Stenbeck kommer bli en maktfaktor i hockeyns värld. 

– Nej nej, det finns inte en chans. Det är min bedömning. 

– Det är fantastiskt vad Percy gjort, utan det hade inte Malmö varit där idag, men jag tror inte alls på att enskilda personer ska bli maktfaktorer i klubbar. Jag tror på en spridning och bygga underifrån med fansen. Och spridning av aktier om det är bolagiserat, det är för riskfyllt om det är på en hand.

Om Hugo Stenbeck skulle ta upp Pantern, som han själv kallat för en Askungen-saga, från hockeyallsvenskan till högsta serien skulle han onekligen sätta avtryck. Och förutsättningarna för Malmös i dag enda SHL-lag Redhawks skulle förändras – kanske hotas?

Tommy Qvarfort tror inte på två SHL-lag i Malmö i framtiden: 

– En stad som Malmö är inte förtjänt av två lag i SHL. Jag tror inte alls på två SHL-lag i Malmö. Det är helt fel, betonar han.

Mike Helber (till vänster) tillsammans med Björn Oldeen under en sändning i C More. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

 

Mike Helber, som just nu jobbar med hockeyallsvenskan på C More, kan se Pantern ta klivet upp men är mer tveksam på sikt. 

– Pantern kan definitivt utmana i dagsläget när de har en topplacering men på frågan om de kan systematiskt bygga upp Pantern över tid att bli en utmanande klubb mot SHL är mitt svar att det blir väldigt svårt. Inte över tid med den historien och närheten till Malmö Redhawks. 

 Kan Hugo Stenbeck bli en maktfaktor i svensk hockey? 

– Svårt att svara på. Det är klart att vem som helst med resurser och kärlek för hockey kan påverka. 

LÄS MER: Kvällsposten avslöjar - mångmiljonärerna som köpt Hugo Stenbecks aktier i Malmö Redhawks  

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!