Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnade damlaget och började spela med killar

Wilma Nilsson i HV71-tröjan. Nästa säsong spelar hon för Djurgården.
Foto: Bildbyrån
Wilma Nilsson spelar nästa säsong i Djurgården i SDHL.
Foto: Privat

Wilma Nilssons senaste säsong i SDHL ledde till att hon ville sluta med hockeyn.

Då började hon spela med sina barndomsvänner i Alvestas J20-lag för herrjuniorer – och hittade tillbaka till glädjen.

– Jag har dem att tacka för det, säger 19-åringen, som nu är klar för Djurgården i SDHL.

Målvaktstalangen Wilma Nilsson var bara tre år gammal när hon började spela hockey. Något tjejlag fanns inte i Alvesta så hon kunde inte annat än att spela med pojkarna i samma ålder.

Det gjorde hon fram till att hon började på gymnasiet, då hon tog steget till Jönköping för att gå på hockeygymnasiet och spela med HV71:s damlag. 

Så småningom nådde hon SDHL, men att spela i den högsta ligan blev inte som Wilma Nilsson hade drömt om.

– Min sista säsong i HV71 för två år sedan var väldigt tuff hockeymässigt och mentalt. Det var tufft med självförtroendet, och då blir det att man inte presterar lika bra.

– Jag bestämde mig egentligen i samband med studenten att jag skulle lägga av med ishockeyn, säger hon.

Enda kvinnan bland herrjuniorer

Med inställningen att inte spela hockey mer flyttade hon tillbaka till Alvesta. Där frågade hennes tidigare medspelare i pojklaget om hon ville vara med och köra sommarträning med dem.

– Och när det väl var dags att gå på is kom suget tillbaka. Jag fastnade i det igen, säger hon.

Alvestas herrjuniorer i J20 division 1 tog in Wilma Nilsson i truppen, vilket gjorde henne till den enda damspelaren i Sverige som spelade med herrar på J20-nivå.

– Den här säsongen har jag fått en nytändning, jag hittade tillbaka till glädjen och till mig själv samtidigt som jag har stärkt upp det mentala.

Hur kändes det när killarna bad dig spela med dem?

– Det var både killarna och tränarna som frågade om jag ville vara med och köra. När när väl var dags att spela hade jag egentligen bestämt mig för att lägga av, men då tjatade killarna i laget på mig att prova lite, och jag gick i den fällan (skratt). Jag har dem att tacka för det.

Wilma Nilsson.
Foto: Privat

”Ungefär samma nivå”

Efter säsongen i Alvesta – och en kort utlåning till Linköping i SDHL – har Wilma Nilsson nu värvats av Djurgården till nästa säsong.

 – Jag hade faktiskt övervägt att fortsätta med killarna, men sedan kände jag att jag ville göra en satsning igen och då hörde Djurgården av sig. Då blev jag väldigt sugen.

Hur skiljer det sig att spela med killar i J20 och damer i SDHL?

– Jag skulle säga att det är ungefär samma nivå, men det skiljer sig i olika moment. Damhockeyn är lite mer taktisk och går mer ut på att läsa spelet. Med killarna är det hårdare skott och det går fortare. 

Har du ofta fått höra att du är tjej när du spelat med och mot killar?

– Träningarna har funkat jättebra, jag har haft min plats i omklädningsrummet med resten av laget och sedan har jag duschat i ett annat rum. Just de här killarna är så vana vid att jag är med, jag har varit med nästan hela uppväxten.

Motståndarna då?

– Det är svårt att säga hur mycket de har tänkt på det, men jag tycker att de spelar på som vanligt. Att jag är som vilken som helst. Man märker att folk tänker att det är en tjej i målet, men det är inte så att de säger de rakt ut till mig.