Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kom inte ut för att berätta vad fan jag gör i min säng”

Hockeymålvakten Jon Lee Olsen kommer ut som homosexuell, berättar om det massiva stödet.
Danska hockeymålvakten Jon Lee Olsen har hyllats över hela världen efter att han kommit ut som homosexuell.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
”Alla har varit positiva i laget”, berättar han för KvällspostenFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jon Lee-Olsen är målvakt i danska RungstedFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

RUNGSTED. Danska hockeymålvakten Jon Lee Olsen har hyllats över hela världen efter att han kommit ut som homosexuell. 

För Kvällsposten berättar han om tiden i Sverige, hur han inspirerats av Anton Hysén, pojkvännen och fördomar han fått höra.    

– Jag kom inte ut för att berätta vad fan jag gör i min säng, jag kom ut för att visa att det är svårt för andra som mig att komma ut, för att folk säger bögjävel och sådana saker.

Jon Lee Olsen skriker ut sin frustration när han överlistats av en lagkamrat i den svala träningshallen i Rungsted, norr om Köpenhamn.  

Några räddningar senare skrinnar han över isen mot båsdörren och knyter näven upprepande gånger. 

Det är dagen efter segern över HPK Hämeenlinna i Champions Hockey League och dagen innan toppmöte mot serieledaren i danska ligan.  

Stämningen i omklädningsrummet är uppsluppen. 

Någon cyklar, några kollar på mobilen och ytterligare några andra hamnar i en diskussion om Zlatan.  

Det skulle kunna vara en vanlig dag i vilket hockeylag som helst och det är precis så Jon Lee Olsen vill att det ska vara efter att han förra veckan kom ut som Danmarks första öppet homosexuella hockeyspelare i danska TV2.

– Alla har varit positiva i laget. De har frågat om allt är lugnt, kollat så att ingen sagt något dåligt och sedan har de klappat mig på skuldrorna och pratat med mig som en vanlig dag. Allt känns normalt, berättar han framåtlutad i en soffa i omklädningsrummet.   

– Det var faktiskt någon som skrev i en tidning att jag gör det svårt för de andra i omklädningsrummet men jag kommer inte kolla på någon annorlunda. Jag är samma person. Och det skulle vara samma sak som att en kille ska kolla på alla tjejer, det är inte okej heller.  

Folk över hela världen har visat till stöd för Jon Lee Olsen efter att kommit ut som Danmarks första öppet homosexuella hockeyspelare. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nära fem år i Malmö

Jon Lee Olsen, nu 27 år, började spela hockey i Gentofte där hans storebror Morten spelade.  

Efter juniorhockey i Hvidovre flyttade han till andra sidan sundet och tog plats i Malmös juniorlag följt av Limhamn och Trelleborg, där han också spelade seniorhockey. 

Totalt blev det nästan fem år i Sverige. 

– Det var bra i Malmö men annorlunda än hemma. Jag var utan kompisarna och kände mig inte lika hemma. Sedan var jag inte lika mogen som nu heller men jag är glad för tiden i Sverige. Jag lärde mig mycket om mig själv. 

Tillbaka i Danmark har Jon Lee Olsen spelat i Hvidovre, Vojens, SönderjyskE, Rödövre, Frederikshavn och nu Rungsted, som han var med och blev regerande dansk mästare med förra säsongen. 

Här trivs han jättebra. 

– Det är proffsigt och en bra grupp av killar. Man tycker om att komma ner och träna och vara tillsammans med spelarna. Jag kände mig bekväm att komma ut här. 

”Lättare för oss om jag kom ut”

För sju år sedan kom Jon Lee Olsen ut inför sin familj. Sedan dess har familjen stöttat honom i det till hundra procent men själv har han inte känt sig redo för att vara öppen med sin sexuella läggning i hockeyn. 

Men nu vill han visa världen att man lätt kan vara gay och spela ishockey. 

– Mina vänner har sagt att jag skulle göra det innan men de vet inte hur svårt det är. 

– Nu är jag gammal också, det var på tiden, bara säga hur det är. Jag har också pratat med min pojkvän, att det skulle vara lättare för oss och för mig själv om jag kom ut.

Efter tv-inslaget i danska tv-programmet Go' aften LIVE har han hyllats över hela världen och medierna har kontaktat honom från USA, London, Thailand, Vietnam och Mexiko. 

Själv känner han sig mer glad än stolt. 

– Det är svårt att känna sig stolt över sig själv men klart jag känner mig mer lugn och jag blir bättre på hockey när jag inte behöver tänka på det så mycket. Jag behöver inte tänka på om folk ska säga något. Jag är nog mer glad för det än stolt.

Jon Lee Olsen är glad över att Färjestads målvakt Markus Svensson satt regnbågen på hjälmen till stöd för honom. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Inspirerats av Anton Hysén

Jon Lee Olsen är den första öppet homosexuella hockeyspelaren i Danmark. I Sverige har fortfarande ingen hockeyspelare kommit ut som homosexuell. 

Samtidigt pågår det ett arbete i sporten världen över för att göra den mer öppen för alla oavsett sexualitet. 

I Nordamerika finns kampanjen ”You Can Play” som startats till minne efter hockeyspelaren Brendan Burke, som var öppet homosexuell och som själv förde en kamp mot homofobin i sporten. Burke omkom dock tragiskt i en bilolycka endast 21 år gammal. 

NHL har också numera februari som officiell hbtq-månad. 

Och 2018 blev svenska målvakten Anders Nilsson utsedd till årets hetero på QX-galan efter att han varit den första NHL-spelaren som burit en regnbågsflagga på hjälmen.

Jon Lee Olsen berättar att Anders Nilssons tydliga ställningstagande har betytt mycket men det finns också en annan svensk idrottsperson som har inspirerat honom att ta steget.  

Fotbollsspelaren Anton Hysén. 

– Jag har läst lite gamla tidningar och på nätet för att se hur han gjorde och hur det var för honom att komma ut. Och så tänkte jag, om han gör det i fotboll, det känns ännu svårare. Det händer fortfarande mycket i fotboll, folk skriker rasistiska saker och sådant. Det var stort av honom. 

Anton Hysén under prideparaden 2016.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Varför tror du att du är först? 

– Jag vet inte, jag kan bara säga att det var svårt för mig, det tog mig sju år efter att jag berättat för familjen. 

– Man vill veta och vara beredd på vad som kommer hända men det var också viktigt för mig att visa att det är skit samma vad som händer nu. Jag är beredd på att stå upp för mig själv och andra. Visa att jag bara är en normal person som vill spela hockey. Att det är det som är det viktiga, att allt annat vid sidan om inte betyder så mycket.  

Jon Lee Olsen säger att han hoppas att det blir lättare för andra att komma ut nu, både i högre ligor och innan man blir proffs. Att någon kan komma ut som junior och ändå gå hela vägen. 

Vill visa att homosexuella inte är perversa

Samtidigt berättar han att det finns de som nu säger: ”varför ska vi lyssna på vad han gör hemma i sin säng” - men det är inte vad det handlar om. 

– Jag kom inte ut för att berätta vad fan jag gör i min säng, jag kom ut för att visa att det är svårt för andra som mig att komma ut, för att folk säger bögjävel och sådana saker.  

– Det är viktigt för mig att visa att inget är annorlunda från innan jag kom ut. Visa att vi inte är perversa som andra kan säga, vi är vanliga normala människor.

Hockeyn sammankopplas fortfarande många gånger med en machokultur och det har även på senare tid varit incidenter i Sverige där spelare har skrikit okvädningsord på isen. 

Något som vissa kanske bara skrattar bort och inte tycker är så farligt men som kan vara jobbigt för någon som är homosexuell. 

– Det är lätt att säga för folk som inte vet hur det känns, folk som inte har vänner eller någon i sin familj som gått genom det och blivit kallad på på stan. Om de skriker så till en som är hetero så är det kanske skit samma för dem men det används ändå som ett dåligt ord och för någon som är sämre än dig själv och det ska det inte vara. Det ska inte vara något negativt. 

– Det är klart att det är jobbigt för oss att höra det fortfarande 2019. Sedan måste man tänka på hur folk har det i andra länder, vi har det lätt i Sverige och Danmark, men på andra ställen vågar de inte komma ut. 

Jon Lee Olsen berättar att hans familj har klippt ut och sparat allt från när han kommit ut. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jon Lee Olsen har bland annat spelat juniorhockey i Malmö och seniorhockey i Limhamn och Trelleborg. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jon Lee Olsen konstaterar att hans vardagsliv också har blivit lättare sedan han kom ut, han kan festa utan att vara orolig över att få frågor om varför han inte går hem med någon tjej och hans pojkvän komma och kolla på matcherna tillsammans med hans familj och de andra spelarnas familjer. 

– Han ska inte behöva gömma sig. Det ska vara normalt. 

Är han hockeyintresserad? 

– Ja, jättemycket, han kommer från Frederikshavn, det är bara hockey där och vi träffades där. Han säger själv att han är min största supporter men han får kanske tävla med min pappa om det.