Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har inte behövt skynda mig tillbaka”

Ted Brithén under sin comebackmatch för Rögle mot Zürich i CHL.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Han har varit borta från allt spel i över en månad.

Samtidigt har lagkamraterna gjort jobbet ändå – Rögle har plockat poäng från varje match i snart två månader.

– Jag har inte behövt ta några risker eller skynda mig tillbaka, säger centerstjärnan Ted Brithén.

Nu ser han fram emot torsdagens stekheta bortaderby mot ärkerivalen Malmö Redhawks. 

Den 14 oktober fanns Ted Brithén på isen när Rögle bortabesegrade Frölunda med uddamålet, 3-2. Sedan dess har rehabilitering stått på schemat för centerstjärnan – som varit helt utanför spel i över en månad. 

Men under tisdagskvällen stod det efterlängtad comeback på schemat.

Rögle ställdes mot Zürich i CHL-slutspelet och matchen var direkt avgörande för vilket av de båda lagen som skulle få fortsätta sitt Europaäventyr under vintern.

För egen del bildade Ted Brithén kedja ihop med kapten Mattias Sjögren och nyförvärvet Tyler Kelleher. Matchen blev en fysisk och nervkittlande historia som Rögle till sist vann med 3-1 efter att Adam Edström avgjort i tom kasse.

Resultatet innebär att Rögle är klara för kvartsfinal i CHL. 

– Det var så klart speciellt, säger Brithén, och fortsätter:

– Det var en annorlunda motståndare och spelet var väl inte direkt likt vad vi har i vår liga. Man brukar prata om att man måste in i tajming och sådana grejer, men det fanns inte mycket till sånt. Men vi lyckades vinna och det är det enda som räknas.

Höstens CHL-äventyr är det första i Rögles historia. Skåningarna tog sig förbi en grupp innehållande danska SønderjyskE, storklubben Züg från Schweiz och tyska RB München.

”Jag har inte behövt ta några risker”

Nästa motstånd? 

Den klassiska storklubben Sparta Prag – som bland annat har den tidigare Röglespelaren Erik Thorell i truppen.

– Det är klart det är stort, säger en glad Ted Brithén.

– Vi får möta fler lag ute i Europa och det är bara roliga utmaningar som kommer.

Samtidigt beskriver Brithén även sin skadeperiod som något av en utmaning. Han använder ord som ”oviss” och ”fram och tillbaka” men understryker också att lagets framgångar gjort resan enklare.

Ja, för trots att Ted varit utanför laget har Rögle fortsatt rada upp fina resultat. Faktum är att skåningarna inte har lämnat en hockeyrink utan några poäng sedan den 30 september – Ted har bara behövt se sina lagkamrater förlora två gånger och det var efter förlängning respektive straffar mot Linköping och Färjestad.

– Laget har gått bra och jag har kunnat slappna av i hela processen. Jag har inte behövt ta några risker eller skyndat mig tillbaka på något sätt. Jag har kunnat vila ut.

Ted Brithén firar ett av tre mål mot Zürich i CHL-slutspelet.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Du har tränat en del med laget den sista tiden. Hur mycket kan du träna dig i form och hur mycket behöver du spela dig i form? 

– Det är en bra fråga. Jag har tränat på rätt ordentligt ändå den  senaste en och en halv veckan egentligen, men ingenting är som match. Det blir ett annat tempo, en annan fysisk kapacitet, mer smällar och mycket mer att vara redo för.

– Så det blir lite att spela sig i form. Men jag har faktiskt gjort en sådan resa innan och vet vad det innebär. Jag har höga förhoppningar ändå..

Det var väl när du träffades av pucken?

– Ja, då hade jag tränat ungefär tre dagar innan jag kom tillbaka och jag hade ätit ordentligt i två dagar. Så jag vet om att det är en process, speciellt nu när det är mycket matcher. Men det känns bra.

Ser fram emot det stekheta derbyt

Innan sin skada fanns Ted Brithén på isen i samband med åtta av höstens första Röglematcher. Allt som allt tryckte han in två mål och två målgivande passningar innan skadan slog till och matchandet avbröts.

Allra närmst väntar nu stekhett Skånederby mot Malmö Redhawks den 25 november i Malmö arena. 

– Det är alltid kul att möta Malmö, konstaterar Brithén.

– Det blir bra tryck antagligen och förhoppningsvis mycket människor på plats. Vi brukar ha rätt så bra fans som kommer ner där och sjunger. Det blir bara roligt och inspirerande för hela laget.

Ted Brithén tackar några unga supportrar efter tisdagens vinst i CHL mot Zürich.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Inför torsdagens derbymatch parkerar Rögle på en andraplats i den haltande SHL-tabellen, med 43 inspelade poäng på 19 omgångar. Malmö å sin sida har gått desto tyngre och är 19 pinnar bakom sin skånska rival. 

Säsongens första derbybatalj mellan Rögle och Malmö slutade med grönvit uddamålsseger med 2-1 efter att Anton Bengtsson och Ludvig Larsson blivit målskyttar.

– Jag tror det är tävlingen som alla har i sig, säger Ted Brithén, på en fråga vad som är hemligheten bakom höstens Rögleframgångar.

Han fortsätter:

– Oavsett om folk är redo från start eller inte så hittar vi en väg in i matcherna alltid. Vi är väldigt svårslagna, det ska mycket till för att en motståndare ska kunna jobba ner oss. Det tror jag inget motstånd kan. Om de ska vinna måste de säkert spela på något sätt så vi inte hänger med.

– Men jag ser inte att det ska vara något lag som riktigt kan göra det heller. När vi går på alla cylindrar och alla verkligen köper in i alltihopa så är vi väldigt snabba i spelet och det blir väldigt svårt för motståndarna. 

Torsdagens Skånederby mellan Malmö Redhawks och Rögle BK har nedsläpp klockan 19.00.

TV: SE FLER SPORTNYHETER

Kina-journalisten Jojje Olsson om intervjun med försvunne tennisspelaren