Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag får kanske panik och gör vad som helst”

Ekman-Larsson efter Bachelor-skämtet: "Många som gick på det"
Foto: CHRIS CARLSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Oliver Ekman Larsson var kapten för Tre Kronor under VM i våras.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Oliver på bryggan vid Tingsryds camping.
Foto: ELISABETH LINDBÄCK
I början av sommaren var Oliver på NHL Awards i Vegas tillsammans med sin pappa och lillebror.
Foto: JASON OGULNIK/POLARIS

TINGSRYD. Han är NHL-stjärnan från Tingsryd som bygger hus hemma på pappas tomt. 

I en stor intervju berättar Oliver Ekman Larsson om den viktiga tryggheten i Arizona, ”löftena” från klubben, hyllningen till bortgångna vännen, hästintresset efter mamma Annica och ”jakten” på kärleken. 

– Väntar jag två år till och blir 30 år så får jag kanske panik och gör vad fan som helst...

Det myllrar av folk i restaurangen på Tingsryds camping. 

Vid ett fönsterbord längst in i restaurangen har Oliver Ekman Larsson just ätit lunch med två kompisar. 

– Det var fest här i går. Den årliga marknaden, förklarar han. 

Kontrasten från hetluften som backstjärna i Arizona till sommarvistelsen hos familjen i lilla Tingsryd kan tänkas vara enorm men ”OEL” är genuint hemmakär. Han berättar att han bygger hus på pappas tomt. 

– Men jag får eget och slipper bo hos honom i alla fall...,skrattar han. 

Och vid sidan om hockeyn är livet i Nordamerika faktiskt inte alls helt olikt vad det varit om han spelat hemma i Tingsryd.

– Man går in i bubblan när hockeyn börjar och även om man har sol och pool och golfbana utanför dörren så rör man inte det jättemånga gånger. Jag tränar, käkar, lägger mig på soffan och kollar på en dålig film. Jag hade nog gjort exakt lika mycket om jag spelat i Tingsryd.  

Kontrakt till 2027 med Arizona

Oliver Ekman Larsson har spelat sig till en väldigt hög status i NHL och räknas som en av ligans bästa backar.  

Med lite flyt kan han vara med och slåss om Norris Trophy de kommande åren. 

I tidningen ”The Hockey News” fick Coyotes general manager John Chayka förra året frågan om han var lockad av tanken på vad en trejd skulle ge tillbaka om man gav upp Oliver Ekman-Larsson.

– Trejdar du bort din bäste back måste du börja leta efter en ny toppback, som kan leda försvaret. Jag vill inte ens tänka tanken, den är bara löjlig. Vårt jobb är att hitta och utveckla talanger, som vi kan omge Oliver med och på så sätt göra vårt lag bättre, svarade han. 

”OEL” är å sin sida högst lojal Arizona tillbaka. Det nuvarande kontraktet sträcker sig till 2027. 

– Det var mycket att ta ställning till när det låg på bordet. Jag kan ärligt säga att jag tänkte, är det här jag vill vara eller vill jag testa något annat? Men i slutändan kom jag hela tiden tillbaka till Arizona.   

”OEL” som kapten i Arizona.
Foto: CHRIS SZAGOLA/CSM/REX / CHRIS SZAGOLA/CSM/REX/IBL REX FEATURES

En stor del av beslutet handlar om tryggheten han känner i Arizona, något som har byggts upp under de fem år han hittills gjort i klubben och som blivit ännu viktigare efter att han förlorade sin mamma för två år sedan. 

– Livet är kort och mår jag inte bra så kommer jag inte spela bra hockey. I Arizona tänker alla på hur man mår. Jag är själv en person som vill att alla runt mig ska må bra och den känslan får man tillbaka där. Tryggheten har alltid varit nummer ett i val jag har gjort. 

– Sedan är jag hemmakär och tycker det är jobbigt att flytta och säga hej då. Arizona känns hemma, det är bra väder, bra fans som tycker om mig och jag har många kompisar vid sidan av hockeyn. 

”Less på att spela VM”

Samtidigt understryker Oliver Ekman Larsson att han spelar hockey för att vinna. Om han skulle vara kvar ville han känna att det händer något i klubben. Under många år har han själv dragit ett stort lass i laget, som inte har gått till slutspel sedan 2012.   

– Jag tycker de gör saker och försöker bli bättre. Vi har fått en ny ägare precis. Jag vet att det är tufft och att det tar tid att bygga upp något men jag uppskattar att de vill och försöker. Jag blir äldre också och man vet inte hur många säsonger man är på topp och får vara skadefri. 

Det faktum att Arizona aldrig gått till slutspel under hans tid i klubben har å andra sidan betytt att ”OEL” varit tillgänglig för Tre Kronor till VM. 28 år gammal har han gjort hela sju stycken VM. 

– Klart man är less på att spela VM och vill vara med i slutspelet där. Men om någon sagt till en när man var fyra, fem år att man skulle få spela i landslaget så hade jag tagit det alla dagar i veckan och så ser jag fortfarande på det. 

– För egen del vänjer jag mig vid att spela långt in på säsongen också. 


LÄS MER: Ekman Larsson attackerad av familjens schäfer 


Senast i Slovakien var ”OEL” kapten för första gången i landslagströjan. Efter två raka guld slutade det dock med kapitulation redan i kvartsfinalen mot Finland, som sedan skrällde sig hela vägen till bucklan. 

– Det är väldigt svårt att vinna VM och det är fantastiskt att Sverige gjort det två år i rad. Nu blev kraven och förväntningarna höga och vi hade jättebra spelare men det gäller att få ihop laget också och vi fick kanske inte det som de två andra åren. Vi klickade inte i försvarsspelet kände jag. 

Kommer du sakna Rikard Grönborg? 

– Ja, jag har alltid gillat honom, men nu blir det en mindre förändring med Johan Garpenlöv som har varit med innan. Vi kommer sakna Grönborg men jag tror att ”Garpen” kommer göra ett bra jobb.

Oliver Ekman Larsson och Rikard Grönborg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Hon gillade hästar” 

Det har gått två år sedan mamma Annica gick bort i cancer, en tung sorg som ”OEL” också varit väldigt öppen om. 

Samtidigt har det fått honom att ta sig den där tiden för att träffa nära och kära som man ofta är dålig på att göra, inte minst när han är hemma i Tingsryd. 

– Man tror att de alltid kommer finnas men så är det inte och det är nog lättare för mig att förstå än för någon som har alla sina familjemedlemmar kvar. 

Dessutom har han på underarmen tatuerat en häst som han känner symboliserar mamma Annica.   

– Hon gillade hästar och hade många hästar när vi var yngre. 

– Först ville jag göra ett porträtt av henne men hon var inte jätteglad över att vara med på bild så det var svårt att hitta någon som hade tillräckligt bra skärpa och mina armar var inte tillräckligt stora. Då gjorde jag en häst och så skrev jag mamma i stället. 

Har du ärvt hennes hästintresse? 

– Ja, lite. Jag tycker det är jätteroligt med hästar och kan tänka mig ha hästar efter att jag lägger av. Jag brukar rida någon gång om året. Jag får hoppas att jag hittar någon hästtjej så jag inte behöver göra det själv bara. 

– När mamma red fick vi också rida. Vi hade en grusad ridbana och en shettis som var så tjock att jag och lillebror knappt fick runt benen på den.

På tal om tatueringar har Oliver Ekman Larsson ytterligare en som är väldigt speciell för honom. Det går att skönja ”23” om man tittar noga. 

– Jag hade en kompis som gick bort för 12-13 år sedan och han spelade med nummer 23. Det var sommarträning på väg upp i J18 och han fick någon magsjukdom och gick bort. Han var en väldigt bra förebild och en kille som brydde sig om alla. En kanonkille, berättar ”OEL” med värme.  

23 är också numret på OEL:s tröja, som även det är en hyllning till vännen. 

– Jag hade nummer 3 Leksand men det var upptaget i Arizona och då tog jag 23 i stället. 

Aprilskämtet om Bachelor 

https://www.instagram.com/p/Bvt3A1qJPvS/

Att Oliver Ekman Larsson är otroligt omtyckt i Arizona går inte att ta miste på. Den 1 april skämtade klubben på sociala medier om att backen skulle vara med i dejtingprogrammet Bachelor. 

”Officiellt: Oliver Ekman-Larsson kommer börja filma ”The Bachelor” säsong 24 i juli i hans hemstad Tingsryd. Ratta in ABC för att se 30 kvinnor klösa sig fram till försvararens hjärta”.  

– De ringde mig dagen innan och frågade om det var okej. Ja absolut. 

– Det blev mycket uppmärksamhet, jag fick hundratals sms och Instagram och grejer. Ännu i dag hör folk av sig och frågar om vi har spelat in? Det var ett bra skämt. Det var kul. Det var många som gick på den.

Skulle du kunna tänka dig att vara med i ett dejtingprogram? 

– Nej, det är nog inget jag skulle ställa upp på. Dels är jag jävligt dålig på att dejta och att göra det i tv, absolut inte. 

– Men väntar jag två år till och blir 30 år så får jag kanske panik och gör vad fan som helst så jag ska inte utesluta någonting.


LÄS MER: Zätas och Emmas livsförändring efter flytten till Sverige - säljer lyxkåken