Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Behandlat ytterst oprofessionellt..."

IK Pantern.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTER THORELL/IBL / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL

IK Pantern tvångsnedflyttas.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd har beslutat att IK Pantern inte får spela kvar i Hockeyallsvenskan.

- Ska jag var ärlig så tycker jag de har behandlat detta på ett ytterst oprofessionellt sätt, med tanke på att vi har vår ekonomi på plats, säger klubbens ordförande Mattias Schönhult.

Säsongen 2015/16 placerades Malmölaget IK Pantern i det så kallade kontrollåret på grund av för dålig ekonomi. Trots att ekonomin inte var i balans inför säsongen 2016/17 beviljades laget licens att spela kvar i Hockeyallsvenskan, det med motivering att kapitalbristen var liten och att föreningen lämnat in en realistisk handlingsplan för att återställa det egna kapitalet till den 30 april 2017.

Kravet från Licensnämnden var att IK Pantern senast den 31 maj skulle lämna in en komplett årsredovisning med revisionsberättelse som kunde visa att kapitalet var återställt. Detta har fortfarande inte inkommit till Svenska Ishockeyförbundet och därför beslutas nu att klubben inte beviljas spel i Hockeyallsvenskan.

- Vi har inkommit med årsredovisningen för sent. Tyvärr har det blivit så. Men det finns omständigheter som vi inte har kunnat råda över, säger Panterns ordförande ordförande Mattias Schönhult.

Vadå för något?

- Vår bokhållare blev pappa i månadsskiftet och försvann ett par dagar. Då blev allt förskjutet och vår revisor måste kunna titta på papperna i lugn och ro. Vi sa att revisorn kunde skriva på i eftermiddag. Men de höll stenhårt på det till klockan åtta i morse var deadline. Det kunde vi inte göra någonting åt.

Pantern kan överklaga

Vad tycker du om det?

- Det är högst olyckligt. Vi har vår ekonomi på plats. Och vi har omständigheter som vi inte har kunnat råda över som gör att det gör mig just nu jävligt upprörd. 

- Ska jag var ärlig så tycker jag de har behandlat detta på ett ytterst oprofessionellt sätt, med tanke på att vi har vår ekonomi på plats. Den är klar och vi har ett resultat på över hundra tusen.

- Hade man bara väntat lite, så hade detta inte behövt inträffa.

Vad händer nu?

- Jag är på väg till vår jurist, i detta nu, för att skriva ihop en överklagan. Det har vi två veckor på oss att göra. Sedan kommer det gå till Apellationsnämnden, som vi överklagar till, och så hoppas vi att de kan fatta ett riktigt beslut.

- För oss fanns det inte på kartan att de inte skulle kunna hålla på ett beslut, ett par timmar efter deadline. Revisorn måste få göra en ordentlig genomgång. Allt måste få ha sin gång. Jag hade hoppats att de hade lite bättre fingertoppskänsla, än så här.

Kristianstad kan få Panterns plats

Så ni kommer inte att låta spelarna lämna truppen eller någonting sådant?

- Jag fick detta för en dryg timme sedan. Jag får låta detta ha sin gång nu. Men vi har ingen anledning att göra någonting drastiskt. Vi har en årsredovisning som uppfyller kraven. Det hoppas vi att Apellationsnämnden kan ta ett riktigt beslut om.

Licensnämndens ordförande Magnus Karlström svarar på Panterns kritik.

– Jag tycker det framgår av beslutet hur vi har kommit fram till beslutet. I och med att vi inte fått något underlag har vi inte kunnat ta något annat beslut. De är fria att överklaga, men de skulle ha haft årsredovisningen inne den sista maj. Det är ett regelverk som svensk ishockey har satt upp och det är det regelverket vi har att förhålla oss till.

– Vi har fattat vårt beslut och sedan får andra ta vid. Man har beslutat inom svensk idrott att man vill ha en viss nivå på ekonomin i de svenska klubbarna, efter det så har man ett gemensamt regelverk och vi kan inte annat än förhålla oss till det.

Pantern har nu fram till den 5 juli på sig att överklaga beslutet till förbundets appellationsnämnd.

Kristianstads IK kom trea i det Hockeyallsvenska kvalet och är därför det lag som rimligtvis borde ta Panterns plats i serien, om de inte får igenom sin överklagan.