Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historisk dom efter överfall i hockeymatch

Dagens tre största sportnyheter.
Kristian Jensen spelade tre säsonger i Luleås juniorlag, och noterades för en SHL-match.Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Kristian Jensen i danska landslaget.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den danske ishockey-spelaren Kristian Jensen gick till attack under en match – och slog sitt offer medvetslös.

Nu har en historisk dom fallit i Danmark, uppger Ekstrabladet.

Lucas Bjerre Rasmussen ville själv inte anmälda överfallet till polisen. I rätten förklarade hockey-spelaren att han ville fortsätta spela och ville inte hamna i ”bad standing” i ishockey-världen.

Då hade redan en privatperson anmält Kristian Jensen. 

Det var den 20 september i år som Kristian Jensen slog sin motståndare – som inte bar hjälm – medvetslös. Den danska motsvarigheten till disciplinnämnden dömde Kristian Jensen till 17 matchers avstängning. 

Och nu har alltså fallet tagit upp i en civil domstol. Ishockey-spelaren nekar till anklagelsen och hävdar genom sin försvarare han att avstängning han redan fått är straff nog. 

Sämre minne

I byretten – danska motsvarigheten till tingsrätten – hävdade Kristian Jensen att han inte uppfattade att sitt offer hade tappat sin hjälm.

Odense Bulldogs-spelaren fick en hjärnskakning, en fraktur vid tinningen och blodsprängningar i ögonen. Han har också berättat att han är rädd för att spela match efter händelsen.

I rätten beskrev han också att hans minne blivit sämre efter överfallet. 

Nu döms Kristian Jensen till 20 dagars vilkorigt fängelse. Det har aldrig tidigare hänt i dansk rättshistoria att en spelare döms civilt för en händelse på isen. 

Åklagaren redogjorde i rätten att det visserligen förekommer ”grova episoder” i sportens värld och att det finns risk för skador i ishockey – men att det finns en gräns.

Förmildrande omständighet

Kristian Jensen hävdade å andra sidan att det som hände skedde inom sportens gränser, och att det inte kommit in någon anmälan från någon av klubbarna, de inblandade spelarna eller förbundet. 

Enligt BT säger domare Jeanette Andersen att det är en förmildrande omständighet att det skedde under en hockeymatch.