Emma och Zätas nya liv – säljer miljonvillan

Så blev Emma från Backåkra ”Robinson-Emma”.
Henrik Zetterberg var från januari 2013 lagkapten i Detroit Red Vings, en uppgift han tog över från Nicklas Lidström som då avslutade sin karriär.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
I april 2009 uppmärksammades att Henrik Zetterberg spelat 1000 NHL-matcher. På isen fanns även hustrun Emma och sonen Love.
Foto: GREGORY SHAMUS / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA
I december 2018 förvärvade paret Zetterberg den här lyxbostaden i Ängelholms kommun för 16,5 miljoner kronor.
Foto: Arkivbild
2014 köpte Emma Zetterberg på egen hand det aktuella sommarhuset i Mölle för 10 500 000 kronor.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Drömvillan som paret Zetterberg nu lämnat har lagts ut till försäljning för nästan 47 miljoner svenska kronor.
Emma och Henrik Zetterberg sa ja till varandra i Brunnby kyrka. Efter bröllopet fr brudparet i väg på sin smekmånad på Tahiti.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Festligheterna kring bröllopet varade i tre dagar, bland annat fick gästerna bada i tidstypiska Mölle-baddräkter, som här Emma och Henrik själva.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
1 / 8

Henrik ”Zäta” Zetterberg, 39, och hustrun Emma Zetterberg, 40, har lämnat USA och det mångåriga hockeylivet bakom sig.

Nu planerar de för en ny svensk karriär – som ägare till en smörgåsbutik i skånska Mölle.

Samtidigt har parets lyxhus i Detroit lagts ut till försäljning. Utgångspriset är 46 920 000 svenska kronor.

Henrik och Emma träffades genom bekanta för 13 år sedan. Bekanta till paret har berättat att det var kärlek vid första ögonkastet.

På den tiden var Henrik redan stjärna i NHL-laget Detroit Red Wings i USA. Emma, som då hette Andersson i efternamn, hade vunnit svenska Robinson-tävlingen och startat en karriär som programledare i TV.

Den 23 juli 2010 gifte paret sig i Brunnby kyrka i nordvästra Skåne. Emma är uppväxt i trakten och Henrik, ursprungligen från Sundsvall, hade snabbt tagit landskapet till sitt hjärta.

Emma Andersson gifte sig i Brunnby kyrka söder om Mölle med sin Henrik ”Zäta” Zetterberg i juli 2010.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Det påkostade bröllopet varade i tre dagar och bland gästerna syntes flera av lagkamraterna från USA. Dagen efter fick de bland annat prova på hur det var att bada i tidstypiska randiga badkläder i Mölle, där svenska badlivets vagga en gång stod.

I USA växte Emma snabbt in i rollen som hockey-hustru. Paret flyttade in i den gigantiska lyxvilla som köptes ett år före bröllopet och som nu satts ut till försäljning för nästan 47 miljoner svenska kronor. Huset ägs av Henrik Zetterbergs personliga stiftelse.

Sjöutsikt på köpet

Villan, som ligger i den norra delen av Detroit, byggdes 2005 och har 621 kvadratmeters bostadsyta. Den som köper får sjöutsikt, swimmingpool och puttinggreen på köpet. 

Samtidigt har paret Zetterberg med snart fyraårige sonen Love flyttat hem till Sverige igen.

I september förra året tvingades ”Zäta” definitivt avsluta den aktiva karriären efter 16 år och över tusen matcher i den röda Detroit-tröjan.

Då hade han tre år kvar på det tolvåriga kontraktet som skrevs på 2009 och som sägs ha varit värt över 700 miljoner svenska kronor. Henrik Zetterberg anses ha varit en av de mest framgångsrika svenskarna i NHL någonsin.

Redan 2009 valde paret att köpa sin första fastighet i Sverige - en liten och äldre sommarstuga på en magisk liten klippkant till Skälderviken.

Det första huset paret Zetterberg skaffade låg på kanten till Skälderviken. Huset uppfördes efter att ett äldre hus rivits på platsen.
Foto: SARA STRANDLUND

Senare stod ett nytt svart och spännande sommarhus klart på platsen. Men fastigheten såldes igen efter en tid.

I stället riktade paret blickarna mot en betydligt större fastighet på höjderna över Mölle. 2014 köpte Emma Zetterberg på egen hand det aktuella sommarhuset för 10 500 000 kronor. 

Sedan 2013 äger Emma också på egen hand ett mindre sommarnöje i Välinge, nära havet och norr om Helsingborg. Maken Henrik äger för sin del en fastighet i Sundsvall kommun, köpt 2005 för 3 350 000 kronor.

Lyxvilla i Skåne

Men den riktigt stora investeringen är den åretruntbostad som paret i december 2018 gemensamt förvärvade i pittoreska Skepparkroken, mitt på Bjärehalvön.

Fastigheten har tydliga drag av Skånegård och har 396 kvadratmeters boyta. Priset landade på 16,5 miljoner kronor.

Det är därifrån paret nu planerar sitt nya gemensamma svenska familjeliv. För närvarande är det bara hustrun Emma och sonen som hunnit skriva sig på adressen. Maken Henrik har tills vidare bara en care of adress i Sverige.

Men det allra senaste är en spännande och publik satsning – planerna på en egen restaurang i Mölle hamn.

Paret Zetterbergs restaurang syns som en rund byggnad längst ner till höger på bilden.
Foto: Höganäs kommun/Arkitektfirman Chahrorur Huhtilainen A+D

– Emma brinner för detta och vi har haft en kontinuerlig kontakt med henne i ärendet, säger Pär Ragvald, exploateringsansvarig i Höganäs kommun.

Den aktuella restaurangen ingår i en stor kommunal satsning för hela hamnområdet med kafeér, restauranger och försäljningslokaler.

Paret Zetterberg avser att starta en baguetteria där turister och andra besökare snabbt kan bjudas på välfyllda mackor för både servering och avhämtning.

Den planerade bagutterian byggs i cylindrisk form.
Foto: Arkitektfirman Chahrorur Huhtilainen A+D

– Jag tror de hämtat konceptet från USA. Från kommunens sida tycker vi det låter väldigt spännande, säger Pär Ragvald.

Den aktuella restaurangen får en intressant cylindrisk form på cirka 35 kvadratmeter. Ett lika stort överhängande tak skyddar gästerna vid dåligt väder.

I den gamla brandstationen intill finns redan ett kafé. Och i båtskjulet en bit bort ligger en annan restaurang.

– Vi har i första hand velat ge Mölleborna chansen att driva verksamheter här. I den här andra rundan bjöd vi in andra också och det var då vi nappade på paret Zetterbergs  förslag, säger Pär Ragvald.

Han säger att alla entreprenörer är lika mycket värda – men att man absolut inte har något emot kända ansikten i hamnen heller.

Mölle är en klassisk badort där svenska badlivets vagga en gång stod.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

– Det är kul. De är starka varumärken som personer och kan locka hit besökare, har kommunchefen Herman Crespin tidigare sagt till Helsingborgs Dagblad.

Bygglovet för den aktuella restaurangen blev klart den 28 juni och inga klagomål har kommit in från grannarna. Om ett år kan restaurangen stå klar.

– Man får kanske inse att det inledningsvis är en sommarrestaurang. Men på sikt tror vi att det här kan leva året runt, säger Pär Ragvald.

Alldeles intill finns både kajakuthyrning och startplatsen för tumlarsafari. Hamnen brukar också vara samlingsplats för både klättrare och kitesurfare.

Kvällsposten har sökt paret Zetterberg för en kommentar till sitt nya svenska liv.

Båda är kända ansikten

Henrik Zetterberg

Ålder: 38

Född: Njurunda, Sundsvalls kommun.

Familj: Zetterberg går under smeknamnet ”Zäta” i Sverige. 23 juli 2010 gifte han sig med Emma Andersson i Brunnby kyrka i Mölle. Paret var bosatta i Detroit tillsammans med sonen Love, född 2015, innan de åter flyttade till Sverige.

Karriär: Slog igenom i Timrå IK när laget år 2000 gick upp i Elitserien. Den 10 oktober 2002 gjorde Zetterberg debut i NHL och under sin karriär spelade han sammanlagt över tusen NHL-matcher i Detroit Red Wings rödvita mundering. Har hyllats som en av klubbens främsta genom tiderna och tog 2013 över lagkaptensbindeln efter att Nicklas Lidström avslutat sin karriär. 

Henrik Zetterberg har även varit en del av svenska landslaget, Tre Kronor, sedan debuten 2001. Han deltog i sex VM och tog totalt fyra medaljer, två brons (2001 och 2002), ett silver (2003) och ett guld (2006).

Efter Stanley Cup 2008 blev Zetterberg kvalificerad för Trippelguldklubben, som innebär att han vunnit OS-guld, VM-guld och Stanley Cup. Zetterberg är en av 25 medlemmar. En annan av dem är hans lagkamrat i Red Wings, Niklas Kronwall.


Emma Zetterberg

Ålder: 40

Född: Barkåkra församling i Ängelholm.

Familj: Gifte sig 23 juli 2010 med ishockeyspelaren Henrik Zetterberg i Brunnby kyrka utanför Mölle. Paret har snart fyraårige sonen Love tillsammans.

Karriär: Emma Zetterberg deltog i dokusåpan Expedition, då under namnet Emma Andersson: Robinson 2001 och även Expedition: Robinson 2003, som hon vann.

Hon gjorde sedan sångdebut. 2004, gav hon ut singeln ”I Believe” och blev programledare för Kanal 5:s tv-program Dolce Vita. Efter det spelade hon in ett program, Emmas Värld, i samma kanal. Våren 2008 var Andersson aktuell på Kanal 5 med matlagningsprogrammet À la Emma.