Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är klart jag inte kan operera, men...”

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Erik Granqvist har erbjudit sig att hjälpa till på Ängelholms sjukhus. 

Han fick idén efter att han hamnat i en djup svacka. 

– Jag var extremt deppig i två dygn och sedan funderade jag på det bästa jag kan göra i den här verkligheten, säger hockeyprofilen som också är aktuell med livesänd hockeypodd på Viaplay i kväll.

Det skulle ha varit den bästa tiden på hockeysäsongen med slutspel världen över. Dessutom hade Erik Granqvist sett fram emot VM i Schweiz väldigt mycket. Men efter coronavirusets spridning över jordklotet har även hockeyn uttryckligen fått läggas på is och med det nästan samtliga uppdrag för Erik Granqvist. 

Då hamnade profilen i en djup svacka.  

– Jag gick ner i en marianergravdjup svacka och eftersom jag inte dricker alkohol så skulle jag trösta mig med en rad choklad. Det slutade med 250 gram choklad på fem minuter och morgonen efter vaknade jag och kände det som att jag varit på guldfest, berättar Erik Granqvist, som till vardags även undviker socker. 

– Jag var extremt deppig i två dygn och sedan funderade jag på det bästa jag kan göra i den här verkligheten. Tillbaka till hälsosamma vanor, träna varje dag, prata med vänner men också vad kan jag bidra med nu? 

Inte varit sjuk på sex år 

Eftersom han tidigare har jobbat som lärarvikarie tänkte han först på skolan. 

– Jag tyckte det var roligt och meningsfullt och tänker att jag kan vara lärarresurs och hoppa in om någon är sjuk. 

– Sedan vet vi ju att det kan bli hårt tryck på vården så jag hörde av mig till Ängelholms sjukhus också. Det är klart att jag inte kan operera men jag kan bidra med en kropp till och göra vad som helst annat som kan behövas. Ta i trä men jag är frisk, och har inte varit sjuk på sex år, jag kan hoppa in med kort varsel. 

Han har dock kvar ett uppdrag inom hockeyn. Niklas Jihdes hockeypodd fortsätter. 

– Det var Niklas Jihdes hobbyprojekt från början, han började 2012 och det är därmed Sveriges äldsta hockeypodd.  

– Det är dessutom den enda hockeypodden som omfamnar hela hockeyvärlden, allt från våra inhemska ligor till NHL och KHL. Många andra poddar, som också är underbara, är mer specifika. 

Poddpremiär i linjär tv 

På tisdagskvällen kommer podden dessutom sändas i linjär tv live för allra första gången, närmare bestämt 18.00 på Viaplay sport. 

– Det ska bli väldigt spännande. 

Har du fått extra förhållningsregler av Niklas Jihde nu då? 

– Vi har jobbat ihop i sex år, vi är nästan om ett gift par. Jag kan se varenda liten vickning han gör med lillfingret eller något med mungipan, att då ska jag avsluta mina associationer. Det är alltid utmaningen att jag ska hålla mig inom tidsramarna. 

– Samtidigt är 99 procent av det vi gör live så det är bekant. Men till skillnad från en sändning under hockey-VM där jag kan prata en minut om Mika Zibanejads storhet så kan jag i podden prata i fem minuter om den.  

Är du orolig för att smittas av corona? 

– Nej, jag lyssnar mycket på WHO och Folkhälsomyndigheten och håller social distans, tvättar händerna och undviker riskzoner. Egentligen älskar jag att kramas mycket och vill gärna ha fyra till tolv kramar om dagen men de enda jag får krama nu är Yvonne och vår son.  

– Som Niklas Jihde brukar säga, det är en för alla, alla för en nu. Det är tillsammans vi ska ta oss ur den här tuffa perioden.