Hockey-Sveriges val: Vill ha Leksand i SHL

Foto: Daniel Eriksson
Foto: Kenta Jönsson

Leksand är inte bara "folkets lag".

När röster i hockey-Sverige får välja mellan Leksand och Tingsryd i SHL vill majoriteten se Dalalaget i finrummet.

– Leksand, där är mestadels mycket publik, säger Magnus Nygren, kapten i Färjestad.

Redan ikväll kan Leksand bli klart för direktkval till SHL mot Modo men då krävs seger över Tingsryd på hemmaplan.

Om Taif däremot vinner blir det en avgörande match lagen emellan, i Tingsryd, på onsdag.

Förra året snuvade Malmö Leksand från att ta steget upp, nu unnar Redhawks sportchef Patrik Sylvegård klubben att lyckas.

– Det Leksand gick genom förra året när vi gick upp på deras bekostnad, jag vet hur det känns, så de är kanske värda att gå upp, konstaterar han.

– Men bästa laget ska gå upp. Samtidigt är Leksand ett folkärt lag som drar mycket publik överallt. Ur den aspekten är Leksand ett lag som tillhör SHL. Sett ekonomiskt för Malmö, klart det är kortare resor till Tingsryd, men Leksand drar mer folk till Malmö arena. Om det är något av de allsvenska lagen som ska gå upp så tycker jag Leksand. De har en publik och kultur som drar folk både borta och hemma. AIK också förstås men Leksand är folkets lag, fortsätter han.

"Leksand borde spela i SHL"

Linköpings tränare Dan Tangnes tror det skulle bli svårt för Tingsryd i högsta serien.

– Jag har ingen vidare relation till något av lagen men om man tittar till tradition och publik borde givetvis Leksand spela i SHL. Jag tror det blir svårt för Tingsryd att etablera sig på SHL-nivå, påpekar han.

Samtidigt känner Tangnes igen Leksands situation nu från när han själv gick upp med Rögle i högsta serien.

– När vi då slog Oskarshamn med 7-1 först i en måstematch och hamnade i bubblan. Vi kändes oövervinnliga och det känns lite som att Leksand hamnat där efter segern över Mora.

Oskarshamns tränare Fredrik Söderström tror att Leksand skulle bli ett tuffare motstånd för Modo i det kommande direktkvalet än Tingsryd.

– Jag tror Leksand har bättre förutsättningar med publik och tidigare erfarenheter att rå på Modo. De borde vara ett tuffare motstånd för Modo.

Blir det Leksand som får möta Modo då?

– Jag har hela tiden sagt att det laget som går vidare från slutspelsserien ska rå på det lag som förlorar finalen. De kommer med en positiv känsla och bra tryck i gruppen samtidigt som Tingsryd pressats hårt i fem matcher. Det är mentalt övertag för Leksand och i kraft av hemmaplan med 7000 galna masar blir trycket ytterligare. Det är fördel Leksand, slår Söderström fast.

– Jag har vuxit upp i Leksand och vet vad det betyder för människorna där och unnar dem det. Annars har jag inga större värderingar om vilket av lagen som borde spela i SHL.

"Modo är ett ganska bra lag"

Conny Strömberg är en annan ishockeyspelare som framhåller Leksand som ett kommande SHL-lag.

– Leksand är väl bättre en hockeynäste, har varit där tidigare och stor ishall men jag har ingenting emot Tingsryd, säger Strömberg, som just nu spelare i England.

HV 71:s sportchef Johan Hult trycker å sin sida på att de sportsliga grunderna ska få fälla avgörandet.

– Det ska vara sportsliga förutsättningar hela tiden, sportsliga grunder då är det inga konstigheter, säger han.

– Men rent ekonomiskt har Leksand alltid lockat mycket folk över hela hockey-Sverige så på det viset är det förstås kul med Leksand.

En som däremot inte vill välja mellan Leksand och Tingsryd på förhand är Rögles kapten Christopher Liljewall.

–Det spelar inte så stor roll, det ska spelas om det och bästa lag förtjänar vara där. Jag önskar båda all lycka, må bästa lag vinna .  

Även om Leksand benämns som folkets lag många gånger, och att hockey-Sverige väljer Dalalaget i kampen mot Tingsryd, är det en majoritet av Expressens läsare som tror att Leksand får svårt att gå hela vägen till SHL.

Av 8 879 svarande på frågan om Leksand går upp i SHL nu tror 54,5 procent att de inte lyckas.

Även Magnus Nygren tror det blir svårt.

– Modo är ganska bra lag. Det är tufft över sju matcher. Det är mycket mentalt väl där. Jag tror inte Tingsryd är riktigt där heller. Men absolut, det ska spelas om det.