Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Himelfarbs sågning: "Så många lögner"

Eric Himelfarb.
Foto: Simon Hastegård
Björn Hellkvist.
Foto: Simon Hastegård

Eric Himelfarb får inget förlängt kontrakt.

När profilen nu lämnar Redhakws väljer han att lägga stor skuld på tränaren Björn Hellkvist.

– Jag vet inte var jag ska börja för det har varit så mycket skitsnack, så många lögner och så många knivar i ryggarna, säger Himelfarb.

Säsongen är över och så även Eric Himelfarbs och Björn Hellkvists tid i Malmö Redhawks.

Missnöjet har pyrt under i stort sett hela säsongen och innan Himelfarb åker hem till Kanada väljer han att lätta på trycket.

– Den här intervjun kommer inte gynna mig, men jag hoppas att den gynnar Malmö för jag tror att det här laget kan vara i toppen av SHL – om de har rätt kille som leder dem. Jag vill visa hur viktigt det är att klubben hittar rätt tränare, inleder den 33-årige centern.

Vi tar det från början.

Eric Himelfarb värvades från Leksand förra säsongen och bidrog när Redhawks tog sig upp till SHL. Han såg fram emot att vara med i bygget av ett blivande topplag.

– Min förhoppning var att stanna här några år och hjälpa till att lyfta Malmö.

Så blev det inte. Himelfarbs prestationer har under säsongen varit betydligt tunnare än hans lönekuvert. Därför tvingas han nu lämna.

– Det är en besvikelse eftersom jag verkligen trivs här i Malmö. Det kommer bli svårt att hitta ett bättre ställe i Europa att spela på. Människorna i organisationen, staden och supportrarna är fantastiska.

"Fins så många historier"

Himelfarb har tidigare gjort bra i från sig i både Rögle och Linköping. Han vill inte helt skylla sin svaga säsong på Björn Hellkvist – men hade hoppats på mer ärlighet från tränaren som även han lämnar klubben.

– Om du tittar på många av de spelare som skulle producera i år så var det många som misslyckades. Det var höga förväntningar på mig, Joey, TJ, Meuller, Thuresson men vi lyckades inte riktigt. Om det bara hade varit jag som misslyckades så hade jag varit ännu mer självrannsakande men när ingen av oss producerar så måste det finnas något mer bakom det.

Vad?

– Jag tror att alla såg i slutet av säsongen, när vi vann fem, sex raka matcher, att vi spelade lite annorlunda. För mig personligen var det så att jag tänkte ”nu ska jag spela så som jag vill spela och gillar de inte det så gillar de inte det”. Då började jag producera. Jag skulle ha gjort så från början av säsongen och inte fundera så mycket. Det är väl mest det jag ångrar, att jag inte litade på mig själv och gjorde det jag är bra på.

Samtidigt som du lämnar laget gör även Björn Hellkvist det. Hur har det fungerat under säsongen?

– Det finns så många historier att det är svårt att tro på dem själv. Som spelare vill du ha ärlighet. Det är allt. Om tränaren kallar in dig till kontoret för att tala om att du inte ska spela powerplay så är det okej om han motiverar det med att han inte tycker att du är tillräckligt bra men inte om han säger ”jag vill egentligen spela dig i powerplay men Jesper (Mattsson, assisterande tränare) vill inte att du spelar i power play”.

Fortsätt.

– Du blir inkallad och får frågan ”vad är det för fel på din kedjekamrat?” När du blir inkallad på ett möte vill du att det ska handla om dig själv. Man vill inte höra skitsnack om andra spelare. Vad säger han då om mig när han kallar in andra killar på möte? Det kanske funkar ett tag men så småningom kommer killarna börja prata med varandra och då fattar alla att det är massa skitsnack.

"Det är över gränsen"

Eric Himelfarb blir mer och mer upprörd när han pratar om säsongen som passerat. I månader har han hållit ilskan inom sig. Nu öppnar han alla dammluckor.

– För mig var droppen när Henrik Hetta kom fram till mig och sa att han hade varit inne på Björns kontor. Då påstod Björn att jag hade sagt att Hetta inte borde spela powerplay. Hetta är förmodligen min närmaste vän av svenskarna i laget. Varför skulle jag säga en sån sak? Hetta kom fram till mig och sa att han visste att jag aldrig skulle säga något sånt. Då kände jag mest att jag ville gå in på kontoret och slå till killen. Vill du inte spela mig så spela mig inte – men förstör inte min relation till de andra i laget.

– Jag spelade i Leksand förra säsongen och det var massa saker som hände. Jag fick sparken, kom tillbaka och fick sparken igen men sa inte ett enda ont ord om någon, inte i en enda intervju. Men den här killen alltså. Om han inte vill spela mig så är det okej. Men att gå runt till andra spelare och försöka förstöra min relation till dem. Det är över gränsen.

Du jobbade med Björn i Rögle. Hur fungerade det då?

– Jag vet inte vad som har hänt. Om du är tränare och har problem med en spelare så kallar du in honom kontoret och berättar vad du vill ha ut av honom och vad du tycker att du inte får ut. Du visar en video av vad som inte funkar och sen är det bra med det.

– Det är synd att det blivit så här. Många är glada över att vi kunde hålla oss kvar i ligan. Jag förstår det men tycker samtidigt att det här laget är starkt nog för slutspel. Det var så mycket drama att du inte kan tro det.

"Lögner och knivar i ryggen"

Jag lyssnar.

– Björn kallade in TJ (Galiardi) och när TJ kom ut sa han att Björn hade gett honom sparken. Herregud, Björn har inte mandat att sparka någon. Så vad hände? Patrik sa att han inte kunde släppa TJ. Två matcher senare spelade TJ igen. Hur motiverad är en spelare då?

– Jag vet inte vad Björn hade för plan med allt men från att det var tio omgångar kvar sa jag inte ett ord till honom. När mitt namn ropades åkte jag ut på isen och gjorde mitt jobb. Det är så tråkigt. Jag vet inte om han är osäker eller vad som är problemet. Vill han vända alla andra emot varandra för att han ska framstå som den bästa?

– Alla lögner och knivar i ryggen… Man kan inte hålla på så.

Har du pratat med klubbledningen om det här?

– Jag tror att de flesta vet hur killarna i laget känner. Och det här gäller enbart Björn. Jag har den största respekt för övriga, framför allt Patrik (Sylvegård, sportchef). Han kunde ha varit arg på mig för att jag inte presterade men han har varit fantastisk.

Varför väljer du att berätta om det här först nu när säsongen är slut?

– Jag personligen har ingenting att tjäna på det här. Jag kommer inte komma tillbaka hit. Men jag gillar Patrik, laget, staden och supportrarna. Jag hoppas att allt går bra för dem och därför är det viktigt att det här kommer fram.

Åker hem till Kanada

Vad händer för dig nu?

– Jag åker hem nästa vecka och sen får vi se. Jag har varit i Sverige sex år och älskat det. Jag kanske kommer tillbaka men det kanske är dags för ett nytt äventyr. Vi får se. Det har varit ett tufft år, inte på grund av att jag inte spelade så mycket som jag ville, utan snarare på grund av den mentala biten och allt bullshit.

– Jag har aldrig varit med om något liknande i min karriär. Om jag hade kommit hit, varit dålig och blivit bänkad så hade jag inte klagat för det. Sånt är livet. Men när någon försöker attackera min karaktär och förstör vänskapsband som jag har knutit så blir jag förbannad.

Kvällsposten har varit i kontakt med Björn Hellkvist som inte vill bemöta Eric Himelfarbs kritik.

– Erics ord får stå för Eric. Vill Eric uttala sig så har han full rätt att göra det, säger Hellkvist.