Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HIF:s ordförande vill slippa Stockholmslag

Många supportrar vågar inte gå på sitt lags matcher när de möter Stockholmslag, enligt HIF:s nya ordförande Sten-Åke Tjärnlund.
Foto: Nils Petter Nilsson

Stockholmslagens supportar piskar upp en hotfull stämning på arenor runtom i Sverige och gör så att många fans inte vågar gå på sitt favoritlags matcher.

Det anser Helsingborgs IF:s nya ordförande Sten-Åke Tjärnlund som ibland skulle vilja slippa matcherna helt på grund av stämningen.

– Det är ibland så att man vill ringa AIK eller Djurgården och säga "ni får tre poäng och behöver inte komma hit", säger Sten-Åke Tjärnlund.

Sten-Åke Tjärnlund har bara hunnit vara Helsingborgs IF:s nya ordförande i någon dag, men har redan nu stora visioner för vad man behöver göra med laget och framför allt med Olympia.

Men det handlar inte om arenans ombyggnation - nej, det handlar om stämningen på läktaren.

Många supportrar har uttryckt att de inte vågar gå på fotbollsmatch.

– Grunden är att HIF är laget i allas hjärtan. Nu står trygghet högst upp på dagordningen. Det är viktigare än att vinna matcher just nu, säger han.

– En ny sådan händelse skulle bli katastrofal. Man ska känna sig trygg på Olympia.

Händelsen som Sten-Åke Tjärnlund pratar om är naturligtvis den allsvenska premiären i fjol. En djurgårdssupporter miste livet innan matchen hade börjat, och när beskedet nådde djurgårdsklacken valde delar av klacken att storma planen i ett försök att stoppa spelet.

Det blev kaos inne på Olympia, matchen avbröts och folk flydde hals över huvud från arenan.

"Vi ger hellre bort tre poäng"

Sten-Åke Tjärnlund, som sett alla HIF:s hemmamatcher sedan 2003, var på plats och upplevde händelsen.

– Det är en så oerhört tragisk händelse med djurgårdssupporten som gick bort, men det var något med stämningen redan innan det, berättar han.

– Det var fint väder, det var mycket folk, vi hade stora förväntningar, men ändå kändes det inte bra. Det var något med stämningen.

Som ordförande i föreningen har han en tydlig bild av vad de skulle göra om en liknande händelse uppstår igen.

– Skulle något liknande hända igen så ger vi hellre bort tre poäng direkt. Hela händelsen har skuggat så mycket för föreningen. Det blev ett stort sår och det är fortfarande det, säger han.

Sten-Åke Tjärnlund pekar på flera lag i allsvenskan som han själv som supporter inte gillar att möta. Inte för att de är ett bättre lag, utan enbart för att stämningen på matcherna är hotfull och tråkig.

Han pekar ut Stockholmslagen AIK och Djurgården som de stora bovarna.

– Jag har mest problem med Stockholmslagen, men det kan vara något personligt också. Men stämningen är inte rolig på de matcherna. Det är ibland så att man vill ringa AIK eller Djurgården och säga "ni får tre poäng och behöver inte komma hit", säger han.

– Vi får se med Hammarby. De framställer sig som glada supportrar. Vi får se.

"Fotbollen har ingen framtid"

Han är kritiskt till att stämningen tillåts vara hätsk och hotfull på många matcher och tycker att föreningarna tillsammans måste arbeta för att förhindra detta.

Alla föreningar borde sträva efter att alla ska känna sig välkomna - och trygga - på arenorna.

Det är i alla fall visionen Sten-Åke Tjärnlund har för HIF och Olympia.

– Vi måste ändra på det här. Fotbollen har ingen framtid om inte familjer kan följa med på alla matcher för att det inte känns säkert, säger han.

Under fredagen förtydligade Sten-Åke Tjärnlund sitt uttalande om stockholmslagen. I ett nytt uttalande ber han om ursäkt för sin tidigare kommentar.