Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HIF-bossen: Fler lag behövs i turneringen

Ska övertala storklubbarna. Helsinborgs klubbdirektör Paul Myllenberg är med och jobbar för att försöka få in fler lag i Champions Leauge. Något som skulle öka chansen för svenska klubbar att kvala in i turneringen.. Foto: sanna dolck Bayern München.
Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild, Sanna Dolck

Svenska lag har otroligt svårt att ta sig in i Champions League.

Nu jobbar Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg för att utvidga turneringen.

– Vi vill att fler lag ska få vara med och att 17 lag, i stället för nuvarande 13, ska vara direktkvalificerade, säger Myllenberg till Kvällsposten.

Idén föddes redan i somras.

Till säsongen 2015 kan den bli verklighet.

Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg var förra veckan i Qatar för ett möte med European Club Association (ECA) där man bland annat diskuterade Champions Leagues framtid.

– Vi känner att de nordiska lagen haft det för svårt att ta sig in i Champions League. Vi vill bredda turneringen och samtidigt göra så att fler lag får en direktplats, säger Myllenberg.

I nuläget får de 13 högst rankade lagen direktplats till turneringen. Myllenberg vill få det till 17 och allsvenskan ligger på rankingplats 23.

Får enklare kvalresa

– Som det ser ut nu skulle den svenska ligasegraren ändå inte få någon direktplats men det skulle trots allt gynna oss. Om 17 lag får direktplats innebär det samtidigt att övriga lag får en enklare kvalresa, säger Myllenberg.

FC Köpenhamn, Nordsjälland, Midtjylland, Odense, Rosenborg och Molde har redan ställt sig positiva till idén.

Övertyga toppklubbarna

Nu återstår det att övertyga de europeiska toppklubbarna.

– Vi allierar oss med de nordiska länderna för att kunna få vår röst hörd.

– Men vi måste ha en majoritet i ECA och det innebär att de stora länderna också måste tycka att det ligger någonting positivt i det här, säger Myllenberg.

Champions League är uppdelad i tävlingscykler på fyra år i taget. Nya regler kan tillkomma enbart mellan cyklerna.

– Nästa gäller från 2015 och innan dess måste Uefa ha godkänt ett förslag om det ska bli verklighet.

– Det innebär förmodligen att vi måste ha ett färdigt och konkret förslag att presentera innan nästa möte med ECA som hålls i september, säger Paul Myllenberg.