Foto: Michael Erichsen
 Foto: Michael Erichsen

HIF-anfallaren klar för israelisk klubb

Publicerad

HIF bekräftade i torsdags att förhandlingar hade inletts.

Nu har den israeliska klubben Maccabi Petah Tikva presenterat anfallaren Rade Prica på sin hemsida.

HIF:s förtjänst: 0 kronor.

Anfallarens kontrakt i Israel sträcker sig över 4,5 månader och Prica ska vara aktuell för spel direkt.

– Det är Maccabi Petah Tikvas utan tvekan största värvning någonsin. Det är också det israeliska transferfönstrets absolut mest namnkunniga spelarpresentation, säger fotbollsjournalisten Jonathan Sibon till Helsingborgs Dagblad.

Under måndagen flög anfallaren till Israel och på torsdagen presenterades han som nyförvärv av ligafyran Maccabi Petah Tikva.

Det har fram till nu spekulerats i en övergångssumma i storleksordningen två miljoner kronor. Men detta är alltså felaktiga uppgifter.

Klausul gör HIF lottlösa

Kontraktet Rade Prica skrev med HIF i somras sträckte sig över 2016 finns nämligen en klausul som säger att anfallaren kan lämna HIF gratis – uppgifter som Helsingborgs Dagblad fått bekräftade från flera håll och som möjliggör Maccabi Petah Tikvas största övergång i klubbens historia.

Den israeliska klubben är inte vana vid att ha toppkänning och chans på Europaspel. För att stärka sina aktier i denna jakt vill man ha in en meriterad anfallare som kan gå in i laget och den israeliska miljön utan någon längre acklimatiseringstid.

När man nu presenterar spelare ökar pressen på att lyckas.

– Det är Maccabi Petah Tikvas utan tvekan största värvning någonsin. Det är också det israeliska transferfönstrets absolut mest namnkunniga spelarpresentation, säger Jonathan Sibon, israelisk fotbollsjournalist till Helsingborgs Dagblad.

Ska göra skillnad i playoff

Maccabi Petah Tikvas vet vad man får. Anfallaren representerade Maccabi Tel Aviv mellan 2013 och 2015 och sköt där både cupen och mästerskapet till klubben.

Maccabi Petah Tikvas har dock vetskap om att 35-åringen kommer från försäsongsträning knappast är matchredo. Men kontraktet sträcker sig fram till juni och det är först i playoff-spelet hans rutin behövs.

HIF har tidigare tappat Jere Uronen, Arnor Smarasón och Robin Simovic under vintern.

– Det var fantastiskt att få springa in på Olympia igen. Nu blev återkomsten bara ett halvår men det är ändå en tid jag aldrig kommer att glömma. När möjligheten dök upp och det fungerade med min familj kände jag att det var en chans jag inte kunde tacka nej till. Vem vet, kanske kan jag komma tillbaka till laget i mitt hjärta igen. Jag vill passa på att tacka för allt stöd jag fått vid återkomsten och under det halvår jag varit tillbaka, det har varit en fantastisk tid, säger Rade Prica i ett pressmeddelande från Helsingborgs IF.

Totalt blev det i fjol nio matcher och två allsvenska mål i HIF-tröjan för smålänningen.

– Vi tackar Rade Prica för tiden i klubben och önskar honom lycka till framöver, säger HIF:s manager Henrik Larsson.

Johan J Åkesson
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag