Foto: Avdo BilkanovicFoto: Avdo Bilkanovic
 Foto: Avdo Bilkanovic
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Henrik Larsson om HIF:s tunga ekonomi

Publicerad

Ekonomin är fortfarande inte sanerad och Helsingborgs IF tvingas sänka sin lönebudget.

Någon målsättning för säsongen är inte satt men enligt Henrik Larsson innebär lägre löner ofta sämre sportsliga resultat.

– Det ska fortfarande ut och spelas om poängen. Matcherna ska spelas och hela den biten, men visst är där ett samband, det är det, säger HIF-managern.

Helsingborgs IF har på nytt tvingas gå till huvudsponsorn Resurs Bank för att reda ut ekonomin. Samtidigt berättar klubbchefen David Brodetsky för Helsingborgs Dagblad att spelarbudgeten för 2016 är lägre än den för 2015.

Det är med den utgångspunkten Henrik Larsson ska bygga ett vinnande lag.

– Där finns ett samband. Pengar styr en hel del men med det sagt så är det ingenting som är omöjligt ju, säger Larsson.

Kan ni då fortsätta ha samma målsättning som tidigare?

– Vi som trupp, lag och ledare har inte pratat om någon målsättning än. Det gör vi först när vi åker på träningsläger. Vi är Helsingborgs IF och är inte nöjda med vår åttondeplats förra året även om jag någonstans tycker att vi gjorde en helt okej säsong. Man vill alltid ha mer, det vill alla.

"Söker en drivkraft"

För att överträffa fjolårets tabellplacering, trots lägre lönebudget, hoppas Henrik Larsson att andra faktorer än pengar spelar in när han värvar spelare.

– Vi har en fin arena på gång och det är spelare intresserade av. Jag tror att spelare är intresserade av Helsingborg, det är en anrik förening. Förhoppningsvis spelar det in att jag är tränare för Helsingborgs IF och att de får ta del av mina erfarenheter. Det är förmodligen några av anledningarna till att spelare vill komma till Helsingborg trots att de kan tjäna bättre pengar på annat håll.

Möjligheten att använda Helsingborgs IF som en språngbräda ingår i strategin

– Jag söker en drivkraft hos spelarna att investera lite i sig själva. Det är ingen spelare som blir lovad någon speltid. Vi kommer ställa upp med bästa elvan men brinner du för fotboll och har ambitioner med din fotboll för – visst, först och främst måste du vara här och nu och göra det bästa för Helsingborgs – att ta ett steg till?

Har inte råd med transfersummor

Är det viktigt för dig att visa att spelare kan komma till HIF och sen ta nästa steg?

– Tittar du historiskt på Helsingborg så är det ju många spelare genom åren som har blommat ut och tagit kliv ut både i andra nordiska ligor och andra europeiska ligor. Är du tillräckligt bra fotbollsspelare så är det klubbar som kommer vara intresserade, så enkelt är det.

Gör er ekonomi att det ställs högre krav på dig i scoutingprocessen?

– Jag vet inte hur de andra jobbar. Det har jag ingen aning om och det lägger jag inga värderingar i heller. Jag vet vad vi gör i Helsingborg och hur vi arbetar. Vi tycker väl att vi har hittat rätt i vårt arbetssätt just på vilka spelare vi tar in. Sen är det så att vi har inte råd med några transfersummor och det gör vi klart också när vi pratar med representanter för spelare så det är inga tveksamheter där.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag