Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Larsson: "När de sa neger så..."

Foto: Petter Arvidson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Jonas Ljungdahl

Han är en av Sveriges mest uppskattade idrottare genom tiderna – men som ung fick han lida för att han inte var vit.

I en ny intervju med P4 berättar Henrik Larsson om de rasistiska påhoppen som han tvingades utstå under ungdomsåren i Helsingborg.

– Det var väl där man lärde sig att slåss, säger Larsson till programledaren Lotta Bromé i programmet P4 Extra.

Henrik Larssons far, Francisco Rocha, härstammar från ön Boavista, en av Kap Verde-öarna utanför Västafrikas kust.

I programmet P4 Extra berättar landslagslegendaren för programledaren Lotta Bromé om resan han gjorde tillsammans med fadern för att leta rätt på sina rötter.

– Jag hittade huset han föddes i på Sal. Sen åkte vi till Boavista där han växte upp. Jag såg människor som liknade mig, människor som jag kunde känna att jag tillhörde på något sätt. Jag såg många drag som liknade mig själv, säger Larsson i programmet.

– Det har jag saknat på nåt sätt i min uppväxt, för när jag växte upp i Helsingborg så var det inte så vanligt att vara mörk. Jag är inte så mörk, men min pappa är lite mörkare, det var inte så vanligt på den tiden. Att få se det med min far, och träffa en familj jag aldrig träffat, det var underbart

"Man slåss"

I programmet berättar Larsson, som spelade totalt 106 landskamper för Sverige, att omgivningen i Helsingborg fick honom att känna sig annorlunda.

– När de sa neger för första gången så undrade man ju vad det var för någonting, så då fick man ju fråga. Det var väl där man lärde sig att slåss. Mina föräldrar berättade att det är ett skällsord, och att det inte var ett snällt ord. Vad gör man då när man är sex, sju år gammal? Man gör det man lärt sig när man är uppväxt med två bröder, man slåss, säger han.

– Nu har jag inte slagits på många år, men då var jag väldigt bra på att slåss.

Erfarenheterna från Helsingborg hjälpte Larsson att knyta band med en annan landslagsprofil med en liknande bakgrund: Zlatan Ibrahimovic.

– Jag tror att vi förstod varandra väldigt tidigt, var vi hade varandra och var vi kom ifrån. Lika barn leka bäst, så är det, säger han.

Intervjun med Larsson sänds mellan 13.15 och 14.00 i P4.