Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henkes miljonaffär: Unika lyxhuset sålt

Henke Larsson har fått ”Henkeborg” såld.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
27 miljoner kronor blev slutpriset.
Foto: Catharina Grenestedt

Fotbollsikonen Henke Larssons lyxiga hästgård i Helsingborg är såld.

Fastigheten lades i somras ut till försäljning för 30 miljoner kronor med fri prövningsrätt – och har nu sålts för 27 miljoner.

– Ägarna har valt att sälja till köpare som bevarar gården och ska fortsätta använda den som hästgård, säger mäklaren Catharina Grenestedt.

Det var i mitten av juli som fotbollsikonen Henrik ”Henke” Larsson och hustrun Magdalena la ut fastigheten till öppen försäljning.

Priset sattes till 30 miljoner kronor.

En vecka senare låg fastigheten i topp på bostadssajten Hemnet – det vill säga var det försäljningsobjekt som klickades flest gånger i Sverige. 

Nu har huset sålts för 27 miljoner.

För pengarna får de nya köparna 443 kvadratmeters boyta, ett stort poolhus helt i glas, exklusivt stall med fem boxplatser och gästhus med garage.

– Ägarna har valt att sälja till köpare som bevarar gården och ska fortsätta använda den som hästgård. Det har även funnits intressenter som haft för avsikt att exploatera marken då marken bakom gården har en pågående detaljplan med bostäder, dessa intressenter har inte varit aktuella som köpare, säger mäklaren Catharina Grenestedt på Skeppsholmen Sothebys Realty.

Köptes under tiden i Celtic

Ändrade livsförhållanden sägs ha varit förklaringen till försäljningen.

Paret har numera två vuxna barn, sonen Jordan är fotbollsproffs i Spartak Moskva i Ryssland och dottern Janelle finns numera mest i Belgien där hennes hoppsatsning fortsätter. 

Själv är Henke anställd som assisterande tränare i storklubben Barcelona, där också hustrun Magdalena ofta befinner sig.

Tiden för att ha hand om ”Henkeborg” i Helsingborg har alltså minskat betydligt på senare tid.

Fastigheten köptes av Henke Larsson och hustrun Magdalena medan Henke fortfarande var proffs i Celtic. 

Den var då i stort behov av renovering och närmast rivningshotad. Parets engagemang för huset beskrevs som en kulturgärning.

”Som att vara på landet fast ändå mitt i stan”

Hustrun Magdalena var den som tog störst ansvar för genomförandet till en modern bostad. Hon flög regelbundet mellan Skottland och Sverige för att följa arbetet på plats och välja material till förändringen.

Tanken var att familjen Larsson skulle flytta in i huset efter avslutad proffskarriär utomlands – vilket också skedde.

Boningshuset i puts har anor från 1892, men i princip var det ett nytt hus som stod klart 2004. Under de följande åren byggdes sedan både stall och poolhus på tomten. 

– Det är ett unikt objekt och det är som att vara på landet fast ändå mitt i stan, säger mäklaren Catharina Grenestedt.

FLER NYHETER: Bilderna inifrån Madonnas lyxvilla – för 163 miljoner