Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemlig taktiklapp sänkte HIF i Borås

Tekniklappen smugglades in på plan av Norrbytränaren – sen vände hemmalaget. Foto: Philip Gadd
Tungt tapp. Helsingborgsspelarna tappade allt i slutminuterna mot Norrby på Borås arena på lördagen. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Två mål – men det hjälpte föga för HIF på lördagen. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Två mål av Oke Akpoveta – det hjälpte föga.

När Helsingborg vänder hem igen efter matchen mot Norrby är det med noll poäng.

Hemmalaget vände i slutminuterna.

– Prestationsmässigt så var det svagt. När vi ska bedriva vårt eget passningsspel så håller det alldeles för låg nivå i dag, säger assisterande tränare Per-Ola Ljuung.

HIF jagar en plats ovanför kvalstrecket till Allsvenskan, fast beslutna om att ta sig upp till svensk fotbolls finrum igen.

Norrby IF – boråsarna som även de är nykomlingar i Superettan i år, från division 1 – jobbar med samma sak. Fast då gäller det kvalgränsen för att stanna i Superettan.

Dagens match på Borås Arena – inför 590 åskådare - blev en målrik historia. Helsingborg har startat säsongen efter sommaruppehållet med två raka segrar, och det var också skåningarna som började matchen bäst.

Men när lagen gick till pausvila var det ändå 0-0 – och halvlekens bästa chans var en nick utanför stolpen, i den 44:e minuten, från Norrby.

– Det var ett missnöjt gäng i halvtid. Det var en dålig första halvlek, vi vet att vi kan spela bättre och vi har gjort det många gånger. Många kände att vi slet med förutsättningarna. Konstgräset och farten. Det stressade oss till dåliga beslut och vi hade inte tekniken med oss, säger P-O Ljung.

Akpoveta tvåmålsskytt

Mer fart var det i den andra halvleken, då Max Svenssons skott ledde till en retur som Oke Akpoveta nickade i mål. Då hade det gått tio minuter av andra halvlek och Helsingborg hade vind i seglen.

Det var nigerianens sjätte mål för säsongen - och snart skulle det vara dags igen.

Efter att Norrby kvitterat på straff i den 63.e minuten (odiskutabel då bollen tog på Johan Perssons hand), var Akpoveta framme igen. Men då tappade HIF allt.

När hemmalagets Abdelrahman Saidi kvitterade i den 83:e minuten – totalt ren i straffområdet – fick Norrby segersmak. 

Avgjorde i slutminuterna

Norrbytränaren Simon Eriksson hade enligt Kvällspostens utsände bara minuten innan, smugglat in en taktiklapp till lagkapten Marcus Översjö. Boråsarna tryckte upp med stöd från den skrala publiken på arenan.

Och med ett massivt tryck mot HIF-målet i slutminuterna blev det till slut 3-2 – målet kom genom inbytte Gzim Istrefi som ensam med Pär Hansson prickade in segermålet.

Norrby fick i samband med måljublet Leonard Pllana utvisad – men HIF lyckades inte komma tillbaka. Noll poäng och en tung hemresa igen.

HIF har fortfarande sju poäng upp till Brommapojkarna i topp, men ligger kvar på tredje plats.

PO missnöjd med insatsen

Assisterande tränare Per-Ola Ljung är missnöjd med HIF:s insats. Den fina insatsen mot Syrianska var som bortblåst till Norrbymatchen, menar han.

– Jag har inget bra svar på varför. Vi måste känna in vad det handlar om, säger han efter matchen, säger P-O som hyllar tvåmålsskytten.

– Oke är en av aktörerna som sliter mest på planen med sitt spel. Alla aktioner, rubb och stubb – och så gör han två mål. Förklara det, den som kan.

Hur uppfattar du straffsituationen?

– Jag uppfattar det som att bollen gick rakt upp på handen, och att den rörelsen som görs är att han försöker dra undan handen. Då har bollträffen redan varit. Det är ingen armrörelse som jag ser som är onaturlig, han springer, bollen träffar armen och han hinner inte dra undan armen. Domaren bedömer väl att avstånden är rimligt att han ska hinna bort med handen. Det är en bedömningssport, och i det här fallet var bedömningen inte till vår fördel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!