Jiloan Hamad i Hoffenheim. Foto: Ulf RydJiloan Hamad i Hoffenheim. Foto: Ulf Ryd
Jiloan Hamad i Hoffenheim. Foto: Ulf Ryd
SM-guldet 2013. Foto: Ulf RydSM-guldet 2013. Foto: Ulf Ryd
SM-guldet 2013. Foto: Ulf Ryd

Helvetet är över för Hamad – nu målskytt

Publicerad

Efter över två år av bänknötande, reservlagsspel och skador kunde den före detta MFF-stjärnan Jiloan Hamad skrika ut sin glädje.

Hans första mål för tyska Hoffenheim gav bottenlaget en viktig poäng i den tyska nedflyttningsstriden.

Framför allt gav det Jiloan Hamad hopp om en ljusare framtid.

Det hade börjat bli tragikomiskt med svenska fotbollsspelare i Belgien. Guillermo Molins, Magnus Eriksson, Astrit Ajdarevic och Erik Johansson är alla spelare som misslyckats i denna återvändsgränd till liga. Jiloan Hamad sökte sig via en utlåning till Standard Liége i januari 2015 för en nystart från bänken i tyska Hoffenheim. Veckorna in i sin nya klubb visade sig en förmodad knäskada vara ett avslitet korsband.

– Det har varit två år av att kämpa och slita. Det har känts som om det varit kört. Men fan, jag har kämpat på.

Efter två SM-guld med Malmö FF och landslagsdebut lämnade Jiloan Hamad allsvenskan för Europas hetaste liga Bundesliga. Efter två år i Tyskland har det bara blivit ett dussin matcher. Men resan från bänken till målprotokollet är en mental framgångsresa för 25-åringen.

– Grejen var att jag inte var ordinarie, inte med i truppen. Att få komma tillbaka och starta, jag har visat inställning. Det här har varit det viktigaste halvåret i mitt liv. Det är en av de största bedrifterna i min karriär.

En halvtimme in i matchen mellan Hoffenheim och Bayer Leverkusen förra helgen misslyckades Leverkusens Stefan Kießling med att nicka undan en högerhörna. Med en välplacerad bredsida placerar Jiloan Hamad in 1-0. Dagarna innan hade han spelat central offensiv mittfältare i en träningsmatch mot österrikiska Sturm Graz.

– Jag tror att jag var bäst på plan. Spelade i nummer tio-rollen och gjorde mål, säger han.

Den tyska miljön

Hoffenheim befinner sig i en brutal och jämn bottenstrid i Bundesliga där pressen är enorm vecka efter vecka.

– Laget har gått tufft, vi har en bred trupp och många får stå vid sidan. Jag behöver visa god inställning. Men att bli matchens spelare, det är stort för mig. Men jag är inte jätteförvånad för jag har vetat vad jag kan.

Jiloan Hamad beskriver den tuffa miljön i Tyskland. Tränaren Huub Stevens har en annan roll än de svenska tränare som Hamad arbetat med.

– Utomlands, tränarna kommer inte och pratar med dig. Du blir uttagen eller inte. De går inte fram och pratar med dig, frågar hur det är med dig. Du måste vara en stark person, alla är främlingar. Det är svårt att skaffa vänner.

Inte som i Malmö

– Alla är inte som i Malmö, där alla är svenskar och tänker på varandra och livet leker. Utomlands så värvar de en spelare och han blir ett hot. Det är som att bestiga ett berg, det är varmt där nere men på toppen är det kallt. Du måste vara redo att ta dig igenom det. Det skiljer bra spelare från de som vänder hem när de inte går bra.

Hur trivs du med det?

– Jag gillar stilen här. Jag behöver inte någon som klappar mig på axeln.

 

Från bänken och från läktaren har Jiloan Hamad bevittnat många matcher de senaste två åren, under korsbandsskadans mörker trängde sig ängsligheten in i det psykiska rummet.

– Ibland har det känts hopplöst. Då går man in i en bubbla. När det inte går bra för mig har jag en tendens att stänga in mig, säger han.

Då har agenten, familjen och vänner stöttat. Och mentorn som han började jobba med i Malmö FF.

– I MFF började de med ett mentorsprogram. Jag minns att Per Ågren (då sportchef) kom fram till mig och sa, "det går lite segt med programmet, spelarna verkar inte sugna på att prata". Och Ågren sa att om jag börjar med en mentor så skulle jag öppna upp dörren för andra. Men han sa att han skulle vara en tuff jävel.

Två och ett halvt år senare arbetar Jiloan Hamad fortfarande tillsammans med mentorn och affärsmannen Ernst Knuhtsen.

– Haha, jag var rak och ärlig med honom när vi träffades, kanske upplevdes det som hårt. Men man måste vara rak och ärlig. Vi pratade om konkreta saker som att komma i tid, äta rätt, vara artig och visa rätt attityd, säger Ernst Knuhtsen.

Under en tid när Malmö FF var i behov av att arbeta med sina värderingar mellan klubb och spelare fick Ernst Knuhtsen i uppdrag att agera mentor för Jiloan Hamad. 55-åringen arbetar med vad han benämner som ledarskapsutveckling, han betonar att han inte är någon psykolog. Under sitt första möte med Hamad satte de sig ner i en och en halv timme där den nya mentorn pumpade spelaren med frågor.

– Det handlar om att bygga upp ett förtroende. Jag och Jiloan har pratat om kärlek och sex. Privata saker som stannar mellan oss. Det är inget tillfälligt, det är en långvarig relation, berättar han.

"Då hade han ingen"

– När han gjorde mål för Hoffenheim fick han 200 sms, jag sa till honom, "var var de när du var skadad?". Då hade han ingen annan. Han hade mig.

Knuhtsen arbetar med både affärsmän och idrottare. Planen han arbetat fram med Hamad är skräddarsydd. Den är individuell och den måste vara det, menar han.

– Jag och "Jille" har arbetat extremt hårt genom skadorna. För att jobba fram ett tankesätt, en attityd som en spelare måste träna upp. En fotbollsspelare tränar två timmar om dagen, de kan inte träna mer på grund av fysiska anledningar. Då finns det tid, och behov, av att träna upp det mentala.

– Att arbeta mot mål är idrottare bra på. Det har de gjort hela livet men de vet inte hur man ska ta sig dit. De är 20 år gamla. Affärsmannen har en utbildning, en familjesituation, en större förståelse. Det är skillnaden.

När det blev klart för en flytt till Bundesliga pratade Hamad omedelbart med sin mentor och frågade om han ville fortsätta arbeta med honom.

– Då sa jag till honom att han åkt på en räkmacka hittills. I Tyskland kommer det bli ännu tuffare och det blev det. De största klubbarna kan inte hjälpa en spelare, de hyllar spelare men vet inte hur de ska arbeta mentalt under längre tid.

Har börjat plugga

– Ernst och jag pratar om allt, dåligt och bra. Han har hjälpt mig med det mentala och hur man blir en ledare, säger Jiloan Hamad.

– Alla är ledare, du blir pappa en dag, jag är storebror. Nu är jag snart utbildad personlig ledare. Vi har så mycket tid som fotbollsspelare. Nu känner jag mig mer mentalt redo.

Trodde du att du skulle befinna dig här och vara den du är i dag när du kom till Malmö som 17-åring?

– Nej, jag hade inte kunnat föreställa mig det. Man är blind när man är så ung. Det jag har lärt mig i dag är att livet är mer än fotboll. Att man vidgar sina vyer.

Känner du stolthet?

– Jag brukar inte känna så. Jag har bara känt stolthet två, tre gånger förut. Men inte direkt för SM-gulden utan för att jag 2010 tog en plats i MFF-laget. Att jag lyckades spela de sista tio matcherna. Och 2013 när vi vinner SM-guld, att få göra det som lagkapten och att komma med i landslaget. Det är jag stolt över.

Vill tillbaka till MFF

Hamad bär dagligen med sig sitt gamla lag, under korsbandsskadan lockades han av den svenska tryggheten.

– Malmö FF tänker jag på varje dag. Under min skadeperiod tänkte jag på att komma hem till Malmö. Att få må bra igen, sitta hemma i Malmö och känna sig trygg.

Jiloan Hamad har hittills klarat av två prövningar - skador och petningar. Efter en mental uppenbarelse siktar 25-åringen nu mot Europatoppen.

– Jag vill vara utomlands så länge som möjligt, gå så långt som möjligt. Fortsätta titta uppåt, säger han.

 

Johan Åkesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag