Hareides huvudbry inför Salzburgmatch

BESLUTSFATTAREN. Åge Hareide har specialstuderat Salzburg inför bortamötet i morgon - men nu måste de tre sista platserna i startelvan spikas. Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: Tomas Leprince

Malmö. Åtta av elva spelare tar mer eller mindre ut sig själva.

Övriga tre skapar huvudbry för Åge Hareide - som slängt ut sin fru för att kunna förbereda sig inför ödesmatchen mot Salzburg.

- Jag har hittat svagheter hos vår motståndare. De ska vi utnyttja, säger MFF-tränaren.

Robin Olsen startar i mål. I backlinjen spelar Ricardinho, Filip Helander och Erik Johansson. På mittfältet flankeras Markus Halsti och Enock Kofi Adu av Emil Forsberg. På topp är Markus Rosenberg given.

Inför tisdagens match mot Salzburg har Åge Hareide tre beslut att fatta.

Vem spelar högerback, vem är högermittfältare och vem gör Markus Rosenberg sällskap i anfallet? Vad väger tyngst när tränaren ska ta ut sin startelva?

- Det handlar om att titta på var vi kan straffa motståndaren. Vill vi ha ett taktiskt defensivt spel där vi kan hota med kontringar? Vill vi ha spelare som kan hota direkt? Behöver vi mycket luftstyrka eller behöver vi snabba ben? Det finns många avväganden att göra och sen kommer dagsformen in, säger Åge Hareide efter att truppen gjort sin sista träning på svensk mark inför avfärden till Österrike.

"Studerat dem i detalj"

Den senaste tiden har varit hektisk. Parallellt med förberedelserna inför de allsvenska matcherna mot IFK Göteborg, Örebro och Gefle har Hareide specialstuderat Salzburg.

- Vi har plockat ned dem i smådetaljer. Hur de står defensivt, hur de gör på fasta, hur de anfaller, när de anfaller.

- Det är som att lägga ett pussel. Jag sitter både här på stadion och hemma. Jag kollar på spelare för spelare. Bollmottagningen, vart går den första passningen. Finns det något mönster? Upprepar han samma passning gång efter gång?

Analysarbetet är betydligt mer omfattande än det inför en allsvensk match, men Hareide är van.

Skickat hem frun

Tiden som norsk förbundskapten handlade mycket om detaljanalysering av motståndare.

- Det här är ett arbete som jag gillar, att hitta motdrag till allt vi kan tänkas ställas mot.

- Jag har till och med skickat hem min fru för att få vara i fred och förbereda mig. Hon slängdes ut och har åkt upp till de norska fjällen. När det blir så här går jag in i en bubbla där jag lägger mycket tid på detaljer. Även om det är Malmöfestival här så ligger alla mina tankar i Salzburg, säger Hareide som redan nu börjat blicka fram mot nästa veckas returmöte på Swedbank stadion.

- Får vi ett bra resultat borta så kommer vi fylla stadion här. Känslan från hemmamatchen mot Prag, med den ljusblå väggen... Jag har aldrig varit i himlen, men det är nog så det känns.

FAKTA

HÖGERBACK

Anton Tinnerholm/Matias Concha

Kommentar: Båda har dragits med skador den senaste tiden. Mot Salzburg är de förmodligen tillgängliga. Matias Concha står för rutin och placeringssäkerhet. Anton Tinnerholm för snabbhet.

ANFALLARE

Agon Mehmeti/Isaac Kiese Thelin/Magnus Eriksson

Kommentar: Markus Rosenberg är given. När hans partner ska väljas handlar mycket om vilken typ av spelare Hareide vill ha på planen. Vill han utnyttja Kiese Thelins egenskaper som bollmottagare högt upp i planen? Vill han ha Magnus Eriksson riv, slit och finurliga passningsspel? Eller vill han ha Agon Mehmetis kliniska avslut inne i boxen?

HÖGERMITTFÄLTARE

Simon Kroon/Mehmeti/Tinnerholm/Erdal Rakip

Kommentar: Vill Hareide ha en offensiv högerflank väljer han Agon Mehmeti eller Simon Kroon. Vill han stänga igen högerkanten och använda Emil Forsbergs framfart på vänsterkanten som offensivt hot så kan Erdal Rakip placeras till höger i den roll han hade borta mot IFK Göteborg i våras. Även Tinnerholm kan vara ett mer defensivt högermittfältsval precis som han var borta mot Sparta Prag då han spelade framför Matias Concha.