BESLUTSFATTAREN. Åge Hareide har specialstuderat Salzburg inför bortamötet i morgon - men nu måste de tre sista platserna i startelvan spikas. Foto: TOMAS LEPRINCE Foto: Tomas Leprince
BESLUTSFATTAREN. Åge Hareide har specialstuderat Salzburg inför bortamötet i morgon - men nu måste de tre sista platserna i startelvan spikas. Foto: TOMAS LEPRINCE Foto: Tomas Leprince

Hareides huvudbry inför Salzburgmatch

Publicerad

Malmö. Åtta av elva spelare tar mer eller mindre ut sig själva.

Övriga tre skapar huvudbry för Åge Hareide - som slängt ut sin fru för att kunna förbereda sig inför ödesmatchen mot Salzburg.

- Jag har hittat svagheter hos vår motståndare. De ska vi utnyttja, säger MFF-tränaren.

Robin Olsen startar i mål. I backlinjen spelar Ricardinho, Filip Helander och Erik Johansson. På mittfältet flankeras Markus Halsti och Enock Kofi Adu av Emil Forsberg. På topp är Markus Rosenberg given.

Inför tisdagens match mot Salzburg har Åge Hareide tre beslut att fatta.

Vem spelar högerback, vem är högermittfältare och vem gör Markus Rosenberg sällskap i anfallet? Vad väger tyngst när tränaren ska ta ut sin startelva?

- Det handlar om att titta på var vi kan straffa motståndaren. Vill vi ha ett taktiskt defensivt spel där vi kan hota med kontringar? Vill vi ha spelare som kan hota direkt? Behöver vi mycket luftstyrka eller behöver vi snabba ben? Det finns många avväganden att göra och sen kommer dagsformen in, säger Åge Hareide efter att truppen gjort sin sista träning på svensk mark inför avfärden till Österrike.

"Studerat dem i detalj"

Den senaste tiden har varit hektisk. Parallellt med förberedelserna inför de allsvenska matcherna mot IFK Göteborg, Örebro och Gefle har Hareide specialstuderat Salzburg.

- Vi har plockat ned dem i smådetaljer. Hur de står defensivt, hur de gör på fasta, hur de anfaller, när de anfaller.

- Det är som att lägga ett pussel. Jag sitter både här på stadion och hemma. Jag kollar på spelare för spelare. Bollmottagningen, vart går den första passningen. Finns det något mönster? Upprepar han samma passning gång efter gång?

Analysarbetet är betydligt mer omfattande än det inför en allsvensk match, men Hareide är van.

Skickat hem frun

Tiden som norsk förbundskapten handlade mycket om detaljanalysering av motståndare.

- Det här är ett arbete som jag gillar, att hitta motdrag till allt vi kan tänkas ställas mot.

- Jag har till och med skickat hem min fru för att få vara i fred och förbereda mig. Hon slängdes ut och har åkt upp till de norska fjällen. När det blir så här går jag in i en bubbla där jag lägger mycket tid på detaljer. Även om det är Malmöfestival här så ligger alla mina tankar i Salzburg, säger Hareide som redan nu börjat blicka fram mot nästa veckas returmöte på Swedbank stadion.

- Får vi ett bra resultat borta så kommer vi fylla stadion här. Känslan från hemmamatchen mot Prag, med den ljusblå väggen... Jag har aldrig varit i himlen, men det är nog så det känns.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag