Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hård kritik efter Umeå IK:s degradering

Kristianstadsanfallaren Ida Rebbeca Guehai gav KDFF ledningen mot Umeå i första halvlek.
Foto: LENNART MÅNSSON
Lina Hurtig kvitterade för Umeå i början av andra halvlek.
Foto: CARL SANDIN

Kristianstads DFF säkrade nytt kontrakt i damallsvenskan – och skickade samtidigt ner forna storlaget Umeå IK i elitettan.

Efter degraderingen är Umeås tränare kritisk mot den vattenskadade planen.

– En herrallsvensk match hade aldrig fått avgöras på en sån plan, säger Daniel Doverlind.

Mycket stod på spel i damallsvenskans sista omgång.

Det tidigare storlaget Umeå IK var piskat att vinna borta mot Kristianstads DFF i den sista omgången för att rädda sig kvar i damallsvenskan – i så fall på KDFF:s bekostnad.

Samtidigt spelade även nästjumbon Mallbacken borta mot Rosengård och skulle vid seger kunna gå om Kristianstad och hålla undan för Umeå.

Men Mallbacken föll stort i Malmö, 0–7. Därmed skulle allt avgöras på Vilans IP i Kristianstad. 

Hemmalaget Kristianstad öppnade bäst och tog ledningen med 1–0 efter 14 minuter genom anfallaren Ida Rebecca Guehai.

Efter paus tog Umeå över mer av spelet och kvitterade i den 52:a minuten genom Lina Hurtig.

Resten av andra halvlek blev en kamp mot klockan för båda lagen eftersom en poäng skulle räcka för hemmalaget Kristianstad.

Men Umeå fick inte in något mer mål. Matchen slutade 1–1 vilket betyder att KDFF spelar i damallsvenskan även nästa säsong.

– Det är bara otroligt skönt. Det har varit en väldigt tuff säsong på alla sätt och vis. Man är verkligen lycklig och också lite lättad, säger lagkaptenen Alice Nilsson.

Umeå ner i elitettan

För Umeå IK slutar en mörk säsong med att laget åker ur damallsvenskan tillsammans med Mallbacken. Det är första gången på 19 år som Umeå inte spelar i damallsvenskan. 2000-talets gigant i svensk damfotboll vann sju SM-guld mellan åren 2000 och 2008 och tog även hem Champions League 2003 och 2004 med stjärnor som Marta, Hanna Ljungberg och Malin Moström i laget.

– Det är tungt givetvis. Tjejerna gör ett bra försök. Vi får bra energi i början av andra halvlek när vi gör 1–1. Sen blir det mer och mer svårspelat. Utan att göra en större sak av det men en herrallsvensk match hade aldrig fått avgöras på en sån här plan. Den hade flyttats, säger Umeås tränare Daniel Doverlind som beskriver planen som en "gyttjeplan".

– Sen är det inte där vi åker ur, man åker inte ur på en match, men...

Men det var svårt att jaga ett segermål med de förutsättningarna?

– Ja, så är det ju. Vi fick ingen kraft när vi satte upp bollarna för man var tvungen att parera det hala. Men vi ska inte skylla på det. Det ville sig inte riktigt helt enkelt. Det har varit en säsong med upp och ner, lite för mycket ner och vi har inte lyckats punktera de matcher som vi skulle.

"Domarna ville flytta matchen"

Tog ni upp planens skick med domarna?

– Om jag inte är helt felunderrättad ville domarna flytta på matchen, men tävlingsledningen på förbundet sa att alla matcher (i sista omgången) måste avgöras samtidigt och det var för sent att flytta.

Surt med facit i hand?

– Våra spelare är uppväxta med att spela på konstgräs så visst hade det varit bättre för oss om den flyttats till konstgräs, men det är inte givet att vi hade vunnit för det.

Så här såg det ut i Umeå dagen innan match när spelarna fick skotta snö från planen.