Anders Christiansen har kommit tillbaka starkt efter sin skada, men behövde vila mot Kalmar. Foto: BJÖRN LINDGREN/TTAnders Christiansen har kommit tillbaka starkt efter sin skada, men behövde vila mot Kalmar. Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
Anders Christiansen har kommit tillbaka starkt efter sin skada, men behövde vila mot Kalmar. Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
MFF-jubel efter 3–0-målet mot Halmstad tidigare i april. Foto: PETTER ARVIDSONMFF-jubel efter 3–0-målet mot Halmstad tidigare i april. Foto: PETTER ARVIDSON
MFF-jubel efter 3–0-målet mot Halmstad tidigare i april. Foto: PETTER ARVIDSON

”Här och nu är det bra för alla vill prestera”

Publicerad

Anders Christiansen behövde vilan mot Kalmar.

Nu vill han se att både han själv och Malmö FF höjer sig och tar tre poäng mot Örebro.

Den danske stjärnmittfältaren tror också att klubbens utsatta kontraktsläge kan gynna laget – på kort sikt.

– Här och nu är det rätt bra för alla vill prestera och visa att de är i sin bästa form, säger Anders Christiansen.

Det är ett revanschsuget Malmö FF som kliver ut på Swedbank stadion i kväll mot Örebro SK.

De två tappade poängen i torsdagens bortamatch mot Kalmar FF grämer fortfarande hos serieledarna.

– Vi är alltid missnöjda när vi inte vinner. Vi vet att Kalmar är ett bra lag och vi hade problem med dem förra säsongen, men sättet vi spelade på kan vi inte vara nöjda med. Eller mot Djurgården. Spelmässigt har det inte varit de två bästa matcherna. Där ska vi tillbaka på spåret, spela bra och kontrollera matchen som vi gjorde i början av säsongen, säger Anders Christiansen bestämt.

– När vi spelar hemma är det viktigt att vi gör det så tufft som möjligt för motståndarna att komma hit. Det ska vi göra mot Örebro också. Vi ska kontrollera matchen och vinna den.

Nödvändig vila

Den danske mittfältaren blev snabbt en nyckelspelare under sin första säsong i Malmö FF i fjol.

Med sex mål och en assist på 22 matcher gjorde den spelskicklige 26-åringen sin poängmässigt bästa säsong på seniornivå trots att han drog av en lårmuskel och missade guldavslutningen.

Först i mars var "AC" tillbaka i spel. Även om han både hunnit göra ett mål och en assist på de fem inledande omgångarna är Christiansen inte nöjd med sitt spel mot Djurgården och känner att han har en bit kvar till den fysiska form han var i innan skadan.

Därför var det nödvändigt att vila mot Kalmar FF där mittfältaren inledde på bänken i 0–0-mötet.

– Ja, det var nödvändigt. Det är fortfarande tidigt i processen sen jag kom tillbaka från min skada. I de matcher jag spelat 90 minuter i fanns det inget överskott, jag kämpade mig igenom de 90 minuterna och jag tror inte att jag hade kunnat kämpa mig igenom nästa 90 minuter om jag hade spelat mot Kalmar, säger han ärligt.

– Jag tror det var bäst för kroppen att ta det lite lugnt.

Hur nära är du den form och nivå du vill vara på?

– Faktum är att när jag tränar just nu dagarna efter match är jag mycket trött och har behov av vila. Jag tycker att jag saknar överskottet och den extra energin fortfarande. 

– Jag försöker jobba på det och då är det viktigt att jag inte blir skadad så jag går tillbaka utan kan träna så att min kropp klarar att spela 90 minuter gång på gång. Jag känner att jag är en bit därifrån.

”Ett problem för Malmö”

Trots att man i Malmö FF inte är nöjda med de senaste insatserna har de ändå gett fyra av sex möjliga poäng. Och med än mer offensiv kvalitet i laget i år tycker Christiansen att MFF:s bredd ska ge resultat.

– Vi har en riktigt bra trupp. Vi har inte haft med (Tobias) Sana och (Mattias) Svanberg i de sista två matcherna och det är två spelare som hade startat i nästan alla andra allsvenska lag. Styrkan i truppen är bra och det är därför som vi ska vinna en match som den mot Kalmar. Vi kan nyttja 20–25 spelare och ändå vara det bästa laget. Det ska vi jobba upp så vi kan vara så stabila som möjligt.

Även Eikrem och Jeremejeff har varit utanför startelvan.

– Exakt. Vi har allsvenskans bästa spelare på bänken. Jag tror inte det är många lag som kan säga att de har en så bra bänk.

Samtidigt går hela tolv spelares kontrakt ut efter säsongen och än så länge går det trögt att förlänga. I samma veva som MFF går in i kvalet till Champions League i sommar kan spelare skriva på för-kontrakt eller säljas.

Ovissheten är både bra och dålig, menar Christiansen.

– Man kan säga att det är ett problem för Malmö inför nästa säsong om man måste hämta tolv nya spelare. Men för spelarna är det en bra situation för de kan spela till sig ett nytt kontrakt. Om de inte var motiverade så måste de vara extra motiverade nu. Så här och nu är det rätt bra för alla vill prestera och visa att de är i sin bästa form.

– Här och nu hoppas jag så klart att man kan behålla alla spelare så man kan bli bättre som klubb. Jag tycker att Malmö är ett otroligt spännande ställe att spela på och jag tror det är otroligt viktigt att man kan hålla en kontinuitet i truppen om man vill prestera i Europa och samtidigt i allsvenskan. Det blir många matcher om vi kommer så långt som vi vill.

Anders Christiansens ligakarriär så här långt

2008/09: Lyngby, 3 matcher (1 inhopp), 0 poäng

2009/10: Lyngby, 17 matcher, 2 mål, 1 assist

2010/11: Lyngby, 32 matcher (1 inhopp), 1 mål, 1 assist

2011/12: Lyngby, 28 matcher (3 inhopp), 3 mål, 1 assist

2012/13: Nordsjälland, 22 matcher (8 inhopp), 3 mål, 2 assist

2013/14: Nordsjälland, 30 matcher (2 inhopp), 2 mål, 3 assist

2014/15: Nordsjälland, 15 matcher, 0 poäng

2014/15: Chievo Verona, 4 matcher (2 inhopp), 0 poäng

2015/16: Chievo Verona, inga ligamatcher (1 inhopp i cupen).

2016: Malmö FF, 22 matcher (1 inhopp), 6 mål, 1 assist

2017: Malmö FF, 5 matcher (2 inhopp), 1 mål, 1 assist

”Det är mitt mål”

Anders Christiansens kontrakt sträcker sig över 2018.

Du har redan testat spel i Serie A (Chievo), hur ser du på din egen framtid?

– Jag fick en möjlighet att spela i en av de bästa ligorna i världen men kände inte riktigt att jag fick chansen att bevisa att jag var bra nog att spela där så jag har fortfarande en inre dröm att testa mig i en av de stora ligorna.

– Men här och nu är det viktigaste för mig. Jag kan inte sitta och prata om vad som ska hända i framtiden förrän jag känner mig hundra procent redo så jag försöker bara koncentrera mig varje dag på att bli bättre, vara skadefri och få göra bra matcher och träningar. Så hoppas jag att det andra kommer naturligt när tiden är inne för det.

 

Läs mer om Malmö FF i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag