Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag tycker det är pinsamt och ynkligt"

Bråket på uppvärmningen.Foto: Tomas Petterson
Foto: Anders Bjurö

ÄNGELHOLM/STOCKHOLM. Det var upprört på isen i Lindab arena redan innan pucken släpptes.

Redan under uppvärmningen drabbade flera spelare i Rögle och Västerås samman i ett stort bråk efter att André Deveaux hoppat på Per Helmersson.

– Jag tycker att det är pinsamt, det är ynkligt och jag tycker att han är en feg stackare, säger Västeråstränaren Martin Filander till SportExpressen.

Direktkval till SHL, match 4 i bäst av 7

Rögle-Västerås 6-1 (1–1, 3–0, 2–0)
Första perioden: 1–0 (15.26) Daniel Sylwander (Viktor Lindgren, Jens Hellgren), 1–1 (16.38) Jeremy Williams (Jan Urbas, Nicholas Angell).
Andra perioden: 2–1 (4.24) Niklas Hansson (Ludvig Rensfeldt, Christopher Liljewall), 3–1 (7.57) Jakob Lilja (Rasmus Bengtsson, Alen Bibic), 4–1 (14.04) Peter Le Blanc (André Deveaux, Almen Bibic).
Tredje perioden: 5–1 (3.28) Calle Rosén (Christopher Liljewall, Jesper Jensen), 6–1 (11.49) Taylor Matson (Peter Le Blanc, Almen Bibic).
Skott: 29–35 (12–13, 10–11, 7–11).
Utv, Rögl: 4x2. Västerås: 4x2, 1x10.
Domare: Andreas Harnebring, Stockholm, och Morgan Johansson, Ljungby.
Publik: 5 012.
Rögle leder med 3–1 i matcher.

I det föregående mötet mellan Västerås och Rögle blev det irriterat när André Deveaux blev nedtacklad av Per Helmersson och fick bryta matchen.

På torsdagen ville han hämnas.

Precis när spelarna åkt in på isen för att värma upp så åkte Deveaux över till Västerås sida av isen och delade ut en slashing på Helmersson.

– Det var en mycket feg tjuvsmäll. Jag stod och tittade på vår uppvärmning med ryggen mot Rögles vid mittlinjen. Plötsligt fick jag ett stenhårt rapp med en klubba över ena vaden. Sedan blev jag slagen bakifrån med hans händer och ramlade till isen. Det är det värsta jag har varit med som hockeyspelare, säger Helmersson.

Skapade ett bråk

Det utlöste ett stort bråk vid mittcirkeln där flera spelare gick till attack mot varandra.

Det delades ut flera tuffa smällar och Almen Bibic knuffade omkull en Västeråsspelare - men det hann aldrig utvecklas till ett fullskaligt slagsmål.

Efter en stund kom flera personer in på isen, däribland Rögles ordförande Håkan Eriksson för att lugna ner de heta känslorna.

Efter några minuters kaos kunde uppvärmningen återupptas.

– Båda lagen skrek åt varandra under uppvärmningen. Sedan kom jag inte ihåg så mycket. Det blev kaotiskt. Men så här är det i slutspel. Mellan varven hettar det till i sådana här viktiga slutspelsmatcher, säger Deveaux.

Efter matchen var Västeråstränaren Martin Filander rasande på Deveaux.

– Han hoppar på våran kapten bakifrån, dessutom har han sagt till några medspelare att han inte kan tåla den tacklingen han fick senast utan att han skulle hämnas. Så han hoppar på honom bakifrån, hugger honom i vaden och slår ner honom bakifrån. Rätt upp och ner bara, säger han.

Vill se Deveaux avstängd

Filander poängterar att han irritation inte har någonting med förlusten att göra.

– Men att man hoppar på en spelare bakifrån, att man ger sig på en spelare för tacklingar som domare har gjort sin bedömning av, det tycker jag är pinsamt, det är ynkligt och jag tycker att han är en feg stackare. Jag räknar med att disciplinnämnden och Rögle själva tar tag i det här. Så här får det fan inte gå till.

VIK-tränaren hade hellre sett att spelarna gjorde upp på isen om båda var med på det.

– Jag har inga problem med det även om regelverket säger något annat. Men det där som Deveaux gör är ett rent jävla överfall och det är en fullkomlig jävla skandal.

Skickat in filmen

Supervisorn Conny Ekenberg fångade en del av bråket på film.

Jag hann tyvärr inte filma starten av bråket med min mobilkamera. Men filmen är skickad till domarbasen Tomas Thorsbrink. Domarna har också i domarrapporten anmält händelsen till disciplinnämnden. Men tyvärr saknar vi starten av bråket.

Blir det svårt att straffa spelare i kaoset på isen där dom var en enda stor klump?

– Disciplinnämnden avgör. Men jag fick inte med starten av bråket, säger Ekenberg.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde?

Följ SportExpressen på Facebook och Twitter – för ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.