Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Zlatans nya ansikte – i Malmö

Yousif Akar målning av Zlatan Ibrahimovic. Foto: PRIVAT
Yousif Akar vid en av sina flera utställningar. Foto: PRIVAT
Här målas Zlatan-porträttet. Foto: PRIVAT

Zlatan Ibrahimovic har fått ett nytt ansikte i Malmö.

Det är konstnären Yousif Akar som står bakom det nya verket med stadens store son som motiv.

Ett ganska oväntat motiv, kan man säga.

– Varför var han så populär? Jag visste ingenting om Zlatan eftersom att jag inte gillar varken fotboll eller sport, säger han.

Yousif Akar kom till Sverige från Irak 2007. Han har bakgrund från Bagdads konsthögskola och har sedan han kom till Sverige haft flera utställningar. 

Tio till antalet i Malmö.

I november höll han sin senaste, en porträttutställning vid namn Faces. Svenska personer, irakiska profiler och världskändisar var porträtterade med bland andra Astrid Lindgren, Michael Jackson och Nelson Mandela. Men en stack ut – som alla ville se.

Zlatan Ibrahimovic.

– Jag blev lite nyfiken då. Varför var han så populär? Jag visste ingenting om Zlatan eftersom att jag inte gillar varken fotboll eller sport. Jag gick ut på nätet för att se vem han var och när jag läste och pratade med andra om honom så började jag tycka om honom. Han är väldigt stark och visste från början vad han ville. Från starten har han visat att: "Jag är här".

Enormt lapptäcke

Det är ett stort, stort verk av Zlatan som man nu kan se i Malmö. För tillfället, nu i början, hänger tavlan ut från Yousifs balkong.

– Jag är lite dålig på att kontakta folk. Men jag hoppas att någon vill ha den, säger han.

Tavlan är tre gånger fyra meter stor och är ett lapptäcke av 30 gamla målningar som Yousif målat under sin tid i Sverige. Ihopsatta till en hel canvas.

– Jag har målat över dem gamla. Några av mina konstnärskompisar blev arga på mig när jag berättade att jag skulle måla över. De sa: "Detta är din historia, detta är Yousif när han kom till Sverige. Du får inte ta bort dem och måla över dem".

– Men jag ville göra något ännu finare. Därför satte jag ihop alla och gjorde en stor.

Målad till Sverige

Berätta, varför just Zlatan Ibrahimovic?

– Jag ville måla av någon som var mycket känd och invandrare precis som jag. Någon som gjorde något fint för Sverige. Jag vill visa för mig själv, invandrare i Sverige och till alla andra att vi tillsammans kan göra något fint. Alla kan det.

Vad tycker du själv om tavlan?

– Jag känner mig stolt över detta. Jag vill visa min son, mina vänner och familj, min familj i Irak att jag har gjort något fint. Jag gillar att visa färger och glädje. Jag ville göra något bra för området och för landet som välkomnat mig.

Vad tror du att Zlatan själv hade sagt om den?

– Jag hoppas att han ska se den. Men jag har inte målat den till honom. Tavlan är till Sverige och Malmö.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!