Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jäkligt bra med pengar här, så det går skitbra”

Alexander Zetterman.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Daniel Zetterman.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Royne Zetterman.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I SVT-serien Ryttareliten fick man följa familjen Zetterman under en uppslitande skilsmässa. 

Ena brodern, landslagsmeriterade ryttaren Daniel Zetterman, gick då till hårt angrepp mot sin pappa Royne och anklagade honom för att ha svikit familjen. 

Sex år senare har de reparerat sin relation. 

– Man behöver inte ha den där ilskan längre, säger Daniel.

Att det kan vara tufft i ridsportens finrum var något som minst sagt gestaltades i SVT:s Ryttareliten – och frågan är om det inte var bröderna Zetterman som visade det allra tydligast. 

Daniel och Alexander Zetterman tvingades både innan och under programmets gång att sälja sina topphästar och börja om. De knackade på dörren till landslaget men låg precis på gränsen. Allt detta samtidigt som deras föräldrar genomgick en för familjen, upprivande skilsmässa.

I dag är familjegården, Springfield Farm i skånska Linderöd i annan ägo efter över 30 år i Zettermans regi. Istället har de båda bröderna börjat om på egen hand utanför Sveriges gränser.

”Var egentligen inte så synd om mig”

Det framkallas ett snett leende när Alexander Zetterman minns tillbaka på Ryttareliten. 

– Jag tog fram och kollade på programmet häromdagen faktiskt. Min tjej såg det aldrig, därför fick jag genomlida en timme nu. För min egen skull var det en jävla pärs. Inspelningen var stundtals kul men det var också lite jobbigt att ha en kamera med sig överallt. När jag var 23 år gammal var jag inte heller så utåtriktad som person. Det tärde en del på en faktiskt men det har också utvecklat mig mycket som person. Det var lyckat. 

Under serien så hade de båda bröderna stark karaktär och var inte rädda för att säga vad de tyckte. Daniel tycker att de stundtals framställdes som lite ”gnälliga” i serien. 

– För min och ”Alex” del så handlade det om att vi fick ta hand om allt med att våra föräldrar skilde sig och mycket ansvar. Det var synd om oss och hit och dit, och det kostade mycket, det var så det framställdes. Det är likadant för vem som helst som håller på med sporten så klart. Det var egentligen inte så synd om mig som det kan verka när man tittar tillbaka nu. Men det var ett väldigt roligt program. Det var bra för sporten. Det var bra uppmärksamhet för folk att få en annan inblick, säger Daniel. 

Alexander tror att programmet haft större betydelse än vad man kunnat ana, både för omgivningen och i den egna sportsatsningen. 

– Det är många som kommer fram efteråt och fortfarande pratar om det. Många fick lära känna mig och min familj väldigt nära och jag tror faktiskt att det gynnade mig på många sätt. Många tyckte att det var kul och många tycker att det är kul att fortsätta följa oss. 

Alexander Zetterman intervjuas av Josefin Johansson.Foto: PIERRE ANDERZON

Gift sig och startat företag i USA

Snabbt fick de båda bröderna en stor följarskara i Sverige. Men nu, drygt sex år efter att dokumentären sändes så är ingen av dem kvar på svensk mark. 

Äldsta brodern Daniel har hunnit bli 34 år och bor numera i Florida. Under de sista avsnitten i Ryttareliten kunde man se att han börjat samarbeta med en svensk familj. Han tränade bland annat sönerna i hoppning och då de gick på High School så följde Daniel med till USA under terminerna. 

Då träffade han sin nuvarande fru Alyssa. Paret gifte sig i Italien för ett år sedan och i dag driver de företag ihop. Kärnverksamheten utgörs av att Daniel tränar, tävlar och även förmedlar hopphästar.  

– Det är en helt annan servicebusiness i USA. Det är många människor som har mycket pengar som satsar på sporten här och man tävlar deras hästar som de har. Det är nästan lite som att man är som en jockey och sen tränar man de hästarna också.

– Det jäkligt bra med pengar här borta, så det går skitbra. Vi har många som vi tävlar och tränar åt, och sen köper och säljer vi hästar. Det går väldigt bra. 

https://www.instagram.com/p/BukBF8eg4_I/

”Inga hästar för stora klasserna”

Så det är lönsamt att driva företag där? 

– Ja, absolut. Mycket lönsamt. Jag har inte direkt några hästar för de stora klasserna för tillfället men allt sånt där kan ändras väldigt snabbt. Helt plötsligt har man någon häst på gång och så är det någon som säljs och så vidare. 

Alexander är åtminstone kvar i Europa, närmare bestämt i Frankrike. Under tävlingarna på Friends arena under Sweden International Horse Show var han med i den svenska hopptruppen, vilket uppskattades av hemmapubliken. 

Sedan familjegården Springfield Farms såldes så har hans tillvaro kastats om. Från att ha en verksamhet med beridare som hjälpte till så har Alexander själv ridit ännu mer. Fokus ligger på att utbilda och ta fram nya stjärnhästar. För som bekant växer de inte på träd – och går definitivt inte att köpa för gemene man. 

Den numera 29-åriga ryttaren hymlar inte med att hans resa de senaste åren innehållit toppar och dalar. Han gjorde sitt första seniormästerskap som en ordinarie medlem av det svenska laget under VM i Caen 2014, samma år som han vann Falsterbo grand prix.

Alexander Zetterman i Paris 2015.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Dyrköpt avbräck blev en omstart

Men för drygt tre år sedan föll han av under tävlingarna på Falsterbo och bröt nyckelbenet. Han klarade sig relativt bra, men avbräcket blev ändå dyrköpt. 

– Jag hade två hästar som var väldigt bra då och efter att jag hade kurerat mig så blev båda de hästarna skadade, därför har det varit lite tufft efter det. 2018 började jag med en bunt nya hästar och nu har jag kunnat börja skörda frukterna lite grann, säger Alexander.

Tack vare att han numera bor och utgår från Frankrike så har det varit enklare för honom att komma ut på tävlingar av högre dignitet. Något som är avgörande för att hålla sig kvar på toppen. 

– Det har varit ett viktigt år för mig själv att bara komma tillbaka i stimmet och hålla sig varm i kläderna på den här nivån. På den här nivån är det så små marginaler och därför gäller det att ha det i kroppen även om man har gjort det förut så måste det övas på hela tiden. Man måste ha den tajmingen, den känslan för det tempo som krävs. 

”Var alldeles för bra för att förbise” 

Under Ryttareliten var det en hel del känslor. Bland annat så uttryckte Alexander sin frustration kring att han inte uppmärksammades av landslagsledning, särskilt av dåvarande förbundskapten Sylve Söderstrand. 

– När man är lite yngre så tror jag att man är ganska så självcentrerad, det är svårt att se andras intressen och vilja. Man vill att alla ska dra dit jag vill, det var en bra läxa i olikheter, säger Alexander när han minns tillbaka och konstaterar:

– Det blev bra tillslut och i slutändan så var jag alldeles för bra för att de skulle förbise mig, det var väldigt skönt att vara i den positionen också. Det är alltid lite svårt när man är precis på gränsen, då är det väldigt tufft och frustrerande. 

– Det kommer säkert att komma perioder längre fram i livet där man är där på strecket där man kämpar och krigar. Den frustrationen den kommer nog alltid att finnas där så länge man håller på i karriären, det gäller att se det som något som är sporrande. 

Konflikten med pappan: ”Har en relation i dag” 

Den konfliken som dock var mest centrerad var den efter skilsmässan mellan föräldrarna Royne och Aisling Zetterman. Daniel uttryckte i dokumentär att hans pappa ”svikit familjen på ett dumt jävla sätt”. Han var tydlig med att han inte ville ha någon kontakt med honom. Alexander kunde dock redan då ha en hyfsat bra relation med sin pappa. 

I programmet fick man se hur Daniel mötte sin pappa, som är meriterad landslagsryttare, på tävlingsplatser utan att utbyta ett enda ord. 

I dag ser det dock annorlunda ut, de har en relation och Royne var på plats när Daniel gifte sig i Italien. Något han tros kunna tacka Ryttareliten för. 

– Jag och pappa har en relation i dag vilket är positivt. Jag tror att han har kunnat se det från vår vinkel genom tv-programmet. Jag tror att det var rätt så lätt för honom att förstå vad vi fick gå igenom. Han fick ganska mycket kritik för det som hade hänt från många nära som såg hur det var för mig och Alex. Vi har en rätt så bra relation i dag vilket är skönt. Man behöver inte ha den där ilskan längre, säger Daniel. 

Royne, Daniel och Alexander Zetterman 2010.Foto: LENNART REHNMAN

”Unga grabbar fann motivation”

Att Ryttareliten haft en stor betydelse även för andra människor är något som både Daniel och Alexander fått erfara, både i och utanför sporten. 

– Helt plötsligt kom de fram folk som sa att de inte hade någon aning om hur det var, ”vad coolt det var” sa de. Det kom fram människor som jag gick i skolan med och sa ”förlåt för att jag sa dumma saker om hästar, det såg jättefräckt ut på tv”, säger Daniel. 

Bröderna berättar i programmet om att det var särskilt tufft i ung ålder att vara ridkille – och av reaktionerna att döma så kanske Daniel och Alexander fått unga killar att känna sig lite mindre ensamma. 

– Båda jag och Alexander hörde från många unga grabbar som fann lite mer motivation att fortsätta eftersom att det kan vara ganska ensamt som kille i sporten. 

– Men även tjejer blev väldigt motiverade. Väldigt många unga i sporten kan bara se den här världen när de åker på tävlingar i Stockholm, Göteborg eller Falsterbo. Det är deras enda erfarenhet. Sen åker de ut på prao och ser att det här inte var lika lätt och glamoröst som de trodde. Folk fick en bra inblick i hur det är att vara i toppsporten.