Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vranjes tillbaka: ”Det är hårdare klimat i Sverige”

Ljubomir Vranjes, ny tränare i Kristianstad. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/MIKA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: THOMMY NYHLÉN / SCANPIX / CODE 70100 SCANPIX SWEDEN

Ljubomir Vranjes, 45, är tillbaka i svensk handboll efter 20 år utomlands.

Nu berättar stjärntränaren om uppbrottet i Ungern, om familjen som är kvar i Budapest, om turbulensen i IFK Kristianstad, om konflikten med Per Carlén – och om flyktinghatet i Sverige.

– Det har blivit ett hårdare klimat, säger Vranjes.

Fredag eftermiddag. Dagen efter förlusten mot Redbergslid i SM-kvartsfinal nr 2. Ljubomir Vranjes rattar bilen på väg till sommarstugan i Fiskebäck i Lysekil. I baksätet ligger Louie, en ungersk Vizsla som snart är 16 månader.

– Det är en fågelhund. En riktig jakthund, alltså. Men jag är ingen jägare. Jag ska ta kontakt med ett sällskap som jagar i närområdet kring Kristianstad, så Louie får gå med på riktig jakt.

IFK:s nye tränare är avslappnad. Han småskrattar och ger inget intryck av att vara tyngd av den tunga smällen mot RIK. Matchen som IFK skulle vinna slutade med förlust efter dubbla förlängningar inför nästan 5 000 krävande orangeklädda fans.

– Livet går vidare, säger ”Ljubo”.

– Vi hade det i våra egna händer men misslyckades med att knyta till säcken. Så enkelt är det.

Vranjes ersatte Ola Lindgren

Ljubomir Vranjes klev in i IFK Kristianstad ungefär på samma sätt som när Ola Lindgren tog över i februari 2012.

Lindgren ringdes in av dåvarande sportchefen Mats Samuelsson när han var mitt uppe i förberedelserna för Vasaloppet.

Vranjes kallades till IFK:s högkvarter av nuvarande sportschefen Jesper Larsson när sprickan med Lindgren var total i januari.

– Det var inte planerat att jag skulle ta över redan nu, mitt i säsongen. Det är inte optimalt för någon, säger Vranjes.

Lindgren anade vad som var på gång. Han fick läsa det i Kvällsposten precis efter julhelgen när laget satt i bussen på väg till matchen mot IFK Ystad och han fick höra det i ett telefonsamtal från – Ljubomir Vranjes.

– Ja, jag ringde Ola. Vem har berättat det?, frågar ”Ljubo”.

Han berättar om samtalet:

– Jag ville inte gå vidare med Kristianstad utan att jag visste hur det verkligen låg till.

– Jag ville veta om Ola förhandlade med dem. Och jag ville veta om Ola hade planer på att vara kvar, för då hade jag inte behövt prata med Kristianstad. Men så var inte fallet. Ola sa ”nej, de har inte pratat med mig om en förlängning”.

– Det var därför jag ringde. Om något annat var på gång ville jag inte blanda mig i. Då kunde jag ha tagit något annat alternativ.

– Om Ola blev förvånad? Nej, det kände jag inte, säger Vranjes.

Vranjes och Magnus Wislander firar EM-guldet 2000.Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN

Då kontaktades Vranjes av IFK Kristianstad

Första kontakten med IFK Kristianstad togs tidigare. Samtalet kom alltså från Jesper Larsson.

– Jag sa ”vad roligt att du ringer men det är inget vi kan prata om nu, vi får vänta och se längre fram”.  

– Det är kul när någon visar intresse, för så jäkla självklart är det inte att få jobb ute i Europa.

Vranjes fick kicken från ungerska storlaget Veszprém den 1 oktober 2018. Några dagar senare tvingades han även lämna uppdraget som förbundskapten för Ungerns landslag.

Den hyllade tränaren – 2014 utsågs Vranjes till världens bästa efter att ha fått 75 procent av rösterna i IHF:s omröstning – var arbetslös och funderade över framtiden när ”Jeppe” Larsson ringde.

– När Kristianstad hörde av sig, och visade intresse, reste jag runt och tittade på alternativen som fanns.

Ville inte till Tyskland

Ljubomir Vranjes vägde för och nackdelar. Han såg helheten i IFK – och skrev under ett kontrakt som gäller i tre år.

– Vi behöver inte prata om de andra anbuden. Men jag hade en hel del att tänka över.

– Jag hade bestämt mig för att inte jobba på vissa ställen. Jag ville absolut inte till Tyskland. Jag har varit där i 16 år. Jag ville hem till Sverige först. Sedan får vi se vad som händer längre fram.

Allt gick snabbt. Därför är familjen Vranjes tillfälligt splittrad.

– Jag har hyrt en stuga i Åhus, kontraktet gäller till den 1 juni. Jesper Larsson bor också här någonstans, i närheten.

Hustrun Maria är kvar i Budapest med 17-årige sonen och dottern som är 13 år.

– Maria är en ungdomsförälskelse, vi träffades när jag var 21 år. Hon studerade på universitetet i Göteborg när vi blev tillsammans.

Ska familjen också flytta till Kristianstad?

– Inget är bestämt. Men de är naturligtvis med på beslutet att jag är i Sverige. Nu kör jag här i några år, säger ”Ljubo” och berättar om boendet i den ungerska huvudstaden man skaffade när kontraktet med Veszprém undertecknats 2017.

– Det är en jättefin stad. Vi bor på Budasidan, 20 minuter utanför centrum. Familjen trivs där, men jag har Louie här i Sverige.

– Maria hade inte klarat av hunden samtidigt som hon har barnen. Därför var jag tvungen att ta med honom. Men vi har matcher, träningar och resor. Och jag har ett ansvar för honom också.

Hur löser du det?

– Jag har fixat en hundvakt. En familj som bor mellan Åhus och Kristianstad. Ja, de är handbollsintresserade. Men framför allt är de hundintresserade.

Är det ett krav från IFK att du ska bo i Kristianstad?

– Nej, det finns inga sådana krav från deras sida. Inte vad jag har hört. Det är inget man har sagt till mig. Men jag kan inte bo i Budapest.

Ska du pendla?

– Som sagt. Det var inte planerat att det skulle gå så snabbt. Jag får träffa familjen så gott det går. Det var dealen med IFK. Jag kan inte släppa allting i Ungern och bara koncentrera mig på IFK. Det går inte, säger Vranjes – och förklarar läget:

– Fram till sommaren kommer det att vara turbulent. Så är det. För det här var inte planerat. Vi försöker göra det bästa av situationen.

Blev du överraskad när Lindgren hoppade av mitt i säsongen?

– Ja. För min del var det inte optimalt. När Ola tog beslutet fick föreningen försöka lösa det. Vi har löst det på det här sättet.

Vranjes firas av Flensburgs spelare. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/MIKA IMAGO SPORTFOTODIENST

Fick sparken i Ungern

Vranjes säger ”det är jäkligt svårt att komma in och försöka ändra på saker och ting”.

– Det känns för stort att jag kommer in med mina egna grejer redan nu, säger nye IFK-tränaren och berättar hur det var när han tog över i slutet av februari.

– Det var turbulent. Det var inte harmoni i gruppen. Nu är vi på en god, och rätt, väg. Men det kommer att ta tid.

Vad hände i Veszprém och i Ungerns landslag?

– Det var ingen bra miljö. Där finns många människor som tycker och tänker. Jag är bara en tränare. Det var bara att acceptera beslutet och se sig om efter nya vägar. Så enkelt är det.

”Ljubo” fortsätter:

– Det hör till branschen. Ibland passar det, ibland passar det inte. Jag passade helt enkelt inte för dem. Vi kom överens om en väg men de hade inte tålamod. Det finns mycket folk bakom kulisserna i Ungern. Idrotten styrs från många hålla och kanter. Det är bara att acceptera och gå vidare. Det tillhör spelet.

Fick du en bra ekonomisk deal?

– Jag är nöjd, säger Vranjes.

Hur nära var du att bli svensk förbundskapten?

– Jag har inga kommentarer på förbundskaptensfrågan. När det gäller det jobbet kan förbundet svara, om de vill.

Konflikten med Per Carlén, då?

– Det finns inte så mycket att säga om den konflikten som finns där. Du får fråga honom.

Vad hände?

– Carlén lämnade Flensburg och blev tränare i Hamburg och jag fick ta över som tränare. Precis som han tog över efter Kent-Harry (Andersson) tog jag över efter honom. Det var det som hände.

Nobbade Let´s Dance

Då, hösten 2010, gjorde rykten gällande att Carlén trodde att Vranjes var inblandad i beslutet att sparka honom – för att sedan själv få överta jobbet som tränare i Flensburg.

 – Jag har inte träffat honom och jag har inte pratat med honom sedan dess, säger ”Ljubo”.

IFK Kristianstads nye tränare fick sitt stora genombrott som spelare. Han vann fem SM-guld med Redbergslid under 1990-talet innan han blev proffs i först spanska BM Granollers och sedan i HSG Nordhorn och SG Flensburg-Handewitt.

”Ljubo” har spelat 164 A-kamper, har ett VM-guld (1999), två VM-silver (1997 och 2001), tre EM-guld (1998, 2000 och 2002) och ett OS-silver (2000). 

Ljubomir Vranjes är odödlig i svensk handboll.

Han står högt på listan hos tv-redaktörer och programmakare – men nobbar konsekvent alla inviter till underhållningsprogram som Mästarnas Mästare och andra liknande inspelningar.

– Jag har fått en hel del förfrågningar, men det är väldigt svårt om du är utomlands att tacka ja till sådant. Det är omöjligt.

Let´s Dance, då?

– Ja, de har också frågat. Jag uppskattar verkligen att jag fått förfrågningar men det var inte möjligt just då.

Är du bra på att dansa?

– Hehe. Nej, jag är helt värdelös. Jag är ingen dansare, det kan man lugnt säga. Det är ingen vacker syn.

Vranjes föddes i Göteborg

Efter 20 år utomlands upplever Ljubomir Vranjes förändringarna i svenska samhället.

– Flyktingpolitiken var inte lika aktuell 1999, det var ingen större fråga på den tiden. Det är annorlunda nu. För politiken har förändrats.

– Det har blivit ett hårdare klimat. Människor är mer öppna med att man inte tycker om flyktingar. Så var det inte för 20 år sedan.

– Man pratade kanske då också, men bakom stängda dörrar. Nu säger många öppet och tydligt att de röstar på SD och att de inte vill ha flyktingar. Det klimatet fanns inte när vi lämnade Sverige och flyttade till Spanien.

Ljubomir föddes i Göteborg den 3 oktober 1973. Fyra år tidigare kom hans föräldrar till Sverige från dåvarande Jugoslaven och började arbeta på Volvo och SKF i Göteborg.

– Jag är som de flesta och tycker som de flesta. Är någon i nöd och behöver hjälp ska man hjälpa. Det spelar ingen roll om det är en flykting eller en svensk person, man ska hjälp lika mycket.

– Det är humant att tänka så, säger Vranjes.

Alla i Kristianstad förväntar sig guld igen. Möjligheterna till femte raka?

– Jag tar en match i taget. Det har alltid varit min filosofi. Men visst, vi har en trupp som ska slåss om SM-guldet. Så är det.

– Samtidigt blir det alltid oroligt när en klubb byter tränare mitt under säsongen. Vi får se om vi klarar av det också.

Känner du guldpress?

– Helt ärlig, jag känner faktiskt inte så. För jag har inte haft tid att bygga laget till något som är mitt lag. Det här är Olas lag. Medaljen jag fick för ligavinsten gav jag bort efter fem minuter så man kunde ge den till Ola.

Ger medaljen till Lindgren

”Ljubo” poängterar samma sak – igen:

– Det här har Ola byggt upp. Och det är Ola som kommer att få min medalj om vi tar SM-guld. 

Ljubomir Vranjes närmar sig semesterparadiset på Västkusten. Under några dagar när spelarna har träningsledigt ska IFK:s tränare samla tankarna.

– Jag måste få till min vardag. För allt gick så fort när jag kom in i Kristianstad. Nu har jag en del saker som måste ordnas.