Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valde bort Europaspel – för att orka med VM

Filippa Idéhn har gjort sex raka mästerskap. Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Filippa Idéhn är Sveriges givna målvaktsetta mellan stolparna.  

Här berättar hon om hur den tunga belastningen med bland annat många mästerskap fick henne att gå till danska Silkeborg och den höga pressen hon sätter på sig själv.  

– Jag skulle helst vilja rädda varje boll om jag kunde men då har jag valt fel sport. Då skulle jag satsa på ishockey eller något, säger 29-åringen. 

I dag inleder Sverige handbolls-VM i Japan med match mot Kongo. 

Sveriges mål vaktas högst troligt av Filippa Idéhn men även om hon är den givna ettan nu med Johanna Bundsen gravid så är hon ödmjuk på sin plats.

– Man får se, jag måste fortfarande prestera på träning, konstaterar hon. 

29 år gammal har hon hunnit få en hel del erfarenhet också. VM i Japan blir hennes sjätte mästerskap, där ett EM-brons från 2014 är främsta meriten. 

– Det ska bli jättekul, det är alltid kul att spela mästerskap. Jag har aldrig varit i Japan tidigare så det ska bli kul att åka dit.  

Kanske är pressen extra stor på målvakten men Filippa menar att hon oavsett sätter den största pressen på sig själv. 

– Det är jag som sätter min egen press och den är hög. Jag vill alltid vara bra. Jag skulle helst vilja rädda varje boll om jag kunde men då har jag valt fel sport. Då skulle jag satsa på ishockey eller något.

”Är inte 20 år längre”

Hur hanterar du pressen? 

– Jag har varit med ett par år och fått väldigt många skott på mig genom åren. Vissa går in, vissa inte. Det är bara att jobba med de lilla detaljerna som gör skillnaden mellan mål och räddning och mycket mental träning också.

En återkommande diskussion inom handbollen är mängden mästerskap. 

Nästa år kan Sverige komma att spela både OS och EM. 

– Det är klart att det är hårt. Jag har aktivt valt att gå till en klubb som inte spelar Europacupen i år för att minska min belastning. Jag behövde minska min belastning för jag har broskskador i knäna som gör sig påminna ibland, säger målvakten som nu spelar i danska Silkeborg.

– Det är klart att det hjälper mig. Jag är inte 20 år längre tyvärr. Men jag känner mig bra i kroppen nu, sedan vet man aldrig vad som händer. 

Hur trivs du landslaget nu? 

– Vi har haft en jättebra grupp i många år och det är fortfarande väldigt bra stämning. Vi gillar att umgås med varandra. 

Sveriges andra målvakt under handbolls-VM är Martina Thörn, Århus.