Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots reseavrådan: Vranjes till Slovenien

Ljubomir Vranjes.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ljubomir Vranjes förde Slovenien till semifiinal EM i januari.

UD avråder från icke nödvändiga resor till den 15 juli.

Då reser IFK Kristianstads tränare Ljubomir Vranjes, 46, till Slovenien.

– Det är värre att vara i Sverige än på resande fot, säger ”Ljubo”.

Mitt i pandemin samlas det slovenska handbollslandslaget i huvudstaden Ljubljana under ledning av deras förbundskapten Ljubomir Vranjes.

Handbollssajten Handball-Planet var först att rapportera om händelsen. 

Nu berättar Vranjes om resan med flyg från Köpenhamn, via Frankfurt och vidare till Zagreb och därifrån till den slovenska huvudstaden. 

– Jag reste i måndags och var borta två nätter. Det var folktomt på flygplatserna. Allting var stängt. Alla hade masker och alla höll avstånd.

Kristianstadstränaren är dubbelarbetande sedan december 2019, då det blev klart att han kombinerar IFK-jobbet med uppdraget som förbundskapten för Slovenien.

”Ljubo” gjorde succé direkt. Under EM i januari förde han Slovenien till semifinal.

Nu höjer svensken ribban. Mötet i Ljubljana handlade om framtiden.

– Det var en nödvändig resa för mig och för Slovenien. Jag hade ett informationsmöte med spelarna och träffade styrelsen.

När elithandbollen ligger nere väljer Slovenien, som första nation efter coronautbrottet, att arrangera en samling med spelare, ledare och sponsorer. Eftersom IFK Kristianstad har träningsledigt den här veckan blev det aldrig någon kollision med jobbet i den guldjagande skånska klubben.

Vranjes reser till Slovenien

IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson kommenterar situationen så här:

– Om hans andra arbetsgivare kallar på honom när han har ledigt finns det inget att säga.

På onsdagseftermiddagen var Ljubomir Vranjes tillbaka på svensk mark.

Känslan att resa trots UD:s avrådan?

– Om det inte varit nödvändigt hade jag inte åkt. Jag var tvungen att vara där en dag, för att min arbetsgivare ville det. Jag kalkylerade givetvis med risken att bli smittad. När man tittar igenom allt från myndigheterna i Danmark, Tyskland och Slovenien var det större risk att stanna i Kristianstad än att åka.

– Slovenien har typ tio smittade i hela maj och inga döda. Det var kanske själva resan som kunde vara en risk. Men i Danmark var det inga problem, inte i Frankfurt heller. Sverige är värsta landet i Europa att vara i just nu.

Hur känns det att vara tillbaka i Kristianstad?

– Det känns bra även om Skåne har fler smittade än vad hela Slovenien har, säger Ljubomir Vranjes.