Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Carlén tillbaka – tar över som tränare

Spelarna i Ystads IF ska få en ny tränare.Foto: BILDBYRÅN
Jerry Hallbäck tvingas lämna Ystads IF.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Fredrik Petersen lämnar Ystads IF konkurrent IFK Ystad.Foto: CHRISTER THORELL/IBL / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL
Foto: TOMAS LEPRINCE

Ystads IF har gjort klart med en ny tränare – från sin egen bänk.

Efter mycket hemlighetsmakeri är det nu officiellt att assisterande tränaren Oscar Carlén, 31, tar över efter Jerry Hallbäck.

– Jag ser en stor potential i laget, säger Carlén.

Allt kommer på samma dag i klassiska handbollsstaden Ystad – fast i två skilda klubbar.

På förmiddagen bekräftades att IFK Ystads profil, ex-landslagsmannen och tidigare Bundesligaproffset Fredrik Petersen, 36, lämnar efter säsongen och flyttar till IFK Kristianstad.

På kvällen presenterade konkurrentklubben Ystads IF Jerry Hallbäcks ersättare.

Nuvarande assisterande tränaren och tidigare storspelaren Oscar Carlén, som tvingades avsluta aktiva karriären efter två korsbandsskador, kliver in som chefstränare. Kontraktet är på tre år och börjar gälla den 1 juni.

– Åren som assisterande tränare har varit väldigt roliga och lärorika vilket gjort att jag fått tillbaka suget att jobba med handboll. Arbetet som tränare, vid sidan av planen, har också varit mentalt rehabiliterande eftersom det gjort att jag kunnat bearbeta synen och känslan av mig själv som spelare, säger Carlén i ett pressmeddelande.

– Jag har under dessa år fått utökat ansvar från både klubben och Jerry vilket gett mig chansen att utvecklas som ledare, något jag är väldigt tacksam för. Jag hoppas nu kunna fortsätta den utvecklingen i rollen som huvudansvarig.

Skador satte stopp för Oscar Carlén

YIF:s presentation av tränaren har föregåtts av mycket hysch-hysch. Allt flyttades fram några timmar och kom före matchen mot Hallby (seger med 31-24 och åttonde tvåpoängaren i rad).

– Vi har under inledningen på denna säsong visat att vi har kvalitet nog att tillhöra toppen i Sverige. Det är mitt mål att vi skall fortsätta vara det över tid. Laget besitter en erfarenhet och kunskap som blir viktig för mig att använda på rätt sätt, säger Carlén.

Marcus Lindgren, sportsligt ansvarig i YIF, säger i en presskommentar att Oscar Carlén ”är rätt person att ta herrlaget vidare i utveckling och resultat som går hand i hand med vår målsättning”.

Lindgren fortsätter:

– Jerry har gjort ett kanonjobb så här långt. Med Oscar så behåller vi kontinuiteten i laget och en relativt ung tränare med YIF som moderklubb kittlar lite extra.

Satsningen på unge Carlén är ett nytt vägval för Ystads IF.

– Jag är väldigt spänd på vad Oscar kan bidra med och föra in i laget från sitt proffsliv och alla de duktiga tränare han haft genom åren i både landslag och proffsspel. Jag är väldigt nöjd och glad över att vi lyckats knyta ihop detta så pass snabbt och smidigt, samt att vi i ett tidigt skede kan börja planera för nästa års trupp, säger Marcus Lindgren.

Oscar Carlén inledde handbollskarriären i YIF. Blott 17 år gammal var han med och förde upp laget i elitserien igen 2006 efter några års frånvaro. 2008 fick den unge stjärnan kontrakt med i SG Flensburg. Tre år senare flyttade han till storlaget HSV Hamburg. Carlén spelade även 78 A-landskamper.