Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans förändring: ”Det är så himla sjukt”

Bella Gulldn
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Med sonen Lias
Foto: Anna Friberg
Foto: BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vägen tillbaka har varit tuffare än vad hon hade förväntat sig - ändå är Isabelle Gulldén redo för VM mindre än fem månader efter sonen Lias födelse. 

Här berättar hon om den ”misslyckade” comebacken i klubblaget, glädjen över att ha med familjen till mästerskapet, uppskjutna bröllopet, hyllade sommarpratet och nya synen på (mamma)kroppen. 

– Jag kan stå i typ trosor och bh med Lias i famnen och tänka; naw, här är jag och här är du, du har varit där och jag har gjort det här, den här kroppen... Det är så sjukt.

Det går inte att ta fel på vem som är den stora stjärnan när svenska handbollslandslaget samlas i Malmö dagen innan avresan till Japan. 

Det är ett namn på allas läppar. 

Isabelle Gulldén. 

Själv tycks hon ta intresset med ro. 

Sveriges spelmotor fick barn i början av juli och att hon mindre än ett halvår senare skulle spela VM var långt från självklart. 

– Alla förlossningar är olika. Man kan inte säga att så här kommer det bli, jag kunde inte ha som mål innan förlossningen att jag skulle komma tillbaka då eller då. Jag fick se. 

Förra månaden, i oktober, gjorde hon comeback med franska klubblaget Brest, där hon har 1+1 år kvar av kontraktet. 

– Herregud, vi förlorade. Den enda match vi förlorat i år men jag spelade nästan ingenting. Sedan har det ändå gått hyfsat. Laget har gått bra så jag har inte spelat speciellt mycket, vilket på ett sätt är tråkigt men ändå inte. Det har varit skönt att verkligen få komma tillbaka i lugn och ro. 

– Det var hårdare att komma tillbaka än vad jag förväntat mig. Jag trodde att jag skulle komma i form snabbare, att jag inte skulle ha tappat så mycket. Jag har aldrig heller varit borta skadad under lång tid. 

Isabelle skrattar avväpnande. 

– Det gick så långsamt! Tanken var där men det gick så långsamt i början. Jag tänkte, vad är det här för något? Men ju mer träning man fick ju bättre gick det.

Hur känns det nu? 

– Konditionen är inte riktigt där men träningarna går bättre och bättre. Det känns bra, sedan kan jag ha så ont i kroppen av all träning nu, säger hon och gestikulerar. 

– Jag har en stor bebis också. Vagga honom, det går inte ibland. Han är fyra månader och väger nio kilo och 70 centimeter lång. På lunchen i dag frågade någon om han var åtta eller nio månader, nej han är fyra... Men han är jätteglad och mår jättebra. 

Sambon med på VM

Både Isabelle Gulldén och Linn Blohm, som har en son som är 1,5 år, kommer ha med sina barn till mästerskapet i Japan. För Isabelle var det ofrånkomligt. 

– Det hade inte gått utan, med amning och allt. Sedan är det så långt bort om något skulle hända. Det känns bra att de är med.   

Det betyder också att Isabelles sambo, förra handbollsmålvakten Linus Persson, är på plats i Kumamoto. Linus var målvaktstränare efter karriären men pluggar nu på distans och jobbar som agent sidan om. 

– Det har fungerat jättebra. Vi delar på det. 

Sverige spelar VM-premiär mot Kongo-Kinshasa den 30 november.

Under landslagsstjärnans senaste mästerskap hämmades Isabelle Gulldén av en fotskada. 

Det är dock ingenting som påverkar henne längre. 

Samtidigt är det en ny konkurrenssituation i landslaget, inte minst sett till den lilla speltiden hon har hunnit skaffa sig i bagaget efter förlossningen. 

– Det är klart, vi är tre, fyra riktiga mittnior nu. Samtidigt kommer alla att behövas i ett VM. Vi får se. 

Vad har ni för målsättning i VM? 

– Vi har inte pratat om det så mycket ännu. Vi ska vidare från första rundan och förhoppningsvis få så bra förutsättningar som möjligt. Sedan får vi se hur det går. Vi tar en match i taget så länge.

”Brottas med tankarna”

Vid sidan om handbollsplanen gjorde Isabelle Gulldén i somras också debut och inte minst succé som sommarpratare. 

Mitt under graviditeten öppnade hon upp om sina erfarenheter av vikthets, hur hon mobbats av killar i skolan för att vara ”tjockis” och ätstörningar.

– Det var känsligt. Sedan var det en svår balansgång för hur mycket jag skulle öppna upp mig. Det är ändå en plattform där man kan nå ut med något. 

– Men först trodde jag att det var ett skämt när de ringde och frågade. Jag? 

För många innebär även viktuppgången under en graviditet en mental påfrestning. 

Isabelle Gulldén är öppen med att det också har påverkat henne. 

– Det var jobbigt så klart och jag tycker fortfarande att det är jobbigt. Jag brottas med alla de där tankarna, det tror jag alla gör. Samtidigt har jag blivit mer trygg i att fan va cool min kropp är, vad kvinnokroppen kan göra, vilket ger en helt annan syn på det.

– När jag ser Lias, herregud min kropp har gjort det där. Ja den ser inte likadan ut och kommer inte göra det, men det är fine. Jag har skapat ett barn. 

Landslagsstjärnan dricker en klunk vatten och fortsätter: 

– Nu är det mer att jag vill komma i form för att prestera. Sedan hur kroppen ser ut, det har förändrats hur mycket som helst.

– Jag kan stå i typ trosor och bh med Lias i famnen och naw, här är jag och här är du, du har varit där och jag har gjort det här, den här kroppen... Det är så sjukt. 

Lias födsel innebar också att paret Isabelle och Linus fick skjuta upp det enligt egen utsago tre dagar långa bröllopet som hade planerats till den här sommaren. 

– Det har bara flyttats ett år, till nästa sommar, klargör hon. 

Mellan seriespel och förhoppningsvis ett OS ska ni alltså klämma in ett bröllop...

– Med en liten bebis också!

– Men allt var ju redan klart så vi har nästan bara behövt boka om det ett år framåt.  

Men först kommer VM. 

Födde barn i juli - tränade med landslaget direkt

Ur ”Sportklubben”: Isabelle Gulldén om comebacken efter att ha fött barn.

LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – all viktig information