Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans dröm: Vinna guld innan proffsflytten

Adam Nyfjäll under en match mot Redbergslid i handbollsligan den 19 februari förra året.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Adam Nyfjäll flyttar utomlands till sommaren. Dessförinnan vill han skörda dubbel framgång med IFK Kristianstad.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Trots en tung säsongsstart står framgångsdörren vidöppen för IFK Kristianstad.

Den skånska storklubben blickar både mot semifinal och kvartsfinal på samma gång. Dels i SM-slutspelet och dels i Europa. 

För mittsexan Adam Nyfjäll är det slutet som närmar sig. Efter säsongen flyttar han till Bundesliga och den anrika klubben HSG Wetzlar.

– Det är klart jag vill att min sista match ska vara en SM-final där vi lyfter bucklan, säger han. 

IFK Kristianstad fick egentligen en ganska fin start på handbollsåret, med fyra raka segrar. Men ganska snabbt fick skåningarna tungt grus i maskineriet och förlorade en lång rad matcher. 

Framför allt mellan mitten på november fram till början av februari var formen allt annat än god

– Fast vid hade alltid en tro på oss själva och vi har hela tiden känt att vi har en fin spelargrupp. Det hade varit en annan sak om vi inte hade känt så. Alla visste att killarna är bra och att kunskapen finns där. Vi behövde bara få ihop det, säger mittsexan Adam Nyfjäll.

Motgångarna till trots – som så många gånger förr lyckades Kristianstad skaka fram vinnande takter. Med sin sjätteplats i grundserien blev det återigen slutspel för nordöstskåningarna. I den inledande kvartsfinalsrundan besegrades HK Malmö med 3-1 i matcher.

Med start på lördag väntar nästa utmaning, när semifinalserien mot tabellfyran IFK Skövde kastas i gång.

– Jag tycker Skövde har gjort det väldigt bra och de förtjänade egentligen att sluta ännu högre upp i tabellen. De spelade väldigt många matcher lika och hade egentligen lika gärna kunnat sluta ännu högre upp, säger Adam Nyfjäll, och fortsätter:

– Jag tycker Skövde är ett stabilt lag med en bred trupp. De har många duktiga spelare och stor individuell skicklighet. Om Malmö spelade som ett kollektiv så litar nog Skövde mer på den individuella skickligheten, och det är de väldigt bra på.

”Har alltid stor tro på lagkamraterna”

Ett problem bara.

Adam Nyfjäll kan glömma allt vad speltid heter när semifinalerna börjar. Den målstarka mittsexan är nämligen avstängd i den första matchen efter att han fick syna det röda kortet mot HK Malmö.

– Det är hemskt att behöva sitta på sidan, när det gäller så mycket så vill man vara med. Det betyder så mycket för mig och jag vill vara med och påverka, säger Nyfjäll.

– Men med det sagt har jag alltid en stor tro på mina lagkamrater.

Det blir väl nästan mer nervöst från sidan än om du är mitt i matchen?

– Ja, verkligen. När man spelar själv är man bara fokuserad på att vinna matchen och man känner inga nerver. Sedan kan man vara nervös inför matcher ibland, men så fort det sätter i gång så försvinner det. Men när man sitter på sidan så försvinner inte nervositeten. 

Adam Nyfjäll blev utvisad mot HK Malmö och fick nervöst följa sina lagkamrater från läktaren.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Efter lördagens inledande semifinal dröjer det en vecka innan det är dags för nästa möte mellan Kristianstad och Skövde. Men det innebär inte per automatik att Adam Nyfjäll  får en hel veckas semester.

Redan den 13 april väntar nämligen Europamatch för Kristianstad, som då ställs mot SC Magdeburg i kvartsfinalen av EHF Cup. 

– Det är fantastiskt roligt att få spela slutspel i Europa. Vi har inte jättemånga i lagen som varit där tidigare, så det är något vi ser fram emot. Det är de här matcherna vi vill spela, säger Adam Nyfjäll.

Det här att ni gick tungt i serien under en tid, tror du Europaspelet påverkade er?

– Nej, det tror jag inte, men det är svårt att säga så här mitt en säsong. Vi har haft fler matcher i kroppen än många av de andra, men det har vi haft i många år och vi är vana vid det.

– Jag tror tvärtom att det kan bli en fördel, fortsätter Adam Nyfjäll.

– Om vi kan få framgång i Europa kan det bli till vår fördel att vi spelar mycket. Vi fick en bra känsla inför matcherna mot Malmö och vårt självförtroende växte. Då kan också Europaspelet en boost och något positivt, även om det kan kännas i kroppen.

Adam Nyfjäll deppade efter sitt röda kort mot HK Malmö – men 28-åringen stod som segrare till sist ändå.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Ska flytta till Bundesliga  

Trots att det periodvis gått tungt för IFK Kristianstad kan Adam Nyfjäll blicka tillbaka på en individuellt lyckad grundserie. Med sina 128 fullträffar var han målbäst i Kristianstad, och delad tia i hela handbollsligan. 

De fina prestationerna gick inte under radarn och 28-åringen kommer att lämna Skåne och svensk handboll efter årets säsong. Han är nämligen klar för den klassiska klubben HSG Wetzlar, som är hemmahörande i Bundesliga.

– Det kommer bli en jätteskillnad för mig. Jag kommer till världens bästa liga där det är ett helt annat spel och en helt annan ekonomi. Det är jättestora skillnader mellan den svenska och tyska ligan, säger Adam Nyfjäll.

– Men det ska bli kul att få prova på Tyskland och få möta de bästa spelarna och de största klubbarna. Det är klart det ska bli väldigt kul. 

Hur mycket hade det betytt för dig att avsluta fint både i Europa och hemma i Sverige, innan nästa äventyr tar vid? 

– Det hade så klart betytt otroligt mycket. Jag tycker verkligen om den här klubben extremt mycket och jag är stolt över att spela här. Jag drömmer om att få vinna SM-guld, det hade betytt väldigt mycket.

– Varje match kan nästan vara min sista nu i princip, fortsätter Adam Nyfjäll.

– Det ger ännu mer hunger och mer sug, man vet ju inte vad som händer framåt i karriären. Det är klart jag vill att min sista match ska vara en SM-final där vi lyfter bucklan.

Nej, man vet aldrig vad som händer framåt. Du kommer kanske tillbaka till Kristianstad efter några år i Tyskland?

– Ja, man har ju ingen aning och det är svårt att säga det redan nu. Men jag har inställningen att varje match kan vara den sista i den här klubben.

Adam Nyfjälls karriär i IFK Kristianstad

2018/19

Matcher: 30
Mål: 49

Utvisningar: 18


2019/20

Matcher: 30
Mål: 146

Utvisningar: 13


2020/21

Matcher: 27
Mål: 128

Utvisningar: 10