”När man är så stor kan det bara gå illa”

Lukas Nilsson tvingades bryta.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Daniel Pettersson, till vardags i tyska Magdeburg.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Med fem sekunder kvar fick Jerry Tollbring chans att kvittera.

Men Island höll undan när Sverige förlorade tungt – och Lukas Nilsson utgick skadad. 

– Han slänger sig mot bollen utan kontroll på kroppen – när man är så stor kan det bara gå illa, säger Lukas Nilsson.   

Men det började bra för svensk del. 

Efter drygt åtta minuter hade Mikael Appelgren – med god hjälp av försvaret – stängt igen bakåt och Daniel Pettersson briljerat i kontringsfasen. 3-0  svensk favör och Island tvingades till en time out. 

Därefter var det en jämn historia i Kristianstad arena. Tungt för svensk del blev det när Lukas Nilsson tvingades bryta matchen på grund av skada.

Efter att Sverige erövrat bollen slängde sig islänningen Kari Krisjan Kristjansson, och drog ner Lukas Nilsson – som grinade illa. 

Han var efter matchen kritisk till Kari Kristian Kristanson agerande.

– Jag fick undan mina ben från honom så att han inte kunde landa på dem, så det var bara flyt. Han slänger sig mot bollen helt utan kontroll på sin kropp, när man är så stor som han är kan det bara gå illa, säger Lukas Nilsson, som samtidigt ger lugnande besked.

– Det är en stukning. Jag kanske kan spela på söndag (returmatch mot Island), men det är osäkert. 

Sverige föll mot Island

Lagen bytte mål med varandra under i princip hela halvleken, till Island med sju minuter kvar tog kommandot. Efter en isländsk utvisning slarvade Sverige i anfallsspelet två gånger om och Island kontrade in både kvitteringen och 23-24. 

Det greppet släppte man aldrig. Med en minut kvar av matchen tog Albin Lagergren ett avslut – som räddades av den isländska keepern. 

Samme målvakt fick sista ordet när han räddade Jerry Tollbrings avslut med fem sekunder kvar.

Tränare Kristján Andrésson:

– Jag tror inte Jerry har koll på hur mycket tid det är kvar. Jag ville spela, eftersom en spelare i det isländska landslaget var kvar och vi hade ett övertag. Med facit i hand borde jag tagit en time out, säger han. 

Bästa målskytt

Det innebär att Island vann med 27-26. Redan på söndag är det returmatch i Karlskrona, i det som är landslagets sista match inför hemma-EM nästa år.

Bäste målskytt i Sverige blev högerkanten Daniel Pettersson på nio mål. 

– Jag tycker att jag kom in bra i matchen och sen tycker jag att det bara flöt på hela matchen, säger Daniel Pettersson..

– Nu har jag varit bakom Zacke (Mattias Zachrisson) en lång tid. I dag fick jag stort förtroende och fick spela hela matchen.