Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus Wislanders kritik: ”Nästan fult”

Radiosportens expert Magnus Wislander på handbolls-VM i Royal arena i Köpenhamn.
Foto: JAN PETER ANDERSSON
Radiosporten på handbolls-VM i Royal arena i Köpenhamn. Fr v Per Kahl, Paul Schyrra och Magnus Wislander
Foto: JAN PETER ANDERSSON
Magnus Wislander.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Magnus Wislander, 54, utsågs till århundradets bäste handbollsspelare.

Nu kritiserar han det faktum att priser inom lagsporter sällan uppmärksammas. 

– Tyvärr är det så att man bor i Sverige, här har de individuella utmärkelserna inte så stor betydelse. Det är nästan fult. För det är alltid laget och kamraterna runtomkring som man ska buga och bocka för.

Magnus Wislander tar av headsetet och reser sig från stolen i Radiosportens bås i Royal arena i Köpenhamn.

– Jag tycker det är jättekul att få uppleva ett nytt mästerskap på plats, säger "Slangen".

Sveriges genom tiderna mest framgångsrike mittsexa (1185 mål på 385 A-kamper) gick från linjespel till rollen som expertkommentator. I Danmark gör han sitt 31:a internationella mästerskap.

Wislander är en uppskattad radioröst – och ser inget slut på karriären.

– Jag har hållit på så här sedan 2005, och trivs jättebra. Det funkar bra med ledighet från Posten i Göteborg. Jag tar lite semester och lite tjänstledigt. Och så jobbar jag lite. Sköter en del dagliga rapporteringar på distans.

Utsedd till århundradets spelare

Efter tolv framgångsrika år (1990-2002) i Kiel hänger tröjnummer 2 i taket i Sparkassen-Arena, tidigare Ostseehalle. Ingen annan i den tyska klubben får någonsin bära en tröja med den siffran på ryggen.

Magnus Wislander hyllas i Kiel efter 12 år i klubben.
Foto: JAN WIRIDEN

Magnus Wislander är odödlig i Kiel – och i svensk handboll.

Vid millennieskiftet valdes han till århundradets spelare i Kiel. Samtidigt korades han, av internationella handbollsförbundet, till århundradets bästa spelare alla kategorier.

– Det är bara en som fått den utmärkelsen hittills. Det är något jag är väldigt stolt över, säger guldspelaren från Bengan Boys-generationen.

Redbergslidprofilen – han arbetar som assisterande om han inte är på Posten eller i radiobåset – har dock svårt att förstå varför hans hedersbetygelse inte fått större uppmärksamhet.

– Tyvärr är det så att man bor i Sverige, här har de individuella utmärkelserna inte så stor betydelse. Det är nästan fult. För det är alltid laget och kamraterna runtomkring som man ska buga och bocka för.

– Det är så som vi svenskar är. I Sverige tycker vi alltid den lokala förmågan, eller någon annan, är bättre. Det ska vara nya omröstningar och nytt tyckande hela tiden, säger Wislander – och tillägger:

– Det är det som skiljer Sverige mot övriga Europa. Där diskuterar man inte det här, där accepterar man situationen och tycker det är roligt.

Lyfter fram Zlatan och Stina Nilsson

Samtidigt poängterar Magnus Wislander "nu pratar jag inte som Magnus som fått priset utan det här anser jag som person".

Handbollslegendaren fortsätter:

– Jag tycker att man i Sverige inte värderar utmärkelser på ett sådant bra sätt som man gör i vissa andra länder eller i övriga världen.

Magnus Wislander lyfter fram Zlatan Ibrahimovic – som bröt mönstret.

– Det är lite av skillnaden. Han är den förste här i Sverige som mer eller mindre gått ut och sagt att han är bäst. I början tyckte 90 procent av svenska befolkningen att det var fult att han sa så. I dag är det ett accepterat uttalande av Zlatan. 

– Men. Stina Nilsson får inte gå ut och säga att hon är bäst, för då är hon inte ödmjuk. Även om hon klart och tydligt är bäst.

Stina Nilsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Skulle handbollen må bra av att också ha en Zlatan?

– Det vet jag inte. Jag kan inte säga att jag är jätteförtjust i den mentaliteten där man uttalar sig på det sättet och slår sig för bröstet. 

– Hanboll är en idrott där man lägger upp spelet, kommer överens med varandra och jobbar för varandra. Det är väldigt, väldigt tydligt.

Det hade kanske blivit mer fokus på handbollen om det funnits en motsvarighet till Zlatan?

– Mycket möjligt. Vi söker stjärnor och vi söker spelare som utmärker sig och verkligen vill stå i rampljuset och avgöra matcher. Sedan behöver man kanske inte uttrycka sig på det sättet som Zlatan gör.

Zlatan Ibrahimovic.
Foto: PAUL BUCK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Underbart att se Jim Gottfridsson”

Ser du någon bland Sveriges talanger som kan ta den rollen?

– Man måste vara en absolut världsstjärna för att ställa sig upp och göra det på det sättet. Jag har svårt att se någon.

– Men, det var underbart att se Jim Gottfridsson kliva fram och göra de tre sista målen i premiären mot Egypten och sedan säga "jag gjorde ingenting innan, det var på tiden att jag gjorde någonting".

– Det är den mentaliteten man behöver för att gå långt, säger Magnus Wislander.

Jim Gottfridsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – här är allt du behöver veta 

LÄS MER: Loui Sand avslutar karriären: ”Född i fel kropp”