TV4-experten Carlén dirigerar från läktaren

Publicerad

Här är Ystads IF:s okända segertaktik.

TV4-experten Oscar Carlén har direktkontakt med YIF-bänken – via en specialtelefon.

– Han har helikoptervy från läktaren och ger oss friska råd, säger assisterande tränaren Magnus Lindén.

Oscar Carlén ingår den här säsongen i YIF:s tränarteam – men han sitter aldrig på bänken.

Istället placerar sig ex-landslagsmannen och TV4:s handbollsexpert högt upp på läktaren med ett headset.

Carlén är läktarspion med tydligt uppdrag. Han kartlägger YIF-spelet som ska överraska motståndarna i handbollsligan.

– Han har direktkontakt med mig på bänken, säger Magnus Lindén.

– Det är helt nytt. Vi testar lite nya grejer för att få extra kompetens under matcherna.

Jerry Hallbäck, som är huvudcoach, överlåter hi tech-varianten till sin assisterande tränare.

– Jag är länken till Jerry. Vi pratar om vad Oscar ser från sin position och vad han tycker vi kanske ska förändra eller köra vidare med. Ibland går jag direkt till spelarna, säger Lindén.

Nyckelroll i Skånederbyt

När YIF vände och vann Skånederbyt mot HK Malmö hade Oscar Carlén en stor roll i de taktiska dispositionerna.

– Han har fokus på vårt anfallsspel. Så vi pratade om ett par kombinationer vi skulle köra beroende på vilken uppställning vi hade inne.

– Vi hade en variant när Kim Andersson spelade framåt och en med Lukas Sandell. Det funkade extra bra i matchen mot Malmö. 

– Oscar kommer med jättebra konkreta grejer, säger Lindén.

Den dolda kommunikationen blev ett segervapen i Baltiska hallen.

– Man kan ju bli lite blind på bänken. Oscar har överblick och bättre bättre koll där han sitter. Dessutom noterar han statistik och sånt som jag och Jerry inte hinner med, säger Lindén.

Ok från förbundet

Vems är idén?

– Minns inte exakt. Men jag vet att Marcus Lindgren (sportchefen) och utvecklingsteamet började prata om det. Sedan kom "Mackan" med mikrofonerna till en träningsmatch.

YIF slipade på detaljerna under försäsongen. 

– Det funkar bra. Men, det är fortfarande i startprocessen. Vi har mycket kvar att öva på. Jag kan inte sitta på bänken och snacka hela tiden och ändra på vårt spel.

Har ni fått ok från förbundet?

– Ja, vi har kollat upp allt. Vi förstår att det kommer frågor om det här, därför ville vi ha klartecken innan vi körde igång.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag