Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siktar mot finalen efter succésäsongen

Isak Persson under den andra kvartsfinalen mot Ystad IF.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Torbjörn Carlsson och Jonas Persson var glada efter en seger mot Sävehof 1996. Numera är det Isak som för efternamnet Persson vidare inom Lugi.
Foto: BERTIL HASKEL

1996 var Jonas Persson med och tog Lugi till SM-final.

Efter en succésäsong och 177 seriemål kan sonen Isak Persson, 20, göra det samma när Lugi kliver in i semifinalspelet mot Sävehof. 

– Det var absolut ingenting jag trodde inför säsongen, säger Isak Persson. 

Högersexan Isak Persson, 20, har slagit igenom med full kraft i den svenska handbollsligan. 

Med sina 26 mål i kvartsfinalserien var han tillsammans med Karl Wallinius, 22, och Casper Käll, 20, en starkt bidragande orsak till att ett ungt Lugi besegrade Ystads IF i med 3-1 i matcher i kvartsfinalen och nu ska spela semifinal i SM-slutspelet.

– Det är väl ett litet genombrott. Det var absolut ingenting jag trodde inför säsongen att det skulle gå så här bra, säger Isak Persson om sin säsong.

Får stort förtroende

Isak Persson gör sin tredje säsong i Lugis herrlag, efter att ha debuterat säsongen 2018/19. 

Förra säsongen noterades han för 59 mål. Den här säsongen har han tagit steget från att ha varit en breddspelare till att göra 177 mål i seriespelet och vinna skytteligan i handbollsligan. 

Lägg där till 26 stycken i slutspelet och vi landar på över 203 mål. 

Vad är egentligen nyckeln till framgången?   

– Det är svårt att säga varför det lossnar men jag har kommit in i ett litet flow, säger Persson och lyfter fram att han känner stort förtroende från lagets tränare Marc Uhd. 

– I början av säsongen så pratade jag med Marc och han sa att jag skulle få en större roll i år än vad jag haft innan och att det bara var att köra på.  

Persson tackade för förtroendet och växte med det. 

– Såklart kan det vara bra med en konkurrenssituation men när man känner att man har stort förtroende så kan man slappna av lite och spela sitt spel utan att känna någon stress, det tror jag är viktigt, förklarar han.

Ett namn som förpliktigar 

Namnet Persson är ett namn som förpliktigar i Lugi-kretsar. Isaks far Jonas spelade i klubben mellan 1986 och 1998 och var med och tog klubben till SM-final år 1996. Han har även ett VM-guld på meritlistan. 

Är det din tur att leda laget till en final nu?

– Man hör ju mycket om farsan. Det hade varit kul att ta oss till final. Vi ska göra allt vi kan för att ta oss dit.

Oavsett om det blir en final eller ej så råder ingen tvekan om att årets upplaga av Lugi är ett ungt och talangfullt lag. För en del av spelarna är slutspelet det första i karriären och matcherna är de största de spelat.

– Jag, Casper (Käll) och några andra var med för två år sedan men då satt vi mest på bänken. Det här är det första riktiga slutspelet för oss. Vi går in i det tillsammans och känner ingen stress eller press i det utan vi vet vad vi kan, det är bara roligt. 

Känner du ett större ansvar nu med tanke på din poängproduktion? 

– När man känner att man kan prestera så vill man ligga på så hög nivå som möjligt varje match. Speciellt nu när det blir slutspel.

”Varför inte göra det en gång till?”

Härnäst väntar tuffast möjliga motstånd i form av mästarna från 2019 (2020 års slutspel blev inställt) tillika den här säsongens seriesegrare, Sävehof.  

Den första matchen spelas nu på söndag 11 april.

– Det ska så klart bli jättekul. Det blir en tuff uppgift precis som det var mot Ystad, säger Persson och fortsätter:

– Vi vet att vi inte är favoriter nu heller men kommer vi upp i den nivån vi kan och får en fullträff så är det absolut ingen omöjlig uppgift. 

Vad blir nycklarna mot Sävehof?

– Det man kan säga är att Sävehof är ett jämnare lag än vad Ystad är. Vi har inte råd att komma ner i de där dipparna och har inte råd att ge bort något, säger han. 

Han menar att det kommer att krävas en maxprestation för att besegra Sävehof och ta sig till final. Å andra sidan så var det få som trodde på Lugi inför kvartsfialerna mot Ystad. 

– Det hade varit en till skräll om vi vinner nu. Men varför inte göra det en gång till?