Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemvändaren: ”Jag saknade Kristianstad väldigt mycket”

Sportchef Jesper Larsson
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Philip Henningsson är åter i IFK Kristianstad
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ibland blir det inte som man tänkt sig. 

I somras vände Philip Henningsson hem till sitt IFK Kristianstad. 

Det blev bara en säsong i Bundesliga och HSG Wetzlar.

Frågan är om han kan hjälpa IFK Kristianstad till en ny storhetstid?

– Jag saknade Kristianstad och Sverige väldigt mycket, säger han.

Philip Henningsson vann SM-guld med Kristianstad 2017 och 2018. Inför säsongen 2020 bar flyttlasset av till Tyskland och spel i HSG Wetzlar. 

– Jag fick ju ganska gott om speltid ändå och det gick ganska hyfsat för mig. Det var väl mest att jag inte spelade jättemycket anfall som jag var missnöjd med vad det gällde speltid.

– Det stora handlade egentligen om att jag inte trivdes så himla bra liksom och jag saknade Kristianstad och Sverige. Jag ser inte det som ett misslyckande för min del, säger Henningsson som i somras tog beslutet att flytta tillbaka Sverige. 

En bidragande orsak till att han inte hittade rätt var coronapandemin som ledde till att stora delar av Tyskland stängdes ner. 

Satt du bara hemma? 

– Det blev mest så, vi var ett par skandinaver i Wetzlar som träffades en del men det var ju mest att det blev hemma hos varandra, allting annat var ofta nerstängt, det var inte så mycket att hitta på, säger han. 

Trivs på hemmaplan 

Tillslut landade han i beslutet att återvända till en plats där han känner människor och vet att han trivts tidigare. 

– Det har väl varit mycket olika saker som spelade in i det men jag vill framför allt hitta tillbaka till att trivas och ha kul när jag spelar handboll igen och det har jag verkligen haft de här första veckorna i IFK. Jag vet vad jag får här i klubben och vad som gäller, det är någonting som jag har trivts med tidigare, än så länge är jag väldigt nöjd med flytten.  

I ryggsäcken har han vetskapen om att han håller för spel i världens bästa liga.  

– Det är klart att jag mötte de bästa spelarna i världen i princip vecka efter vecka. Det är bra spelare man möter och bra spelare på träningarna så det är klart att man kan ta med sig mycket därifrån, även om inte jag trivdes extremt bra så är man ändå en erfarenhet rikare. 

Olafur Gudmundsson lämnade Kristianstad för Montpellier
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

”Bästa spelaren i ligan”

Mellan 2015 och 2018 vann Kristianstad fyra raka SM-guld och var en gigant inom svensk handboll. Henningsson var med och spelade hem två av dem.    

Sedan dess har det gått tyngre för Kristianstad. Henningsson återvänder i en tid där en annan vänsternia - lagets storstjärna - Olafur Gudmundsson lämnat klubben.  

– Det känns skönt att vi fick in honom efter att Olafur gick under sommaren, han är ju inte den typen som ”Oli” är men vi vet vad vi får i Philip. Han känner till allt i klubben och vad som är omkring, det blir en mycket kortare startsträcka där med honom, säger sportchef Jesper Larsson.  

Henningsson hade däremot gärna spelat med Gudmundsson. 

– Det är väl sett över de fem senaste fem sex åren den bästa spelaren i den svenska ligan. Så det är klart att vi gärna hade haft kvar honom.  

”Har inte den särställningen”

I fredagens premiär av Handbollsligan väntar tufft motstånd då Kristianstad ställs mot de svenska mästarna Sävehof - ett lag Henningsson ser som en kandidat till att ta guldet även i år. 

– Jag tycker absolut att Sävehof är med där uppe, de vann förra året och det senaste SM-guldet som delades ut. De har ett bra spel, kanske inte de största namnen eller så men de har spelat väldigt bra som lag och de har verkligen hittat något där som jag tror att de är nöjda med, säger Henningsson. 

Ser du er som en guldkandidat?

– Självklart så tycker jag att vi har ett lag för att vinna guld, samtidigt så finns det fyra fem lag till som jag tycker har så pass bra kvalitet så att de också kan vinna. Det kommer att bli tufft och vi måste spela på en hög nivå för att vinna guld men jag tror absolut att vi är kapabla till att göra det, säger han.  

Sportchef Jesper Larsson ger sin syn på klubbens målsättningar. 

– Det där med målsättningar är alltid intressant för jag tror ju att alla som håller på med idrott och kanske elitidrott i synnerhet alltid går in för att vinna, något annat finns inte. 

– Sedan behöver vi växa ihop oss under året, säkerligen. Jag tror att om vi tittar på truppen nu jämfört med för två år sedan så är det väl fjorton nya ansikten. Så det är väl klart att vi eventuellt kommer att behöva lite tid men det känns väldigt optimistiskt och väldigt bra inför säsongen, det tycker jag.  

Vad krävs för att ni ska återta den roll ni hade kring mitten av 2010-talet?

– Lite flyt, tålamod och ekonomin spelar så klart in, självklart gör den det. Vi behöver locka tillbaka, dels folket till arenan och sedan göra ett hårt arbete. Samtidigt kan man säga att vi inte har den särställningen beror inte lika mycket på att vi har tappat lite rent ekonomiskt utan det är snarare så att de andra har vuxit till sig, säger Larsson.