Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Planen för att Sverige ska slåss om medaljer varje år

Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson har planen klar för hur Sverige ska bli ett landslag som utmanar om medaljer år efter år. Här i samtal med Lukas Nilsson. Foto: BILDBYRÅN
Får Sverige jubla för medalj i VM också? Foto: BILDBYRÅN

HALMSTAD. Sexa i VM och silver i EM.

Inför VM-premiären vill Sveriges förbundskapten lämna underdog-stämpeln bakom sig – för att vinna medaljer mästerskap efter mästerskap.

– Jag tycker att vi som landslag och nation ska sträva efter att vara ett favoritlag som vi var alla år under Bengan Boys, säger Kristján Andrésson.

I kväll kliver handbollslandslaget in i VM mot Egypten i ett förväntansfullt Royal Arena i Köpenhamn.

Därefter väntar Argentina, Angola, Qatar och Ungern i gruppspelet.

Efter sjätteplatsen i VM 2017 och silver i EM efter finalförlust mot Spanien för snart ett år sedan finns stora förhoppningar och förväntningar runt och i det svenska landslaget.

– När vi åkte till Frankrike (VM) fanns det förhoppningar om att vi skulle kunna göra något bra. När vi åkte till Kroatien (EM) var det mer förväntningar på att vi skulle göra bra grejer. Nu är vi i det läget att vi kommer från att ha spelat en final förra året och har fått en del etablerade spelare som snörat på sig skorna igen. Jag känner att vi är ett landslag som kan vara med och slåss om semifinal och de ädla medaljerna, säger Kristján Andrésson.

”Mår de bra får jag bäst resultat”

Den svenske förbundskaptenen gör sitt tredje mästerskap och vet hur små marginalerna kan vara mellan succé och att åka ut tidigt.

– Vi vet att vi gick vidare på ett mål i mellanrundan förra året och hur många duktiga landslag det finns i Europahandbollen som driver utvecklingen just nu. Det kommer en del andra länder och utmanar, men vi har ett sånt lag att vi är med och slåss om det.

Lagkapten Niclas Ekberg och förbundskapten Kristján Andrésson efter silvermedaljen i EM för snart ett år sedan. Foto: BILDBYRÅN

Från tidigare mästerskap vet Kristján Andrésson också vikten av att balansera truppen rätt när det kommer till träning, information och tid att tänka på annat än handboll.

– Jag har lärt mig att den delen är otroligt viktig. De är inga maskiner utan jag ska se till att de mår bra, då får jag bäst resultat av dem.

Så ska Sverige ta medalj år efter år – igen

Efter framgångseran med Bengan Boys har Sverige på senare år haft mer av en underdog-stämpel i mästerskapen.

Förbundskaptenslegendaren Bengt Johansson sa i en intervju med Kvällsposten inför VM att ”Sverige är inte bäst på att vara favorit, det är bättre att slå underifrån.”

Kristján Andrésson har en plan för att Sverige återigen ska bli ett landslag som utmanar om de ädlaste medaljerna i mästerskap efter mästerskap.

För att göra det anser han att Sverige behöver göra mer än att slå underifrån.

– Som underdog har du inget att förlora och allt du gör blir positivt. Men de som vinner medalj år efter år är sällan underdogsen utan de som är favoriter. Jag tycker att vi som landslag och nation ska sträva efter att vara ett favoritlag som vi var alla år under Bengan Boys, säger Kristján Andrésson.

Kristján Andrésson om gruppmotståndarna i VM

Egypten: ”Ny förbundskapten sedan i juni i Vezprems tränare David Davis. Kom tvåa i Afrikanska mästerskapen i januari (2018). När vi mötte dem för två år sedan i Frankrike spelade de mer offensivt. De kommer spela mer defensivt, i min uppfattning, och kommer vara lite mer strukturerade än de har varit. Det finns spelare där som har riktigt bra kvaliteter. När vi spelade mot dem i OS för 2,5 år sedan förlorade vi så en god nation.”

 

Argentina: ”För alla handbollsälskare så är tyvärr Diego Simonet i Montpellier, som är deras starkaste anfallsvapen, borta på grund av skada. Det är ett erfaret lag som har spelat ihop länge och känner varann utan och innan. Vi behöver vara förberedda och fokuserade när vi möter en sån motståndare.”

 

Angola: ”Ett av de mest oskrivna lagen. Trea i Afrikanska mästerskapen och inte så namnkunniga spelare. Det jobbiga med såna lag är att vi inte känner till dem tillräckligt väl eller att de har spelat på ett sätt som är annorlunda som kan vara lite äckligt. Men det är en nation som vi vill och behöver vinna mot för att ta oss vidare till mellanrundan.”

 

Qatar: ”Efter VM 2015 gjorde Qatar en storsatsning och fick över en del europeiska spelare till det qatariska landslaget. Fysiska, duktiga målvakter, en väldigt bra coach med spanjoren Valero Rivera. Ett lag vi får se upp med.”

 

Ungern: ”Precis bytt förbundskaptener i oktober. De har några riktigt spännande spelare på mittnio och mittsex som vi hade jobbigt med när vi träningsspelade förra året i Göteborg och Jönköping. Tuffa.”

Tuffare konkurrens i dag

Samtidigt vet han att konkurrensen är mycket större i dag med fler länder som slåss om medaljerna. Inför VM räknar han upp starka nationer som Frankrike, Danmark, Spanien, Norge, Tyskland och Kroatien som också går in med målet att vinna.

– Det är väldigt många lag som är med där, men jag tycker att den förväntansbild som vi har, den har vi spelat oss till och fått ett resultat med en silvermedalj.

– Det är mycket som ska falla på plats. Vi måste ta en match i taget. Även om det är en klyscha, om man ska ta sig hela vägen måste man fokusera på nästa match, nästa dag, nästa träning. Det blir viktigt för oss. Vi vet att får vi allt att stämma har vi potential att vara med där.