Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palicka: ”Jag är gubben här nu”

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: ALEX NICODIM / BILDBYRÅN

Lagkapten Andreas Palicka tillhör de äldsta och mest rutinerade spelarna i det svenska laget. 

Totalt har han sju internationella mästerskap med Sverige på merilistan. 

Samtidigt är målvakten OS-debutant - ett mästerskap som kan bli hans sista. 

– Jag har valt att njuta fullständigt av OS och allt som händer efter OS står skrivet i stjärnorna, säger Andreas Palicka. 

När Glenn Solberg tog över som förbundskapten fick Lundasonen Andreas Palicka frågan om han ville bli lagkapten i det som skulle bli en nystart för de svenska hanbollsherrarna - han tackade ja. 

– Jag har varit med länge och är övertygad om att en lagkaptensroll kommer till dig. Det är inget jag har frågat efter utan den har vuxit fram. Jag fick frågan och hela ledarstaben var överens om att det var den vägen de ville gå, säger han om förtroendet.

Hur det gick sedan är väl känt. Sverige skrällde sig till en finalplats och hyllades för sina insatser. 

”Som att spela Partille cup”

Nu ska 35-årige Palicka leda sitt Sverige genom ännu en turnering - sitt första olympiska spel i karriären. 

Trots en gedigen meritlista innehållandes flertal EM- och VM-slutspel, tyska ligatitlar samt Champions League-bucklor är det första gången 35-åringen tas ut i en svensk OS-trupp. 

– Det ska bli fantastiskt. Om jag ska beskriva känslan bäst för idrottsfolk där ute så skulle kan man beskriva det som att man återigen känner det här kittlet i magen. Som när man var ungdomsspelare och skulle spela Partille cup, då allt var spännande och nytt. 

Palicka väljer att njuta av det, men medger att det finns ett uns av nervositet. 

– Det är rätt skönt att känna den känslan är man är 35 och få göra någonting man aldrig har gjort. Utöver det självklara med att få vara med i ett OS som jag själv drömt om och som många idrottare över huvudtaget drömmer om så är det ju det här lilla extra att man är spänd och kanske lite nervös, det är en go känsla att ha. 

”Jag är ju gubben”

35-åringen trivs i rollen som kapten och precis som flera av sina lagkamrater vittnar han om en öppen och harmonisk grupp och som kapten har han som sig bör en viktig roll i det. 

– Jag tror att alla spelare känner det jag känner, att jag är ju gubben här nu. Man kan komma till mig och prata om allt. Om man har personliga problem eller om man vill prata något handbollsmässigt så känner jag att jag vill vara den som står där i vått och torrt, oavsett om jag är kapten eller inte så är det den personligheten jag har.

Landslaget har påbörjat något nytt under Glenn Solberg och tongångarna inför framtiden är optimistiska. 

Samtidigt befinner sig Andreas Palicka i andra änden av sin karriär. Målvakten har ett år kvar på sitt kontrakt med sin tyska klubb Rhein-Neckar Löwen. Huruvida OS blir hans sista mästerskap med landslaget låter han vara osagt.

– Jag har valt att njuta fullständigt av OS och allt som händer efter OS står skrivet i stjärnorna just nu, säger den svenske lagkaptenen. 

Andreas Palicka om OS-debuten: ”Vill göra något stort i OS”