Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovisshet i Europaspelet: ”Det är fullständig kaos”

Ljubomir Vranjes, tränare i IFK Kristianstad.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
IFK Kristianstads lagkapten Olafur Andres Gudmundsson.
Foto: ANDREAS GORA VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/ANDREAS GORA WWW.IMAGO-IMAGES.DE

IFK Kristianstad får inget besked om nästa Europamatch.

Ovissheten är total.

– Det är fullständig kaos i Frankrike, säger sportchefen Jesper Larsson.

Serieledning i handbollsligan och seger mot Dinamo Bukarest i European League tidigare i veckan.

Trots olika krisrubriker i samband med att stjärnan Valter Chrintz plötsligt lämnade för spel i Bundesliga har IFK Kristianstad trimmat höstformen. Tränaren Ljubomir Vranjes har pumpat in vinnarkänsla i laget.

– Det är gött när det rullar på. Som i tisdags mot Bukarest, då var spelet bra, säger Jesper Larsson.

Kristianstad har internationell rutin och erfarenhet efter flera år i Champions League. Den här säsongen har man tvingats ta ett steg tillbaka – till European League.

– För vinsten i tisdags får vi 20 000 kronor. Jämför med fotbollen som får miljoner varje gång man tar en poäng i Europaspelet, suckar Jesper Larsson.

Mitt i covid-19-krisen har IFK spelat sammanlagt fyra Europamatcher. Dubbelmöten i kvalet mot polska Azoty-Pulawy, bortamöte mot Füchse Berlin (förlust) och Bukarest hemma i Kristianstad Arena.

Stor ovisshet i Kristianstad

Frågan är om nästa framträdande i Europa går att genomföra. Enligt programmet ska IFK möta Usam Nimes borta den 17 november.

– Vi vet inte vad som händer. Vi har ingen aning. Jag har jagat EHF (europeiska handbollsförbundet) och jag har försökt nå den franska klubben men har inte fått svar någonstans, förklarar Jesper Larsson.

– Jag vet att EHF har fullt upp med att försöka sy ihop EM-kvalet nästa vecka. Det är många lag som inte kan spela. Jag har förståelse för att EHF inte har kommit tillbaka med svar på min fråga.

IFK Kristianstads sportchef fortsäter:

– Jag förstår det allvarliga läget efter ett annat möte jag haft i dag. Det är fullständig kaos i Frankrike. Både terrordåd och lockdown.

IFK Kristianstad, som redan har köpt flygbiljetter, vill veta vad som gäller. Samtidigt inser Jesper Larsson att man måste leva med ovissheten

– Klart vi söker information för att kunna ligga steget före. Men just nu finns det ingen möjlighet att kunna planera. Det är som föreningslivet i övrigt. Vi tar en vecka i taget för att kunna överleva den här säsongen.

Publikstoppet slår hårt

Senaste covid-19-utveckligen har förändrat mycket.

– Vi hade förberett allt för att kunna släppa in 300 personer i arenan. Men vi har förståelse för situationen, säger Jesper Larsson.

Han avslutar:

– Det kan bli så att allting blir inställt. Det hade kanske varit det bästa i slutändan.